От х:

Днес в x:

Макрон прокара без гласуване спорната пенсионна реформа. 310 задържани при протестите

Общо 310 души са били арестувани в цяла Франция по време на протестни прояви срещу прокарването без гласуване на спорната пенсионна реформа в долната камара на френския парламент вчера, предаде Франс прес, като се позова на френския министър на вътрешните работи Жералд Дарманен.

Той поясни, че само в Париж задържаните са били 258. Дарманен каза, че опозицията е легитимна, но всяването на хаос и вандалските прояви по площадите на френските градове не може да се приемат. Министърът разкритикува и това, че на някои места демонстрантите са взели на прицел полицейски префектури, а в Дижон пък е имало демонстративно изгаряне на чучела с лика на Еманюел Макрон и на други водещи фигури от френското правителство.

Вчера само на площад "Конкорд" протестиращите бяха около 10 000. Полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ, за да попречи на група демонстранти да вандализират скелето на намиращия се в процес на реставрация Обелиск, монумента в центъра на площад "Кондорд", където бе протестът. Някои от демонстрантите се опитаха да подпалят скелето, което наложи и намесата на пожарникари. Подпалени бяха и контейнери за смет из околните улици.

Площадът е в близост до моста, който води до сградата на Националното събрание, където вчера френското правителство прокара без гласуване спорната пенсионна реформа.

В други 24 града вчера демонстрираха общо 52 000 души, според данни на полицията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини