От х:

Днес в x:

Хасковската адвокатура на 136 години. Историята й в луксозно издание.

Адвокатурата в Хасково съществува от 136 години. На този факт се учудват дори и част от най-възрастните представители на колегията. Той обаче е доказан нагледно с текстове и снимков материал в най-новата книга на адвоката-историк, който е и представител на омбудсмана в Стара Загора - Георги Туртуриков „История на Хасковската адвокатура“. Томът от 608 стр. е луксозно издание.

Туртуриков има опит в събирането на подобна информация, тъй като той е автор и на Историята на Старозагорската адвокатура.

За историята на колегията в Хасково, която обхваща районите на градовете Хасково, Димитровград, Свиленград и Харманли, той е събирал данни както от архиви в Стара Загора и Хасково, така и от централния архив. Много от снимковия материал пък е предоставен от близки или наследници на адвокатски семейства. На страниците на изданието е събрана цялата информация от учредяването преди повече от век на Адвокатския съвет, до членовете на Колегията в наши дни. При съставянето на историята авторът е черпил информация и чрез специално съставен въпросник  сред хасковската колегия. На страницата намират място по три поколения адвокатски фамилии, като тази на Веско Георгиев например, чиито дъщеря и внучка  са и негови професионални наследници.

Книгата ще бъде представена за първи път в Хасково на 2 октомври от 18.30 ч в театъра от автора си. На събитието ще присъстват представители и секретарите на всички 27 адвокатски колегии в страната, Висшия адвокатски съвет, народни представители от Хасково, както и местни съдии и прокурори. Заедно с книгата, за всеки адвокат, вписан в АК Хасково, има изработена и сребърна значка с герба на Колегията.

М.Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини