От х:

Днес в x:

Общината харизва свои имоти на незаконни роми

Румяна Илиева показва удостоверението за търпимост, издадено от общината в 12 без 5 - на 23 април 2015-а, след като вече е влязло в сила съдебното решение за събаряне на къщата й

“Като видяхме, че ще ни бутат къщата, отидохме при кмета и той нареди да ни дадат документ”. Това разказа пред репортери днес Румяна Симеонова Илиева, една от тези, чиито къщи в Орфей се събарят. Това става след продължителна съдебна процедура, завършила с влязъл в сила съдебен акт, който потвърждава заповедта за събаряне на постройката й. Преписката е стартирана от общината след подаден сигнал от обитател на един от съседните блокове.

На 5 май 2012 година комисия от общината и РДНСК прави проверка на място и установява, че сградата е построена без всякакви строителни книжа, върху общинска земя. Заповедта за събаряне на постройката е от есента на същата година.

Попитана защо още тогава не е отишла при кмета за съдействие, Румяна отговаря чистосърдечно: “Ходихме, ама ни отказаха”. Остава открит въпросът защо няколко години по-късно общината коренно пременя становището си по въпроса и издава документ за търпимост на четирите ромски къщи.

Румяна Илиева, както и останалите собственици, държат в ръце официален документ, издаден от община Хасково на 23 април 2015 година, който удостоверява, че къщите им са търпими строежи. Това в действителност не ги узаконява, но на практика имотът може да се купува и продава и не подлежи на събаряне. Актът за търпимост, разбира се, не е подписан от кмета, който няма такива правомощия, а от главния архитект на общината Кремена Цонева.

По време на делото, което завършва в полза на РДНСК, магистратите подробно и всеобхатно разглеждат казуса. Според съдиите строежът не е “търпим”, защото не отговаря на условията в закона – да е строен преди 1987 година и да е отговарял на тогавашните изисквания. По данни на самата Румяна Илиева фамилията вдигнала къщата някъде около 2000-та година. Решението на Хасковския административен съд можете да видите тук.

Въпросното удостоверение за търпимост от 23 април е издадено на друго основание, след промени в закона през 2012 година – така наречения параграф 127. По силата му на търпимост подлежат и строежи, издигнати преди 2001 година. Според юристи обаче издаването на такъв акт за незаконна сграда, постоена върху общински терен на практика означава, че общината се съгласява да предостави безвъзмездно и безсрочно свой имот на физическо лице – Румяна Илиева. Казано по-просто – на практика му го харизва.

Според експерти от строителния бранш удостоверия за търпимост се издават само когато собственикът на незаконната постройка и на парцела (или учредено право на строеж) са едно и също лице. Това е така, защото противното би нарушило вещни и собственически права на собственика на имота в полза на извършителя на незаконния строеж, обясняват юристи. Според тях изтъкнатият мотив в акта за търпимост, че постройката е временна, изобщо няма отношение към въпроса за търпимостта.

Архитект Кремена Цонева не бе открита за коментар, по неофициална информация е в чужбина. Haskovo.net декларира готовност да й предостави думата, ако желае, за коментар по темата.

Тодор Кръшков

Другите собственици на незаконни къщи съща са получили такива удостоверения
Тези актове обаче не спират багерите на Строителния контрол, защото има влязло в сила съдебно решение
Събарянето на къщата на Румяна започна
Актът за търпимост за къщата на Румяна, построена на общинска земя, на практика й харизва парцела
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    Да
    Данчо
    60 -1
    14:44, 12 май 2015
    Че как няма да и даде документ кмета, нали после ще използва същите тези хора да гласуват под строй и когато трябва- я за него, я за синчето му, я за някой техен лакей!
    • Ео
      еооу
      39 -1
      16:08, 12 май 2015
      ха хахахаха вижте си кмета.днес пак е о...ен в оф нюз. Разправят че на летище Шереметиево не станал да направи място на майка с дете. Извъртял я, че местата до него са заети... Какво очаквате от човек,на когото ми липсва елементарно възпитание. Хайде пак си го изберете та в Хасково да останат само манговците
    • 33
      333
      27 -2
      17:19, 12 май 2015
      Четох. Вярно, може да е клюка, но съм склонен да повярвам, като го знам Г.И. какъв е нагъл и самонадеян. Това поведение е много характерно за манталитета му. Учудват се, че жената не искала да излезе с лицето и името си. Как ще се покаже, кой не знае какво се случва с всеки, който дръзне да се противопостави на хасковския фараон!
    • Ти
      Тинчето
      12 -1
      22:31, 12 май 2015
      Ето я и статията -вярвам че е било така както каза жената

