От х:

Днес в x:

Очаквайте в сряда: кои са дарителите на община Хасково

Временно изпълняващият длъжността кмет на община Хасково Нели Станева разреши на репортер на Haskovo.net пълен достъп до публичния регистър на даренията в общината. Това стана след подадено официално заявление по реда на Закона за достъп до обществена информация. Следва да се отбележи експедитивността на Станева – отговорът е доста преди крайния 14-дневен срок по закон, който изтича на 30 септември.

Искането за достъп бе подадено на 16 септември след противоречива информация от страна на администрацията за средствата за пластиката „Хасковски каунь”, както и на кравите до Часовниковата кула. Едни служители настояваха, че каунът е платен с дарения, но главната счетоводителка Живка Делчева заяви, че пластиката е платена с пари от собствените приходи на общината. За кравите информацията бе еднозначна, че са купени с дарения.

На 16 септември репортер на Haskovo.net поиска да види публичния регистър на даренията, за да се убеди с очите си кое е направено с дарение, от кого е то, както и кои от атракциите в центъра на града са направени с публични средства. Такъв достъп ни бе отказан. Необходима била официална молба до кмета.

След консултация с юристите на Програма „Достъп до информация” в София, които също бяха изумени да научат, че достъп до публична информация трябва да бъде разрешен от кмета, подадохме официално заявление.

Според решението на и.д. кмета Нели Станева това може да стане на 30 септември, сряда, от 10 часа.  

Озадачаващото е, че мястото за запознаване с регистъра на даренията е „приемната на регистратурата на класифицирана информация”. Дали община Хасково е съхранявава публичния регистър като класифицирана информация и по този начин го е засекретила, или това е просто случайност, като е посочено най-подходящото за целта помещение, ще стане ясно в сряда, ако отговорят на въпросите ни.

Така или иначе очаквайте в сряда списъка на дарителите на общината, който ще види бял свят за първи път.

Р.s. Една полезна информация за гражданите на Хасково. В официалния сайт на общината има форма, в която може да се попълва заявление за достъп до обществена информация. Уловката е, че след като попълните формуляра и го изпратите, се появява съобщение: „Този формуляр няма официален характер и не притежава доказателствена сила”. Тоест, ако никой не ви отговори, не можете да обжалвате в съда „мълчаливия отказ” на общината за достъп до обществена информация, тъй като няма как да докажете, че сте го поискали. Затова в нашето заявление, изпратено на имейла на общината, добавихме забележка „Този формуляр има официален характер и притежава доказателствена стойност”.  

Но за по-сигурно използвайте старомодния начин – заявление на хартия, с входящ номер.

Това е положението.

Тодор Кръшков    

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини