От х:

Днес в x:

Читател: Агресивни пчели нападат в парка. Пчеларят: Не може да бъде

Кошерите се намират в двора на метри от алеята в парка

За агресивни пчели, нападнали човек в парка под Езиковата в събота, сигнализира наш читател в писмо на редакционната поща на Haskovo.net. Той се представя като Динко, ето част от писмото му:

“Днес бе някакъв ужас, бях свидетел как една пчела ухапа един човек, завъртя се покрай него, той се опита да я прогони с шапка. Не знам как си комуникират, но станаха 4 и докато не го ухапаха, не го оставиха. Ами ако е алергичен?

После се прехвърлиха на мен. Побягнах, пчелата ми стои

на врата, но не успя да ме ужили. Кошерите са точно в началото, където са детските кътчета до улица “Дунав”, в двор до парка. Моля ви, направете нещо. Пчелите никак не са безобидни, нападателни са и опасни. Представете си някое дете смачка някоя, ще излезне целия кошер. Тия кошери поне докато са там, аз и детето ми няма да стъпим в парка. Благодаря ако съдействате.”

Проверка на Haskovo.net установи, че действително на метри от детските площадки на алеята, до ул. “Дунав”, в двора на къща има няколко кошера. Техен собственик е Георги Досев.

“Това не може да бъде. Гледам пчели от години, досега никой не се оплакал. Нито пък някой от семейството ми или съседите е бил ужилен. Вижте накъде отлитат пчелите – в обратната посока, към Кенана, където има паша”, обясни пчеларят. И допълни, че не само той отглежда пчели в градския си двор, имало още неколцина с кошери край парка.

“Хващал съм рояци с голи ръце. Отварям капака без предпазно облекло, но никога досега не са ме нападали. Това, което са ви написали, не може да бъде”, категоричен бе Досев. Той смята, че някой от парка го е видял край кошерите и е решил, че може да стане беля.

“Има хора, отглеждат пчели на терасите. Виждал съм по телевизията кошери на балкон”, допълва пчеларят. Той уточнява, че само в два от кошерите му има пчели. Третият бил мъртъв. “Не знам от какво измряха. Никой не знае. Ето рамките, пълни са с мед, а пчелите измряха. Интересувам се от темата за тайнственото измиране на пчелите по света, според някои изчезването им означава край на човечеството. Защото няма да има опрашване, няма да има реколта. Наскоро гледах по телевизията за цял район в Китай, в който пчелите са измрели. Според специалистите до 4 години след изчезването на пчелите изчезва и човекът”.

От община Хасково коментираха, че няма изрична забрана за отглеждане на пчели в рамките на града. “Пчелите търсят места, където има цъфтящи дървета и храсти. А сега е точно такъв сезон. Някои рояци дори се заселват в хралупи, но това са диви пчели. По отношение на опасността, никой не е застрахован. Дори да няма кошери наоколо, те пак могат да долетят в парка, търсейки цъфтящи дървета и храсти. Просто хората трябва да внимават,” коментираха от отдел “Екология”.

Докато екипът на Haskovo.net бе в двора на Георги Досев, една пчела успя да ужили фоторепортера, който се бе наврял в кошера да снима пчелите отблизо. “Вероятно ги е раздразнила светкавицата”, обясни пчеларят.

Е, можеше да е и по-лошо. Можеше да ужилят репортера.

Тодор Кръшков

Георги Досев показва, че отваря кошера без защитно облекло, без да го нападат пчелите
Пчелите са безобидни, смята пчеларят
Досев показва рамката с мед от мъртвия кошер. От какво измират пчелите?

Пчелите излитат с 60 километра в час, обяснява пчеларят и показва посоката им - към Кенана

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини