От х:

Днес в x:

Въшката в школата върви по 10 лв., обсадиха аптеките за лекове

    Повечето хасковски аптеки отчитат повишено търсене на препарати срещу въшки още от февруари тази година, установи проверка на Hаskovo net.

    Най-често потърсилите помощта на аптекарите срещу упорития паразит се оплаквали от търговията с въшки в училищата и много по-рядко от лоша хигиена. Според пострадали цената на паразитите е достигнала десет лева. Предприемчиви ученици ги продавали в кибритени или пластмасови кутийки.

    И както става в повечето случаи, желаещите да изклинчат от школото заразяват безотговорно и съучениците си. Така се ражда порочния кръговрат на въшките, който се върти постоянно от февруари насам.

    Най-много се търсят евтините шампоани срещу въшки, казват фармацевтите. Номер едно са лосионите Виприн и Хедрин, които се харчат за около 5 лева. Търсят се и по-скъпите препарати като Паранид спрей, който е около 20 лева и шампоанът Хедрин протект – около 11 лева. Много пострадали използват и бабешките лекове, но в крайна сметка потърсват специалисти и след това аптеката.

    Повечето родители или тези, които търсят помощ срещу въшките, желаят анонимност и чувстват срам да споделят, затова и проблемът не може да се реши кардинално, твърдят учители. Ръководствата на училищата също не са словоохотливи по въпроса, някои дори стигат до агресивност.

    В момента в Хасково и региона тече проверката за четвъртото тримесечие за тази година на училищата и градините за паразити, но резултати все още няма, казаха от РЗИ.

    Здравните и училищните власти са затруднени и от желанието за анонимност и срама на пострадалите. А се натъкваме и на друг проблем – повечето ръководства на училищата и детски заведения не желаят да споделят проблема. И отново се завърта порочния кръг.

    Спас Тилев

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини