От х:

Днес в x:

Рицарите и Бялата дама увековечиха Езиковата на шах

Хасковските рицари на най-древната игра

Хасковските рицари на най-древната игра прославиха училището си ГПЧЕ „Асен Златаров“ с победа в зоналния турнир по шах в съперничество с Стара Загора и Кърджали. В ожесточен отборен турнир на принципа „всеки срещу всеки“, 4-членният тим на Езиковата надделя над Кърджали с убедителното 3:1, и с трудна, но сладка победа от 2.5 на 1.5 точки срещу заралии.

Основното предимство на нашите бе, че си имаха бяла дама, дори когато играеха с черните фигури. 10-класничката Михаела Димитрова бе главният коз за отбора, защото по регламент всеки тим трябваше да включва задължително поне по 1 момиче сред титулярите си. А повечето дами не обичат играта за опазване на дамите, макар да нямат нищо против да хванат царя. За портфейла. Михаела обаче наистина играе шах и го играе добре, макар да го започнала едва преди 4 години. За разлика от колежките си обаче, го научила достатъчно, за да не носи автоматична загуба на отбора си при всяко сядане зад дъската. Иначе с най-голяма заслуга за отличното представяне на хасковската Езикова бе капитанът на отбора Преслав Петков от 9-ти клас. Партнираха му Ростислав Петков, също от 9-ти, и Теодор Димитров от 10-ти клас. И да е имало някой желаещ от по-горните класове да се пробва на 64-те квадрата, то регламентът не го допуска. Свиващият се интерес към вечната игра сви и възрастовите групи, които участват в националните турнири. Те са само две - 5-7 клас и 8-10-ти.

Зоналното първенство се проведе в голямата зала на Младежкия център в Хасково със съдия майсторът на спорта Янко Панайотов, дългогодишен треньор и основател на шах клубове в Хасково. За този етап се класираха 24-те най-добри шахматисти, групирани в 6 отбора, от областите Хасково, Кърджали и Стара Загора. Езиковата взе първото място при големите, а при малките триумфира отборът на ОУ „Пенчо Славейков“ - Димитровград. В оспорвана надпревара те изпревариха заралии, а трети остана тим от Крумовград. Шампионите продължават на националния кръг. Големите са от 15 до 17 май в Благоевград, а малките ще пътуват през юни до Бургас.

Г. Христов

...и неговата бяла дама
24 шахматисти мереха сили в Младежкия център
Шахът иска много мислене и затова не е особено любим на голяма част от младото поколение
Капитанът на димитровградския отбор/с бяло и оранжево/, който стана №1 при децата от 5-8 клас
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини