От х:

Днес в x:

Хасковски военни готови да борят кризи в Европа

Военните от хасковското поделение 52 740 са в пълна готовност да реагират в кризисни ситуации, в което и кътче на в Европа да възникнат те.

Униформените минаха специално тридневно обучение за сертификация на петата българска механизирана рота от състава на многонационалната бойна група на Европейския съюз HELBROC.

През трите дни на сертификация беше проведен строеви преглед на личния състав на ротата, а учението мина на гарнизонен учебен център край димитровградското село Добрич.

Заместник-командирът на многонационалната бойна група на Европейския съюз HELBROC и национален командир на българския военен контингент полковник Тони Трифонов, разясни, че се изпълняват задачи за наблюдение, докладване, патрулиране, както и за ескортиране на ВИП лице в зоната за отговорност. Местните военнослужещи се отренирали и как да контролират тълпата при екстремни ситуации, освен това са минали обучение и за борба с масовите безредици. Могат да ескортират хуманитарни конвои, наясно са с тактиките и за осигуряване на зона за сигурност за разпределяне на хуманитарните помощи, както и да оказват медицинска помощ. Военните са обучени и за водене на преговори с представители на местното население.

Придобитите и развити умения при учението военните ще доусъвършенстват по различни учебни места. Ситуациите ще бъдат пресъздавани в различно време за да се наблюдава реакцията и за да се оцени подготовката на ротата, уточни полк.Трифонов.

В един от дните на сертификацията действията на военнослужещите в гарнизонния учебен център са наблюдавали бригаден генерал Петрос Деместихас, който е командир на Бойна група на ЕС HELBROC и командир на 71-ва Въздушнопреносима бригада от Гръцката армия и бригаден генерал Димитър Илиев, командир на Втора механизирана бригада, уточниха от пресслужбата на военното формирование 52740.

Бригаден генерал Деместихас е споделил, че целта на посещението му е да се запознае с личния състав, които ще бъде под негово командване по време на 6-месечното дежурство на HELBROC BG , което започва от началото на 2016 г.

В състава на HELBROC BG влизат военнослужещи от пет нации, заради което трябва да се установят процедурите, чрез които ще работят заедно.

Командирът е определил военнослужещите от ротата като енергични и категорично е изразил увереността си, че са достатъчно подготвени, за да може да разчита на тях.

Действията на военнослужещите е проследила и комисия за сертифициране с председател полк. Любомир Пеев - началник на отдел „Съвместна подготовка” на Съвместното командване на силите и група наблюдатели ръководени от полковник Цветан Каменов от Щаба на отбраната. В крайна сметка оценката, която ротата е получила е „Боеготов”.

Механизирана рота HELBROC се състои от 120 военнослужещи от 31-ви механизиран батальон на 2-ра механизирана бригада. Командир на ротата е капитан Лидиян Николов, командир на механизирана рота в 31-ви механизиран батальон.

Щабът на силите ще бъде сертифициран по време на учението „TALOS 15” в Гърция през месец ноември тази година. От българска страна участие ще вземат националния елемент, офицерите от щаба на силите и командването на ротата.

Това ще е петото участие на рота от 31-ви механизиран батальон в бойна група на Европейския съюз HELBROC. Предишните бойни дежурства бяха през 2007, 2009, 2011 и 2014 г.

Многонационалната бойна група HELBROC e създадена през 2006 г. от четири държави-членки на ЕС – Гърция, България, Румъния и Кипър. През 2011г. към групата се присъединява и Украйна. Формираща нация е Република Гърция.

Бойна група HELBROC е бригадно многонационално експедиционно тактическо формирование с висока степен на готовност. Състои се от щаб, сухопътен, военноморски и военновъздушен боен компонент. Сухопътният боен компонент е усилен батальон, включващ въздушнопреносима и лекопехотна рота, рота морска пехота, компоненти за специални, психологически и гражданско-военни операции, както и подразделения за бойна и логистична поддръжка.

 haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ko
    koceto_1432821937
    1 0
    16:54, 28 май 2015
    ха-ха -ха ! по-често трябва да публикувате весели историйки!
    • De
      DER NACISTEN
      5 0
      22:04, 28 май 2015
      Какви военни бе,те тия посерковци ако видят чужд автомат ще си счупят краката да бягат,ако се случи не дай боже военно положение съм сигурен че половината ще са в болнични и в мензис,а другите посрани,тва не е като да ходят на евкскурзии -пардон- мисии и да взимата по 35-40 000 лв. За 6 мес.,бъхльовци
    • Ба
      БАЙ УЙ
      1 0
      23:42, 28 май 2015
      Перфектна мишена от всякъде е глупака застанал зад варела.а и самия варел не е препятствие за куршума.пиклювци не ходили в казарма станали военни.смях смях смях...
  • 2
    До
    доброволец
    0 0
    17:23, 28 май 2015
    Само в светлата част на деня, по тъмно не могат.
  • 3
    Пе
    Пехотинец
    3 -3
    21:03, 28 май 2015
    Не можеш ти,явно затова си още доброволец мамин лигльо!
  • 4
    До
    доброволец
    0 0
    09:39, 29 май 2015
    Ние доброволците /мамините лигльовци/ спасявахме и помагахме при наводненията и при пожарите и през тъмната част на деня, Вие пехотинци се строявахте при свечеряване и бегом у дома на сигурно място.
Последни новини