От х:

Днес в x:

Днес е Международен ден на ромите

Днес е Международният ден на ромите. Той се чества ежегодно от ООН и Европейския съюз от 1992 година, когато е предложен от международната организация "Романо юнион".

През 1971 година в Лондон се провежда за първи път световен ромски конгрес, с участието на представители на ромите от всички континенти и на индийското правителство.

Там е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Приети са флагът и химнът на ромите.

От 10.00 часа в зала 712 на Областна администрация- Разград, ще се проведе кръгла маса на тема "Добри практики в сферата на интеграцията на уязвими общности, включително ромите, в област Разград”.

От 10.00 часа в РИМ – Кюстендил ще се проведе пресконференция за представяне на проект „РИКОЛ - Да си спомним за холокоста на ромите и синтите. Пътеки в спомените”, посветен на положението на ромите и синтите през Втората световна война.

От 11.00 часа в Къща музей „Димитър Пешев” ще бъде открита изложбата „Ромите в Кюстендилския край - история, бит и култура”.

Химн на ромите е песента "Джелем, джелем" (Пътувал съм, пътувал съм) и флаг, на който върху син и зелен фон е изобразено колело от ромска каруца, символизиращо постоянното движение и промяна на етноса.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини