От х:

Днес в x:

Разрушиха канал, за да не прелее незаконният язовир Тракиец

Кметът на Тракиец показва пропастта, някога канал от язовира към Олу дере

Законът е най-безсмисленото нещо в България.

Най-големият язовир в областта - “Тракиец” е незаконен. Съоръжението няма и никога не е имало акт 16 – разрешение за въвеждане в експлотатация. Половин век, от построяването му през 1967 година досега, язовирът се експлоатира незаконно.

При строителството му е повреден основният изпускател, чийто дебит е около 30-35 кубика в секунда. Всъщност половин век на “Тракиец” работи само допълнителния, предвиден за напояване, чийто капацитет обаче е само 3-4 кубика.

Заради изкривения основен шлюз, който останал затворен завинаги при строителството, за 50 години никой специалист не си е сложил главата в торбата да подпише акт 16. И така до днес.

В същото време Строителният контрол събаря безкомпромисно покрива над главата на сиромаси, чиято къща по някаква причина се е оказала без документи. Събарят се пристройки, вили, огради, гаражи, дори тоалетни в двора и остъклени тераси.

“Спазваме закона!”, повтаря ДНСК и праща багерите срещу обикновените хорица. В същото време държавата лицемерно си затваря очите за един огромен незаконно експлоатиран обект – язовир “Тракиец”

Но това е само едната страна на въпроса.

Миналата седмица при областния управител имаше спешна среща, защото нивото на язовира достигна рекорд – 105 милиона кубика, при капацитет 114 млн. При прогнозата на още дъжд тази седмица, а и дългосрочно – дъждовна пролет и лято, ситуацията изглежда критична. Според специалистите твърде е възможно водата да започне да прелива през преливника. Шефът на пожарната комисар Николай Вълчев успокоява, че в това няма нищо драматично – преливникът е затова, да прелива.

Според жителите на Тракиец обаче има място за тревога. Капацитетът на преливника е 200 кубика в секунда. Но ако в същото време се изсипе проливен дъжд, което не е чудо невиждано през последните месеци, и пороят продължи няколко часа, ситуацията може да излезе извън контрол. А хората под стената са оставени на милостта на природата.

Този апокалиптичен сценарий не е невъзможен, опасяват се местните.

И обясняват защо.

Работата е там, че към момента освен от малкия изпускател – 3-4 кубика в секунда, и последната възможност – преливника, няма друг начин да се източва водата от язовира.

А е имало. Но благодарение на безхаберието през годините тази възможност вече е невалидна.

Вдясно от стената тръгва канал, който пресича пътя Конуш – Тракиец, и се влива в Олу дере. От десетина години занемареният канал подкопава брегове и към днешна дата е образувал истинска пропаст. Въпреки много сигнали “Напоителни системи” са го оставили да се превърне в опасно свлачище, оградено с предупредителни ленти, сигнализират местните хора. От бетонното легло на канала са останали само отломъци, а срутището го е превърнало в истинска пропаст.

Не така мислят в “Напоителни системи” - Хасково. “Ако не бяхме пуснали вода по този канал, язовир “Тракиец” гарантирано щеше да прелее”, твърди главният инженер Георги Пеев. “Знаехме какво ще се случи, но нямахме друг избор, затова поехме този риск. На практика този канал вече става неизползваем”, признава Пеев.

Според него описаната апокалиптична ситуация с преливника е малко вероятна. “През преливника може да изтичат 200 кубика вода в секунда. Това е огромен дебит. Но ако се случи, наистина ще имаме бедствена ситуация със селата надолу по течението”, признава той.

Собственик на “Тракиец” е министерството на земеделието. “В министерството знаят каква е ситуацията с язовира, включително липсата на акт 16”, обяснява директорът на хасковския клон на “Напоителни системи” Георги Латев. По думите му ремонтът на основния изпускател и узаконяване на съоръжението е тежка задача и изисква сложно техническо решение.

Сякаш става дума за тунел под Ламанша.

Според “Напоителни системи”, които стопанисват съоръжението, влияние върху нивото на язовира оказват и драстично намалелите обработваеми площи. “Някога, през 70-те и 80-те водата не стигаше и хората идваха да се карат с нас. Сега нивите, които се напояват с вода от “Тракиец”, са не повече от 10-15 хиляди декара”, обяснява Георги Пеев.

Кметът на село Тракиец Красимир Бойчев е засипал всички възможни институции със сигнали за язовира. Отвсякъде му отговаряли, че положението е под контрол.

Ако и този контрол е като Строителния...

Тодор Кръшков

От бетонното корито на канала са останали само отломъци
Свлачището изяжда съседните ливади
Така изглежда каналът между шлюза и свлачището
Дюкерът в дъното пуска вода към Сивата вода, шлюзът вдясно - към Олу дере

Така изглежда каналът по-надолу към пътя Конуш-Тракиец
Това е самият път. Проводимостта под моста е почти нулева заради наносите
Това е преливникът на язовир "Тракиец". Снимката е от декември 2014-а, сега коритото е почистено от дървета и храсти
Така изглеждаше Тракиец през декември, когато в него имаше 92 млн. кубика вода. Днес са над 105 млн.

Достъпът до разрушения канал е почти невъзможен - дори култовата УАЗ-ка затъна, трябваше да я дърпат с трактор

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини