От х:

Днес в x:

Играчки от смет

 

Не знам защо, но всеки път като си помисля с какво играят децата, в съзнанието ми изниква една стара реклама. В нея родителите подаряваха огромна шарена, красива и мултифункционална играчка на бебето си, след което то безапелационно грабваше кашона от подаръка и започваше дива игра с него. Тогава ми се виждаше просто забавно, а сега разбирам колко по-добър и важен избор е правело детето. Един кашон развива много повече уменията и фантазията на бебето. Първо ще експериментира да влиза и излиза, после да го отваря и затваря, да го обръща по различни начини, да се опита да откъсне парчета от него, да тренира равновесието си като го мести, да пробва да го вдигне и хвърли...Ако е малко по-голямо детето, се намесва и символичното мислене. Рязко кутията става кола, самолет, влак, къща, замък...И какво ли не...

За какво ни е да купуваме скъпи играчки тогава?

Някой ще каже –говорят, светят, движат се...Добре, всичко това е постижимо и без тях. Стига ние да  говорим и пеем на децата си, да им присветваме с лампите вкъщи, да им палим свещ и да я духаме пред тях, да примигваме  с фенер (така научават и как работят реални обекти от дома), да им придвижваме различни обекти на въженце или връзка (така осъзнават и причинно-следствената връзка: дърпаш въже - приближаваш нещо).

Всички важни умения за децата могат да се развиват с шепа подръчни материали, които имаме всички в дома си и обичайно наричаме боклуци.

Днес ще ви покажа как с няколко измислени играчки от типа „направи си сам“ може да се предостави на децата възможността да се забавляват и неусетно да учат и да се развиват.

За първата игра се нуждаете от една кутия за обувки, на капака, на която трябва да изрежете дупка.(сн.1). Това е всичко. Звучи смешно, но сега ще поясня. Първоначално бебетата нямат ясна представа какво става с обектите и хората, след като спрат да ги виждат. Обичайно за тях те спират да съществуват. Затова и много бебета пищят неутешимо ако майка им излезе  от стаята. Тази игра ги учи да разбират, че след като нещо не е пред тях, това не означава, че е изчезнало, може просто да е на друго място или да е скрито. Ако поставяте в дупката различни предмети, ще забележите, че първоначално няма да ги търсят, но постепенно ако го правите пред очите им, започват да се досещат да търсят. Като по-големи около 9/10 месеца дори ще бръкнат веднага в дупката, даже и да не са ви видели как слагате нещо. Сменяйте съдържанието! Така ще опознават много и различни обекти, освен че ще се упражняват да търсят. В тази връзка е добре да не се забравя и традиционната игра Дзак“ или „Къде е бебето?“.  По този начин отново им показваме, че не спираме да съществуваме ако не ни виждат.

За следващата игра ви трябват два съда. Поставяте пред бебето единия пълен с интересно съдържание, а другия празен. (сн.2). Само наблюдавайте! Първоначално ще изсипе всичко най-вероятно, след това ще го сложи обратно и накрая спонтанно ще започне да прехвърля от едното място на другото, да потропва по земята или един в друг предметите, да създава ритми. Така даваме възможност на детето си да развие логическото си мислене,чувството си за ритъм, фината си моторика, да опознава различни материали. Може да сменяте съдържанието всеки ден.

Третата игра изхожда от втората. (сн.3). Към съдовете прибавете една голяма лъжица, сито или черпак. Скоро бебето започва да експериментира с новия обект. Накрая започва да го пълни, а при по-големи (10, 11м) и да загребва с него. Така работим за едно много важно умение, а именно координираното движение от ръката към устата, и то с лъжица . Спонтанно бебетата насочват загребаното към устата. Разбира се, вие трябва да изберете подходящи безопасни предмети.

Следва изцяло боклучава игра. В моя случай употребих кутия с торбички за пазаруване в картонена кутия. Там си ги събирахме, а се оказаха много ценна игра. Хрумна ми да ги дам, както са си с кутията на бебето. Започна сериозно вадене, слагане, опипване на найлона, на хартията, шумене с торбичките. Не е нужно да обяснявам колко умения се развиват. Освен всичко останало тук се прибавя и усещането за допир, различните сетивности, слуха и отново осъзнаването на връзката –ако стискам и дърпам торпичките, то те шумят.(сн.4). Може също да сменяте съдържанието. Тоалетната хартия е чудесна за най-малките бебета. Важно е да се научат да късат, а тя е най-мека и лесна за обработка. За по-големите: вестници, целофани, фолио...

Ако ви е останал някой картон, лесно ще направите и следващата игра. Нужно е парче картон и  някакво въженце. Пробийте три дупки и нанижете въжето. След това спокойно наблюдавайте и се забавлявайте. Първоначално бебето ще се опитва да го измъкне, скоро след като успее, ще започне и по-сериозната тренировка на фината моторика, а именно - низането. (от 11м нагоре)(сн.5). Тук може да има безкрайни вариации. Рулата от тоалетната хартия са чудесни за низане. Или халки направени от тези рула. След 18 месеца може да предложите шишета, които да пълнят с фасул, под ваше наблюдение, или с пясък. Фантазирайте!

За 18 месечните интересна игра е  и картон със залепени чашки, в които се слагат различен брой топчета или каквото пожелаете, може цветни геометрични фигури, за да се запознават и с тях. Отгоре над чашката се поставя и голямо число, в съответствие с броя на поставените предмети в чашката.(сн.6). Оставят се децата свободно да действат и мислят. Показва им се и се брои заедно с тях. По-късно може да се прибави някаква пинсета, с която да измъкват предметите. Така  се подготвят за писането, упражнявайки палеца и показалеца.

Последната игра е много лесна. Рисувате ръка и я изрязвате. Оцветявате всеки пръст с раличен цвят и защипвате на всеки пръст щипка с този цвят. Отново играем и учим, първо цветовете, второ се упражняваме за бъдещото писане, тренирайки опозицията на палец с показалец.(сн.7)

Всичко изредено е лесно и забавно, а ако имате и по-голямо дете, както е моят случай, можете спокойно да го включите в изработката на играчките.Така, както се казва, удряте „с един куршум два заека“.

Помислете колко много неща могат да се направят от корите за яйца, празните бутилки, капачките, чашките, щипките...Приятно творене и успех!

Жанета Матанова

снимка 2
снимка 3
снимка 4
снимка 5
снимка 6
снимка 7
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини