От х:

Днес в x:

Сметка: Работиш стотина години и вземаш 1300 лева пенсия

2275 години преди Христа – тогава трябва да започнеш да работиш, за да се изравниш с дохода, който има звездата на „Реал Мадрид” Кристиано Роналдо, ако вземаш средната за България заплата в момента – 815 лева.
Г-н Калфин казва, че 2019 година няма да има таван за пенсиите. Но според сметките на финансовия експерт на КТ „Подкрепа” Мика Зайкова, като е вземал през целия си живот средна заплата и се е осигурявал редовно, се получава, че за да вземеш 1300 лева, трябва да имаш 3200 лева среден осигурителен доход за цялата страна. Т.е., увеличението на дохода трябва да е осем пъти по-висок от сега, категорична беше Зайкова в сутрешния блок на Нова телевизия. И ако вземем темпът за увеличаване на средния доход – по 4-5%, то пенсията от 1300 лева ще дойде след 103 години, добави тя.

855 души в България трябва да имат пенсия 1100 лева, но заради тавана не я получават, посочи Зайкова. Нека се пенсионираме на 105 години и ще вземаме 5 хил. евро пенсия, иронизира тя.

 Не можем да говорим за увеличение на пенсията засега, макар да има плавност при увеличението на възрастта, посочи бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова. Как ще достигнем пенсионната възраст, когато няма работа, опонира Зайкова. Аз ще предложа да се увеличи коефициентът, ако позволява бюджетът и т.н., заяде се Зайкова.

 Нивото на доходите, което влиза в пенсионната система, е най-ниското в Европа. Искаше ми се да има и други мерки в пенсионната реформа – например за социалната пенсия. Много хора вземат, без да имат трудов стаж и те вземат дори без да стигат до границата от 157 лева, посочи Христова. При минимална работна заплата вашата пенсия ще е 90 лева, заяви Зайкова.

 1,2 млн. пенсионери вземат под 286 лева пенсия, категоричен беше финансовият експерт на КТ Подкрепа. Границата от 286 лева е сочена като граница за бедност. Като утопично лекарство и от Зайкова, и от Христова беше посочен вторият стълб – личните партиди в частните пенсионни фондове. Българинът не иска да е престъпник, но какво да направи с 286 лева, попита Зайкова за финал.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини