От х:

Днес в x:

На Ямача възкресиха забравените игри на баба и дядо

    Непознатите за днешните деца някогашни игри - прескочи кобила, челик, сляпа баба, народна топка, дърпане на въже, пускам, пускам кърпа, днес оживяха на Ямача. Организираното от Младежкия център в Хаскова “Забавно лято”, което започна от днес и ще продължи до 15 юли, привлече 50-тина на поляните зад монумента на св. Богородица. Възкресяването на забравените игри на бабите и дядовците се проведе за първи път миналата година и предизвика интереса на децата, затова ги организирахме и това лято, аргументираха се от Младежкия център. Целта е децата да оставят компютрите, таблетите и телефоните и да играят сред природата, на чист въздух, сред приятели.

    Децата бяха разпределени в няколко групи, всяка от които се забавляваше с различна игра. Понеже бързо им омръзваше, започваха нова.

    Някои от “игрите на баба и дядо” всъщност ги има и онлайн. Да ги играеш на поляната с връстниците обаче е съвсем друго усещане. “Харесва ми, защото съм тук с приятели”, обяви Наско в един от антрактите на поредната игра. “Освен това от лаптопа се изморяват очите”, допълни момчето, макар че зад думите му ясно прозират родителски наставления.

    Повечето от игрите имат състезателен характер, което грабва интереса на децата за по-дълго време. От Младежкия център уточняват, че са предвидили различни игри за всеки ден, така че да не омръзват. Оттам допълниха, че за целия период на “Забавното лято” са се записали над 100 деца.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини