От х:

Днес в x:

Щорм удря Хасково, възможни са наводнения и прекъсване на тока

Хасково е застрашен от щорм - екстремни метеорологически явления, които могат да доведат до сериозни последици в периода 17-18 юни, предупреждават от хасковската метеостанция. В този период атмосферата ще бъде силно лабилизирана и рязко ще сменя сменя времето - от ясно и слънчево, до дъждовно с бурен вятър, гръмотевици и градушки. В края на деня се очаква изсипването на порой с количества дъжд от 30 до 50 литра на квадратен метър за някакви си 6 часа. Възможни са наводнения на имоти и повреди във водопроводната система. Заради бурния вятър на места щети се очаква да претърпи и електропреносната мрежа. Щормовите явления обикновено са съпроводени с бурен до ураганен вятър от 17 до 20 м/сек (72 км/ч), но с пулсации които могат да достигнат и надхвърлят 100 км/ч, поясняват синоптиците.  Далеч по слаб вятър изпочупи клони и дървета в понеделник, а в Димитровградско доведе до наводнения. Сега се очаква да бъде значително по-силно.

Щормовото предупреждение засяга 4 области, предупреждават от НИМХ на БАН.  Екстремни атмосферни явления ще има в райони от Хасково, Смолян, Кърджали, Пловдив. В тези региони реките се очаква съществено да повишат нивата си.

Най-интересното е, че денят на 17-ти юни започна направо идилично. До сутринта стихнаха краткотрайните валежи в Източна България, а до обяд се очаква слънчево и направо безоблачно време. Около и след обяд обаче ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места втората половина от деня ще стартира с краткотрайни валежи с гръмотевици и временни усилвания на вятъра. Вечерта и през нощта срещу четвъртък от югозапад явленията ще се активизират. Тогава се очакват силни гръмотевични бури, интензивни валежи и градушки. Вятърът ще бъде от северозапад, но надвечер ще се ориентира от североизток и най-важното-ще се усили. В същото време температурите ще се запазят относително високи, между 25° и 30°. За района на Хасково около 28°.

Г. Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини