От х:

Днес в x:

Училище минира десния тротоар на бул. „Раковски“

    Падащи късове мазилка превърнаха в минно поле десния тротоар на бул. „Раковски“ при изкачването към Орфей. Солидни остатъци от фасадата на училищния корпус на ОУ „Св. Иван Рилски“ откъм булеварда се откъсват и трошат след полет от няколкометрова височина. Ронещите се парчета са напълно достатъчни да пукнат и най-здравата глава или наранят и най-здравото дете. По-страшното е, че това, което е още по стените е видимо изкорубено и виси във въздуха, като чака може би следващия дъжд, за да поеме по пътя си надолу. За проблема явно е била сезирана и хасковската пожарна, която е оградила мястото с предупредителна лента. Два часа след поставянето й тя вече бе свлечена на земята, било от вятър или от недобросъвестни минувачи. Във всеки случай децата продължаваха да минават по тротоара, като забелязваха парчетата едва когато стъпят върху тях. Някои вдигаха поглед нагоре и видимо ускоряваха крачка. Но пак през бомбардирания тротоар. Пешеходците нямат и друг шанс, защото чакащите на светофара по-долу коли точно в този участък форсират с мръсна газ до следващата си засечка - светофарите на Космос. Проблемът е, че от спирката на „Рилски“ се виждат прекрасно светофарите на кръстовището с Дунав и при зелена вълна бързащите по традиция хасковски шофьори натискат газта като за последно, без да осъзнават, че 500-те метра дотам не могат да бъдат взети до края на зеленото, поне и не и с разрешената градска скорост. Затова ограничението се нарушава повсеместно. Ако в тази ситуация пред бронята изскочи човек, решил да заобиколи строителната бомбардировка, то той не би имал никакъв шанс.

    Рушащата се сграда е ползвана от хасковската гимназия по лека промишленост „Райна княгиня“. Директорката на школото Росица Иванова изрази учудване от случващото се. „В предходните дни посещавах на няколко пъти този корпус и следях дали дъждовете не са нанесли някаква поразия. До вчера нямаше нищо“, каза г-жа Иванова. Тя призна, че точно фасадата не е пипвана от 2002-ра година, когато била боядисана от община Хасково. Оттогава на ремонт са били подложени стаите вътре, както и покривът, но мазилката не е пипана. „Проблемът е в собствеността. Тече процедура по замяната на държавната собственост във Второ основно /ОУ „Христо Смирненски“ - б.а./ която е наша, с общинската, която се явява корпуса от „Рилски“. Има напредък, но все още няма решение“, уточни Росица Иванова. Без смяната на собствеността обаче не може да се кандидатства за цялостен ремонт на корпуса - нито от националния бюджет, нито от европрограми.

    Идеята за заменката бе лансирана преди близо 2 години от тогавашния началник на местната просвета Мариела Златева. Предложението мина и на сесия, но явно нещата не са били изпипани както трябва, защото замяната на собствеността трябва пак да влезе в общинския съвет. Със сигурност няма да е този месец, понеже подобна точка не е вкарана в дневния ред на предстоящата в петък сесия.

    Г. Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини