От х:

Днес в x:

Майки скачат на кмет, затворил детските градини

    Работещи майки от Харманли скочиха на кмета Михаил Лисков заради затварянето на детските градини от 1 август. “По нареждане на общината затвориха врати всичките 3 градини в град Харманли – ОДЗ „Ален мак“, ОДЗ „Пролет“ и ЦДГ „Детски свят“. Доколкото знам, това го няма никъде в областта, а и в страната. Навсякъде оставят поне една дежурна градина със сборни групи.

    В много по-малкия Симеоновград например има две градини, които се редуват и когато едната е затворена, другата приема децата за определено време. В другите общини има дежурно детско заведение. Какво пречи в Харманли да се остави 1 дежурна градина с две сборни групи – една яслена и една за по-големи деца?

    Този пост във Фейсбук предизвика оживени коментари от работещи майки. Една от тях – Светлана Николова, пресаташе на областния управител, също повдигна темата и застана с името си пред Haskovo.net:

    “Сред потърпевшите съм аз. Нямаме кой да ни помогне - и двамата с мъжа ми работим, като той е и на две работни места. Имаме момченце на 3 години - Матей Георгиев. Още от началото на месец юни започнаха сборните групи в нашата градина, а в началото на август всички затвориха врати. Питам се – ако на конкретното работно място не може да се вземе едномесечен отпуск, то тогава какво да прави работещата майка?”

    “За детските градини ли питате? Това са глупости”, отсече, потърсен за коментар, кметът на Харманли Михаил Лисков. Той обясни, че тази практика не е отсега, а е от 12 години. “От 12 години всяко лято през август затваряме детските градини, защото се извършват текущи и основни ремонти. Правим детски площадки. Не може работниците да блъскат с чуковете, а в съседната стая да спят деца. Това е абсурдно. Освен това забавачките се снабдяват с храна от една кухня-майка, за която има предписание от ХЕИ. Кога да ги изпълним тези предписания, ако не през лятото”, допълни градоначалникът.

    Попитан как в другите общини решават същите тези проблеми, но осигуряват дежурна градина, кметът Лисков отсече, че това са предизборни акции.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини