От х:

Днес в x:

Служителите в МВР ще намалеят тази година до 47 хил., догодина - още повече

Най-вероятно служителите в системата на Министерското на вътрешните работи (МВР )ще бъдат намалени, като тази година ще спаднат до 47 000, а догодина – още повече, заяви зам.-минисърът Филип Гунев в интервю за Българската национална телевизия (БНТ).

"Търсим вътрешни резерви, за да можем да компенсираме броя на полицаите, които са на улицата, за да може гражданите да имат усещането за сигурност", каза той и допълни, че тази година министерството не е изпратило 1000 полицаи на границата, като вместо това се строи инженерното съоръжение с цел да намали нуждата от жива сила там. По-голямата част от това съоръжение ще бъде готово до края на годината.

"МВР се нуждае от радикална реформа, като корупцията е един от аспектите й. За да се случи това обаче е важно да се създадат условия, които да мотивират по-добре полицаите за кариерно развитие, за устойчивост, за една пълна деполитизация на системата", посочи Филип Гунев и уточни, че тези мерки са заложени в представения от МВР през седмицата дългосрочен план, в който се предвижда не само контрол върху служителите, но и опростяване на работата им – опростяване на процедурите по обработване и събиране на глобите, на процедурите и начина за регистрация на коли, с цел да се намалят корупционните възможности, както и натискът върху служителите.

Зам.-министърът посочи и проблема, че монтирането на камери върху униформите на служителите или в автомобилите на МВР не се решават проблемите, тъй като "при една стара инфраструктура и лоши условия за работа, записите от камерите стават неизползваеми."

Гунев коментира и темата с бежанците. "До момента сме заловили 22 000 бежанци, като последните месеци бяха изключително натоварени – по 4 000 души на месец", посочи той. По думите му публикациите в международния печат, които обвиняват източноевропейците в липса на съчувствие и липса на разум, от гледна точка на някой, който живее в Западна Европа може би е така. "Те обаче пропускат няколко важни елемента, като това, че в България няма институции, които да интегрират бежанци и мигранти. Освен това социалната нагласа за това да се приемат имигранти у нас липсва.

По думите на Филип Гунев в каналджийството със сигурност има замесени служители на МВР, но върху това се работи и такива служители се арестуват. Това обикновено са служители на Гранична полиция, но и такива в районни управления. "За съжаление работата там е бавна, защото трябва да се съберат достатъчно доказателства, за да се пресекат такива канали". Той каза, че МВР работи по редица такива случаи и след като наказанията станаха по-големи, това се отрази осезаемо върху желанието полицаи да се опитват да се замесват в подобни схеми.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини