От х:

Днес в x:

Падна глобата за врачанското издателство, наложена от КФН заради публикация

Врачанският районен съд отмени глобата от 50 000 лева на местното издателство "Конкурент нюз", наложена от Комисията за финансов надзор заради публикация от 27.06.2014 г. със заглавие "Проверихме - има опашка пред ПИБ".

Глобата е била наложена на 06.01.2015 г., тъй като според КФН статията нарушава Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти и е разпространявала невярна информация, която е можело да бъде подвеждаща за състоянието на Първа инвестиционна банка (ПИБ).

В решението на съда се спомена, че първоначалния акт за установяване на административно нарушение (АУАН) от 13.10.2014 г., въз основа на който се съставя наказателното постановление, е бил съставен в отсъствие на свидетелите, които са посочени в акта, а самите те са се подписали впоследствие.

Съдът също констатира, че наказателният орган е приел констатациите на акта за безспорни и е издал неправилно и незаконосъобразно наказателно постановление.

В решението на съда се отбелязва, че статията е публикувана половин час по-късно от посочения в нея час и на интернет сайт, който няма широка аудитория и не е сред водещите медии, което прави неоснователно твърдението, че е можела да повлияе на инвестиционните пазари.

На трето място съдът отбелязва, че наложената глоба от 50 000 лева е незаконосъобразна, а данните за имущественото състояние на жалбоподателя са били събирани едва в хода на съдебното следствие. Така също според съда са били взети предвид само утежняващите вината обстоятелства, но не и тежестта на нарушението.

Решението подлежи на обжалване.

В началото на годината КФН санкционира със 100 хил. лв. и врачанската "Алпико пъблишинг" ЕООД. Комисията също така наложи на "Икономедиа" АД, (издател на "Капитал", "Капитал Дейли" и "Дневник") рекордната санкция от 150 хил. лв.

Отделно от това издателството е глобено с още 10 хил. лв. заради отказа на работещи в него журналисти да разкрият източниците си на информация. 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини