От х:

Днес в x:

4 от 5 марули на пазара български, доматът местен от седмица

Доматите станаха гръцки, след като допреди седмица бяха изцяло български

Български зеленчуци все пак се намират на българските зеленчукови пазари, но това не са масово търсените домати и краставици, които на 90 % са внос я от Турция, я от Гърция. Нашенски са само марулите/и то не всички/, пресния лук, чесъна и най-вече репичките, които се произвеждат масово в Благоевградско. Всичко останало не е и не може да е родно производство.

Истината лъсна през последните два дни, когато масово на сергиите на хасковския зеленчуков пазар цъфнаха табелки „гръцко“ и „турско“, след като само допреди седмица всичко бе „българско“. Стартиралите проверки на Българската агенция по безопасност на храните/БАБХ/ разконспирира фалшивите производители, които се оказаха най-обикновени прекупвачи от чужбина. Нямаше и как да е иначе, след като най-ранното родно производство е най-много на две седмици и то в оранжериен вариант. И то още не е навлязло масово на местните зеленчукови пазари. Важи главно за доматите и краставиците. Всичко купено като „българско“ през март, е фалшиво.

Местните производители/истинските/ са бесни, понеже се бъхтят здраво да изкарат вкусна и екологична продукция, а накрая ги цакат с вносна, представена като българска. Понеже не е обичайна практика да се нагризва домат и краставица на пазара, истината лъсва чак вкъщи - салатата има търговски вид, но на вкус е като гума. Проблемът е, че е купена като българска, и при следващата си визита на сергиите на клиента няма да му направи впечатление табелката „българско“. Една от причините прекупвачите да предпочитат чуждото е ниската цена. Масовото пазарене в южните ни съседки е за домати второ качество, които след пресортиране се предлагат по нашенските пазари като първо и на близки на българските домати цени. Но все пак по-ниски. Зареждащите от борсите ги предпочитат, защото клиентите им искат евтино, а всъщност тъкмо то им осигурява най-голяма печалба. „Кило домати в Гърция ми излиза под лев. Ако ги пусна тук на 2, ще се избият да ги вземат. А само за българският розов домат ми искат 2 лв на едро, аз на колко да го пусна на клиентите“, обясни дългогодишен пазарджия от Хасково, който по обясними причини нито искаше да го снимат, нито да го цитират.

Все пак пролетната салата е почти изцяло местно производство. 80 % от марулята е нашенска, почти на 100 % лука и чесъна, по данните на българската Комисия по стоковите борси и тържища. За репичките не е много сигурно, защото родната продукция доскоро заминаваше за Румъния буквално с тирове. Там се изкупувала по 25 евроцента за връзка (?!) което е феноменална цена. Дори и настоящата от 10-12 евроцента пак е като манна небесна за родния производител, който продава в северната ни съседка, а на нашенския пазар предлага закупена репичка от Гърция, която е по 5 евроцента връзката.

Просто пазарна икономика.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини