От х:

Днес в x:

Гърците започват да строят пътя до нашата граница на пролет

Важна среща се е състояла в Керамоти с префекта на Източна Македония и Тракия Георгиос Павлидис, съобщиха от пресцентъра на община Смолян, цитирайки кмета Николай Мелемов. В нея градоначалникът на Смолян е участвал заедно със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, областния управител Недялко Славов и кмета на Златоград Мирослав Янчев. Оценката на Мелемов за проведения форум е висока, защото пред Цветанов, пред гръцки журналисти, пред Славов и пред двамата кметове Георгиос Павлидис е заявил, че процесът по отваряне на ГКПП между Рудозем и Ксанти е необратим. 

„Осигурено е финансирането на 11-километровия участък до нашата граница и след месец септември тръгва процедура за избор на изпълнител. Реално догодина през пролетта ще започне строителството на отсечката и през 2017-та година пътят до българската граница ще бъде факт“, изтъква Мелемов. 

Проектната стойност на тези 11 км е 45 млн. евро, а средствата са осигурени от три източника. 

 „Цветанов  подчерта огромната заслуга на Павлидис както за добрите отношения на ниво национално отговорни десни партии, така и за добрите отношения между двете съседни области. В тази връзка реших да предложа г-н Павлидис за почетен гражданин на Смолян. Същото е намерението ми и за Георги Чилингиров – председател на Дружеството за приятелство между България и Гърция. Отварянето на границите между нашите две страни е лична кауза на Чилингиров още от самото начало на демокрацията в България. Той е участник в целия преговорен процес. Винаги е бил рамо до рамо с нас не само като преводач, но и като ревностен радетел на тази идея - за отварянето на вратите между двата съседни народа. Той беше неотменен участник в процеса по изграждането на пункта при Златоград. Неотлъчно е с мен и при десетките ми контакти с Павлидис. На практика той е изградил моста между България и Гърция, по който ние преминаваме в общуването си“, подчертава кметът на Смолян.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини