От х:

Днес в x:

4 °C

Читател: Агресивни пчели нападат в парка. Пчеларят: Не може да бъде

Кошерите се намират в двора на метри от алеята в парка

За агресивни пчели, нападнали човек в парка под Езиковата в събота, сигнализира наш читател в писмо на редакционната поща на Haskovo.net. Той се представя като Динко, ето част от писмото му:

“Днес бе някакъв ужас, бях свидетел как една пчела ухапа един човек, завъртя се покрай него, той се опита да я прогони с шапка. Не знам как си комуникират, но станаха 4 и докато не го ухапаха, не го оставиха. Ами ако е алергичен?

После се прехвърлиха на мен. Побягнах, пчелата ми стои

на врата, но не успя да ме ужили. Кошерите са точно в началото, където са детските кътчета до улица “Дунав”, в двор до парка. Моля ви, направете нещо. Пчелите никак не са безобидни, нападателни са и опасни. Представете си някое дете смачка някоя, ще излезне целия кошер. Тия кошери поне докато са там, аз и детето ми няма да стъпим в парка. Благодаря ако съдействате.”

Проверка на Haskovo.net установи, че действително на метри от детските площадки на алеята, до ул. “Дунав”, в двора на къща има няколко кошера. Техен собственик е Георги Досев.

“Това не може да бъде. Гледам пчели от години, досега никой не се оплакал. Нито пък някой от семейството ми или съседите е бил ужилен. Вижте накъде отлитат пчелите – в обратната посока, към Кенана, където има паша”, обясни пчеларят. И допълни, че не само той отглежда пчели в градския си двор, имало още неколцина с кошери край парка.

“Хващал съм рояци с голи ръце. Отварям капака без предпазно облекло, но никога досега не са ме нападали. Това, което са ви написали, не може да бъде”, категоричен бе Досев. Той смята, че някой от парка го е видял край кошерите и е решил, че може да стане беля.

“Има хора, отглеждат пчели на терасите. Виждал съм по телевизията кошери на балкон”, допълва пчеларят. Той уточнява, че само в два от кошерите му има пчели. Третият бил мъртъв. “Не знам от какво измряха. Никой не знае. Ето рамките, пълни са с мед, а пчелите измряха. Интересувам се от темата за тайнственото измиране на пчелите по света, според някои изчезването им означава край на човечеството. Защото няма да има опрашване, няма да има реколта. Наскоро гледах по телевизията за цял район в Китай, в който пчелите са измрели. Според специалистите до 4 години след изчезването на пчелите изчезва и човекът”.

От община Хасково коментираха, че няма изрична забрана за отглеждане на пчели в рамките на града. “Пчелите търсят места, където има цъфтящи дървета и храсти. А сега е точно такъв сезон. Някои рояци дори се заселват в хралупи, но това са диви пчели. По отношение на опасността, никой не е застрахован. Дори да няма кошери наоколо, те пак могат да долетят в парка, търсейки цъфтящи дървета и храсти. Просто хората трябва да внимават,” коментираха от отдел “Екология”.

Докато екипът на Haskovo.net бе в двора на Георги Досев, една пчела успя да ужили фоторепортера, който се бе наврял в кошера да снима пчелите отблизо. “Вероятно ги е раздразнила светкавицата”, обясни пчеларят.

Е, можеше да е и по-лошо. Можеше да ужилят репортера.

Тодор Кръшков

Георги Досев показва, че отваря кошера без защитно облекло, без да го нападат пчелите
Пчелите са безобидни, смята пчеларят
Досев показва рамката с мед от мъртвия кошер. От какво измират пчелите?

Пчелите излитат с 60 километра в час, обяснява пчеларят и показва посоката им - към Кенана

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
27 фев 2021
Последни новини