      Кметът на Хасково отказал място на майка с дете, той отрича

      Кметът на Хасково Георги Иванов е отказал място за сядане на майка с дете на летище Шереметиево в Москва.Историята разказва потърпевшата майка във Фейсбук, която след разговор с наш репортер, отказа категорично нейното име и снимката от летището с кмета Иванов да бъдат публикувани.Историята се развива на московското летище Шереметиево, когато кметът на Георги Иванов и негова делегация се връщат от честването на 70-тата годишнина от края на Втората световна война в побратимения на Хасково град край Москва - Шатура.Според разказа на майката, на летището, докато чака бординг пред изхода на самолета, на детето му се доспало, а пък не е имало как да бъде сложено в количка, тъй като е трябвало тя да се предаде в багажното отделение.Тя е застанала права с дете в ръце, а на пейките на летището е било пълно с българи, чакащи за същия полет.Имало е 2-3 места, заети с чанти, на които е можело да се седне. Приятел на майката се е приближил до непознат мъж, до когото е имало празно място с чанта на него.На въпроса може ли майката да седне, той е отказал, с предлога, че мястото вече е заето.В последствие се оказало, че това е кметът на Хасково Георги Иванов. Агенцията се свърза с Иванов, за да го попита за случката. Той от своя страна отрече категорично да не е отстъпвал място на майката, тъй като никой не го е молил."Помня, че срещу мен на летището имаше седнала една майка с дете на ръце, но никой не ме попита и помоли да стана", възрази Иванов.Според него това е пореден опит за атака и компрометиране срещу него.В началото на месец май след разследване на Би Ти Ви показа, че Иванов притежава имот и огромна къща на него на стойност близо 2,5 млн. лева.
      Скандалът накара хасковската прокуратура да се самосезира и погне Георги Иванов заради въпросния имот.
  • 2
    Бъ
    българка
    41 -3
    14:51, 12 май 2015
    ******* да си в тая държава .... Ха познайте, ако бяха българи какво щеше да им се случи???
  • 3
    Rr
    RRT
    30 -5
    14:56, 12 май 2015
    Цигания до шия........ Най-противната община в държавата! Да умрат всички в нея!!
  • 4
    Fo
    Forever
    36 -1
    15:26, 12 май 2015
    Хахаха, строителните асове! Това било временен строеж, а Румяна била изпълнител на строежа. Голям смях! Ако тя е изпълнител на строеж, Строителната камара бива да се саморазпусне, а на прощалната вечеринка да си изядат дипломите.
  • 5
    ..
    ..._1431434751
    1 0
    15:35, 12 май 2015
    В снимка номер 3 има лична информация като име и ЕГН, което е в разрез със Закона за личните данни. Репортерите на хасково.нет са в пряко нарушение на разпоредби от закона. Ще помоля да заличите личната информация или да премахнете направо снимката- в противен случай ще бъде подадена жалба до Комисията за защита на личните данни.
  • 6
    77
    777777
    38 -3
    16:20, 12 май 2015
    Циганите обезщетява,а българите не.това е дискриминация срещу българите!няма ли кой да сезира хелзинският комитет.нарушава ни правата
  • 7
    Ха
    хасковлия
    33 -1
    16:58, 12 май 2015
    С този документ "УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ТЪРПИМОСТ" прокуратурата може да зададе много и интересни въпроси в общината.
    Има десетки случаи, когато първо се отказва с официален документ, че не може да се издаде, защото не са спазени изискванията на закона.
    А след определен период (кой знае с какви мотиви)същата тази община при същите условия и документи издава "УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ТЪРПИМОСТ" на абсолютно незаконни постройки, не само върху общински терени, но и върху чужда собственост (на трети лица).
    КОМПЕТЕНТНАТА ПРОКУРАТУРА ДА СЕ ПОРОВИ.
    • 33
      333
      27 -1
      17:21, 12 май 2015
      Но в никакъв случай хасковската! Даже ако може прокурори от чужбина да си внесем няма да е лошо.
  • 8
    Рр
    ррр
    18 -1
    17:44, 12 май 2015
    Във всяка циганска махала - екарисаж или два
    Пък който мине метър кмета има достатъчно имения да го приюти и храни,и издържа,и къпе и т.н.
  • 9
    По
    потръс иванов
    20 -1
    20:12, 12 май 2015
    Още колко доказателства ви трябват, българи, за да разберете че този кмет разчита само на циганите и само за тях се грижи. Аз не съм чул на някое българско семейство да е помогнал за 16 години, на виж на циганите узаконява колибите за да гласуват после за него и за сина му. Гнус ме е от този -пфу
  • 10
    Gh
    ghost navigator
    20 -1
    21:29, 12 май 2015
    На мен общината защо не ми хариза имот?
    И аз като повечето граждани си плащам данъците(макар и едни от най високите
    в България)
    Това малцинство нахално и нагло само знае да смуче като паразит
  • 11
    Ss
    ss-23
    20 -1
    23:05, 12 май 2015
    Гошо=ПЪЛЕН ДЕБИЛ.Гоше дай на циганите земя до незаконното ти имение.Там ще си живеете в синхрон и разбирателство.Дай им бе Гоше тъкмо ще направиш добро на останалите-ще ги изкараш извън града.Пък там ги прави каквото искаш те са твои подлоги.
Последни новини