От х:

Днес в x:

Божа благодат дойде с мощите на св.Йоан Предтеча в Кърджали

    Стотици миряни от Кърджали и страната се събраха тези вечер да се поклонят пред мощите на св.Йоан Предтеча, които пристигнаха в града от Гърция. Те бяха донесени от сестра Мариам,игуменка  на манастира „Света Параскева” от митрополията „Зихни и Неврокопио”.В присъствието на областния управител Илия Илиев и народният представител Цвета Караянчева сестра Мариам предаде мощехранителницата на пловдивския митрополит Николай.

    Дядо Николай поведе литийно шествие от кръстовището във „Веселчане” до средновековния манастирски комплекс „Св.Йоан Предтеча”. Деца от неделното училище към манастира носеха хоругви и вървяха отпред. Гвардейският отряд ги следваше. Деца с носии от различни региони на страната разпръсваха цветове от рози по пътя на владиката и миряните, които го следваха.

     Вярващи се скупчиха в двора на манастира. Тук бе внесена кувуклията-специална дърворезбована маса, на която бе поставена мощехранителницата. Кукувлията  бе сложена  пред специална сцена, от която се отслужи света литургия.

    Миряни се  подредиха пред мощите за да ги целунат и получат изцеление или избавление от дертове. Мнозина бяха благословени от митрополит Николай.Той заедно с митрополит Григорий, епископ Арсений и още двадесет свещеници участваха в светата литургия.

    Мощите ще гостуват тази вечер и утре.Датата не е избрана случайно.Навършват се четири години от деня, когато манастирският комплекс „Св.Йоан Предтеча” става действащ и митрополит Николай  е въвел в служение свещеник Николай Величков.

    Това е денят в който е обезглавен кръстителят на Христос.Името Йоан значи божа благодат.

    Георги Кулов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини