От х:

Днес в x:

Свалят баба Яга от стълба пред общината, ще я слагат в детски кът

    Пластиката на Баба Яга бе демонтирана днес от електрическия стълб пред общината. Съдбата й бе последвана и от малката скулптура на бухала, кацнал на един от прозорците на администрацията. От общината обясниха, че мястото на тези атракции не е пред сградата. Идеята била да се изгради детска алея – приказен кът, където да се съберат тези пластики, за да им се радват децата. Мястото й обаче още не било уточнено.

    Демонтирането на Баба Яга привлече вниманието на преминаващите през паркинга на общината. Повечето не одобряваха свалянето на пластиката. “Някой май си е загубил чувстово за хумор”, коментира млада жена, прекосявайки паркинга. Други пък решиха, че това е дело на бившия кмет, който си я прибира в имението край язовира.

    Триметровата скулптура на вещицата бе монтирана на стълба пред общината през месец май 2013 година. Тя е дело на скулптора Господин Тенев – Гуспата, който тогава заяви, че това е частна поръчка от тогавашния кмет Георги Иванов, който искал да направи подарък на града за 24 май.

    Пластиката на Баба Яга породи противоречиви мнения. Децата обаче й се радваха, а мнозина се снимаха пред нея.

    По-късно същата година православни свещеници в Хасково започнаха подписка за премахването на Баба Яга оттам. Според тях е недопустимо в православен град, рекламиран като градът на Богородица, да се поставят такива сатанински символи. Подписката бе подкрепена от мнозина вярващи, не само православни, но и евангелисти, дори мюсюлмани. В началото на 2014-та в общината бяха внесени 540 подписа с искане за премахването на Баба Яга и бухала, но те останаха без последствия.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини