От х:

Днес в x:

10 °C

Рицарите и Бялата дама увековечиха Езиковата на шах

Хасковските рицари на най-древната игра

Хасковските рицари на най-древната игра прославиха училището си ГПЧЕ „Асен Златаров“ с победа в зоналния турнир по шах в съперничество с Стара Загора и Кърджали. В ожесточен отборен турнир на принципа „всеки срещу всеки“, 4-членният тим на Езиковата надделя над Кърджали с убедителното 3:1, и с трудна, но сладка победа от 2.5 на 1.5 точки срещу заралии.

Основното предимство на нашите бе, че си имаха бяла дама, дори когато играеха с черните фигури. 10-класничката Михаела Димитрова бе главният коз за отбора, защото по регламент всеки тим трябваше да включва задължително поне по 1 момиче сред титулярите си. А повечето дами не обичат играта за опазване на дамите, макар да нямат нищо против да хванат царя. За портфейла. Михаела обаче наистина играе шах и го играе добре, макар да го започнала едва преди 4 години. За разлика от колежките си обаче, го научила достатъчно, за да не носи автоматична загуба на отбора си при всяко сядане зад дъската. Иначе с най-голяма заслуга за отличното представяне на хасковската Езикова бе капитанът на отбора Преслав Петков от 9-ти клас. Партнираха му Ростислав Петков, също от 9-ти, и Теодор Димитров от 10-ти клас. И да е имало някой желаещ от по-горните класове да се пробва на 64-те квадрата, то регламентът не го допуска. Свиващият се интерес към вечната игра сви и възрастовите групи, които участват в националните турнири. Те са само две - 5-7 клас и 8-10-ти.

Зоналното първенство се проведе в голямата зала на Младежкия център в Хасково със съдия майсторът на спорта Янко Панайотов, дългогодишен треньор и основател на шах клубове в Хасково. За този етап се класираха 24-те най-добри шахматисти, групирани в 6 отбора, от областите Хасково, Кърджали и Стара Загора. Езиковата взе първото място при големите, а при малките триумфира отборът на ОУ „Пенчо Славейков“ - Димитровград. В оспорвана надпревара те изпревариха заралии, а трети остана тим от Крумовград. Шампионите продължават на националния кръг. Големите са от 15 до 17 май в Благоевград, а малките ще пътуват през юни до Бургас.

Г. Христов

...и неговата бяла дама
24 шахматисти мереха сили в Младежкия център
Шахът иска много мислене и затова не е особено любим на голяма част от младото поколение
Капитанът на димитровградския отбор/с бяло и оранжево/, който стана №1 при децата от 5-8 клас
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
26 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
26 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
26 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
26 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
26 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
26 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
26 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
26 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
26 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
26 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
26 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
26 фев 2021
Последни новини