От х:

Днес в x:

За първи път маломерна паралелка в града, гимназистите искат професии

Все повече тийнейджъри зарязват общообразователните паралелки, за да хванат занаят. Тази тенденция се доказва от последните данни за преместилите се десетокласници от СОУ „П. Хилендарски“ в Хасково в професионални гимназии. От 18 души през миналата година в 9-ти клас в Средното общо образователно училище, през тази училищния праг на 15-ти септември ще пристъпят едва 13. Ниският брой вкара класа в списъка на моломерните паралелки, а за да не бъдат закрити, ще трябва да се дофинансират от общинския бюджет. Стандартът посочва, че за да е редовна паралелката в начален курс, в нея трябва да има минимум 16 ученици, в класовете от 5-и до 12-и клас - най-малко 18.

За това вече има докладна, внесена от кмета Георги Иванов.

Общо 8 са паралелките в Хасковска община, които ще получат пари от местната хазна, за да продължат да съществуват. Седем от тях са от първи до 8-ми клас по селата. Десети клас в училище „Паисий“ е единственият гимназиален. Той няма как да отпадне, тъй като е единствен в цялата община, който е непрофилиран, обясни шефът на РИО на МОН Иван Панайотов.

Неговото обяснение за напускането на 5-тима ученици от десети клас на училище „Паисий“ е, че след като са завършили миналата година, са решили, че е е по-добре да излязат от средния курс на обучение с професия и затова са подали документи в някои от Професионалните гимназии, където има свободни места. Тези петима ученици са държали и съответните приравнителни изпити. Някои от тях са вече в Механотухникума, други в Професионалната гимназия по туризъм и в Гимназията по дървообработване и строителство.

Наред с подготовката за новата учебна година, инспекторите от РИО на МОН в Хасково в момента извършват и проверки за т.нар. „мъртви души“ по училищата. Чрез тях се пълнят делегираните бюджети на школата, въпреки, че учениците реално не ги посещанат. Иван Панайотов посочи, че за първи път се проверяват колко са били редовни през миналата година и учениците на самостоятелен план на обучение, задочниците, както и във вечерните паралелки. Засега няма засечени нарушения в Хасковско, данните ще получат обаче 100 процентово обобщение вероятно следващия месец.

М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини