От х:

Днес в x:

Държавни служители ще плащат здравни вноски?


Министерството на здравеопазването ще предложи държавните служители с високи заплати да плащат сами здравните си осигуровки.
Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов, който участва във форум "Здравната реформа: бизнес диагноза", организиран от КРИБ, съобщиха БТА и Дарик радио.

В момента държавата плаща здравните вноски освен на държавните служители и на децата, пенсионерите, студентите, работещите в съдебната система и други категории лица, които според Българския лекарския съюз достигат около 4,5 млн. души. 

По думите на Москов това предложение ще засегне държавните служители, които получават повече от две минимални работни заплати (над 700 лева в момента - б.р.). Идеята предстои да бъде обсъдена с работодатели и синдикати. 

"Смисълът на това държавата да поема здравните вноски на хора с доходи с под определен размер е, те също да участват в здравната система. Далеч не за всички държавни служители този индикатор е на лице. Затова е крайно време справедливостта да бъде възстановена и държавата да осигурява по социални индикации", подчерта здравният министър. 

Според него, ако тази идея се осъществи, само от Министерството на здравеопазването ще се спестят 1,5-1,7 млн. лв.

Москов е убеден, че със спестените средства от реализирането на тази идея могат да се подпомогнат социално слаби хора, както и да се закупи апаратура за болници.

Преди дни здравният министър пък препоръча на неплащащите здравни осигуровки да спраткафето и цигарите за 3 дни. Той пресметна, че те струват колкото задължението към НЗОК.

"Ако на някого дневната доза ракия струва повече от здравната му осигуровка - 16,80 лева на месец, и той реши да пие, вместо да си плаща за здраве, то той е направил своя избор и не бива да вини системата", категоричен бе Петър Москов.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини