От х:

Днес в x:

6 °C

Хасковски военни готови да борят кризи в Европа

Военните от хасковското поделение 52 740 са в пълна готовност да реагират в кризисни ситуации, в което и кътче на в Европа да възникнат те.

Униформените минаха специално тридневно обучение за сертификация на петата българска механизирана рота от състава на многонационалната бойна група на Европейския съюз HELBROC.

През трите дни на сертификация беше проведен строеви преглед на личния състав на ротата, а учението мина на гарнизонен учебен център край димитровградското село Добрич.

Заместник-командирът на многонационалната бойна група на Европейския съюз HELBROC и национален командир на българския военен контингент полковник Тони Трифонов, разясни, че се изпълняват задачи за наблюдение, докладване, патрулиране, както и за ескортиране на ВИП лице в зоната за отговорност. Местните военнослужещи се отренирали и как да контролират тълпата при екстремни ситуации, освен това са минали обучение и за борба с масовите безредици. Могат да ескортират хуманитарни конвои, наясно са с тактиките и за осигуряване на зона за сигурност за разпределяне на хуманитарните помощи, както и да оказват медицинска помощ. Военните са обучени и за водене на преговори с представители на местното население.

Придобитите и развити умения при учението военните ще доусъвършенстват по различни учебни места. Ситуациите ще бъдат пресъздавани в различно време за да се наблюдава реакцията и за да се оцени подготовката на ротата, уточни полк.Трифонов.

В един от дните на сертификацията действията на военнослужещите в гарнизонния учебен център са наблюдавали бригаден генерал Петрос Деместихас, който е командир на Бойна група на ЕС HELBROC и командир на 71-ва Въздушнопреносима бригада от Гръцката армия и бригаден генерал Димитър Илиев, командир на Втора механизирана бригада, уточниха от пресслужбата на военното формирование 52740.

Бригаден генерал Деместихас е споделил, че целта на посещението му е да се запознае с личния състав, които ще бъде под негово командване по време на 6-месечното дежурство на HELBROC BG , което започва от началото на 2016 г.

В състава на HELBROC BG влизат военнослужещи от пет нации, заради което трябва да се установят процедурите, чрез които ще работят заедно.

Командирът е определил военнослужещите от ротата като енергични и категорично е изразил увереността си, че са достатъчно подготвени, за да може да разчита на тях.

Действията на военнослужещите е проследила и комисия за сертифициране с председател полк. Любомир Пеев - началник на отдел „Съвместна подготовка” на Съвместното командване на силите и група наблюдатели ръководени от полковник Цветан Каменов от Щаба на отбраната. В крайна сметка оценката, която ротата е получила е „Боеготов”.

Механизирана рота HELBROC се състои от 120 военнослужещи от 31-ви механизиран батальон на 2-ра механизирана бригада. Командир на ротата е капитан Лидиян Николов, командир на механизирана рота в 31-ви механизиран батальон.

Щабът на силите ще бъде сертифициран по време на учението „TALOS 15” в Гърция през месец ноември тази година. От българска страна участие ще вземат националния елемент, офицерите от щаба на силите и командването на ротата.

Това ще е петото участие на рота от 31-ви механизиран батальон в бойна група на Европейския съюз HELBROC. Предишните бойни дежурства бяха през 2007, 2009, 2011 и 2014 г.

Многонационалната бойна група HELBROC e създадена през 2006 г. от четири държави-членки на ЕС – Гърция, България, Румъния и Кипър. През 2011г. към групата се присъединява и Украйна. Формираща нация е Република Гърция.

Бойна група HELBROC е бригадно многонационално експедиционно тактическо формирование с висока степен на готовност. Състои се от щаб, сухопътен, военноморски и военновъздушен боен компонент. Сухопътният боен компонент е усилен батальон, включващ въздушнопреносима и лекопехотна рота, рота морска пехота, компоненти за специални, психологически и гражданско-военни операции, както и подразделения за бойна и логистична поддръжка.

 haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Ko
  koceto_1432821937
  1 0
  16:54, 28 май 2015
  ха-ха -ха ! по-често трябва да публикувате весели историйки!
  • De
   DER NACISTEN
   5 0
   22:04, 28 май 2015
   Какви военни бе,те тия посерковци ако видят чужд автомат ще си счупят краката да бягат,ако се случи не дай боже военно положение съм сигурен че половината ще са в болнични и в мензис,а другите посрани,тва не е като да ходят на евкскурзии -пардон- мисии и да взимата по 35-40 000 лв. За 6 мес.,бъхльовци
  • Ба
   БАЙ УЙ
   1 0
   23:42, 28 май 2015
   Перфектна мишена от всякъде е глупака застанал зад варела.а и самия варел не е препятствие за куршума.пиклювци не ходили в казарма станали военни.смях смях смях...
 • 2
  До
  доброволец
  0 0
  17:23, 28 май 2015
  Само в светлата част на деня, по тъмно не могат.
 • 3
  Пе
  Пехотинец
  3 -3
  21:03, 28 май 2015
  Не можеш ти,явно затова си още доброволец мамин лигльо!
 • 4
  До
  доброволец
  0 0
  09:39, 29 май 2015
  Ние доброволците /мамините лигльовци/ спасявахме и помагахме при наводненията и при пожарите и през тъмната част на деня, Вие пехотинци се строявахте при свечеряване и бегом у дома на сигурно място.

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
28 фев 2021
Последни новини