От х:

Днес в x:

20 любителски театрални трупи искат „Златната камила“ в Тополовград

От днес до 17-ти май Тополовград става сцена на любителите театрали.

През следващата седмица сакарското градче ще домакинства за двадесети път на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев“

Фестивалът се организира от Министерството на културата, Съюзът на артистите в България, Съюзът на народните читалища, Община Тополовград и читалище „Св. Св. Кирил и Методий - 1894”.

През следващите фестивални дни в юбилейното издание на форума ще се представят 20 театрални състава, лауреати от 19-те издания на фестивала, от Македония, Молдова, Сърбия, Турция, Украйна, на сцената се качват още театрали от Гърция и разбира се -трупи от България.

Фестивално шествие на пл. „Освобождение” и Тържествена церемония за издигане националните знамена на държавите - участнички във фестивала ще открият театралните дни в Тополовград.

В 20:00 часа на фестивалната сцена ще се представи Театърът на комедията „Велко Кънев” при читалище “Св. Св. Кирил и Методий-1894” - Тополовград с постановката „Нашенци” от Чудомир.

На откриването ще присъстват журирали през 19-те досегашни издания на фестивала като Юрий Ангелов, Ани Бакалова, Любен Чаталов, Стефан Илиев, Максим Генчев, Йорданка Кузманова.

Преди години председател на журито беше големият български актьор Велко Кънев, след кончината му фестивалът взе неговото име като патрон през 2011 година.

Тази година съставът на журито оглавява директорът на Драматичен театър „Адриана Будевска”- Бургас Борислав Чакринов.

Голямата награда на фестивала е статуетката, изработена от тополовградския художник Христо Дюлгеров „Златна камила".

Тържественото закриване на Театралния фестивал и награждаването на отличените театрални състави ще бъде на 17 май от 18:30 часа. На закриването на фестивала Драматичен театър „Адриана Будевска” – Бургас ще представи спектакъла „Диагноза: Едит Пиаф” с участието на Тони Димитрова.

Предвидена е богата съпътстваща програма. Фестивално кино ще представи филма „Да обичаш на инат” с Велко Кънев. Ще се проведат Конкурс за литературно произведение „Фестивалът в моя живот” и Фестивална томбола с големи награди.

В дните на фестивала в Тополовград ще гостуват Международна изложба - карикатура „Свекърва и снаха” от Крива паланка, Македония и Пътуващ кулинарен театър на Ути Бъчваров.

М.Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Видеа по темата

Още новини

Последни новини