От х:

Днес в x:

2 °C

4 от 5 марули на пазара български, доматът местен от седмица

Доматите станаха гръцки, след като допреди седмица бяха изцяло български

Български зеленчуци все пак се намират на българските зеленчукови пазари, но това не са масово търсените домати и краставици, които на 90 % са внос я от Турция, я от Гърция. Нашенски са само марулите/и то не всички/, пресния лук, чесъна и най-вече репичките, които се произвеждат масово в Благоевградско. Всичко останало не е и не може да е родно производство.

Истината лъсна през последните два дни, когато масово на сергиите на хасковския зеленчуков пазар цъфнаха табелки „гръцко“ и „турско“, след като само допреди седмица всичко бе „българско“. Стартиралите проверки на Българската агенция по безопасност на храните/БАБХ/ разконспирира фалшивите производители, които се оказаха най-обикновени прекупвачи от чужбина. Нямаше и как да е иначе, след като най-ранното родно производство е най-много на две седмици и то в оранжериен вариант. И то още не е навлязло масово на местните зеленчукови пазари. Важи главно за доматите и краставиците. Всичко купено като „българско“ през март, е фалшиво.

Местните производители/истинските/ са бесни, понеже се бъхтят здраво да изкарат вкусна и екологична продукция, а накрая ги цакат с вносна, представена като българска. Понеже не е обичайна практика да се нагризва домат и краставица на пазара, истината лъсва чак вкъщи - салатата има търговски вид, но на вкус е като гума. Проблемът е, че е купена като българска, и при следващата си визита на сергиите на клиента няма да му направи впечатление табелката „българско“. Една от причините прекупвачите да предпочитат чуждото е ниската цена. Масовото пазарене в южните ни съседки е за домати второ качество, които след пресортиране се предлагат по нашенските пазари като първо и на близки на българските домати цени. Но все пак по-ниски. Зареждащите от борсите ги предпочитат, защото клиентите им искат евтино, а всъщност тъкмо то им осигурява най-голяма печалба. „Кило домати в Гърция ми излиза под лев. Ако ги пусна тук на 2, ще се избият да ги вземат. А само за българският розов домат ми искат 2 лв на едро, аз на колко да го пусна на клиентите“, обясни дългогодишен пазарджия от Хасково, който по обясними причини нито искаше да го снимат, нито да го цитират.

Все пак пролетната салата е почти изцяло местно производство. 80 % от марулята е нашенска, почти на 100 % лука и чесъна, по данните на българската Комисия по стоковите борси и тържища. За репичките не е много сигурно, защото родната продукция доскоро заминаваше за Румъния буквално с тирове. Там се изкупувала по 25 евроцента за връзка (?!) което е феноменална цена. Дори и настоящата от 10-12 евроцента пак е като манна небесна за родния производител, който продава в северната ни съседка, а на нашенския пазар предлага закупена репичка от Гърция, която е по 5 евроцента връзката.

Просто пазарна икономика.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
01 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
01 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
01 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
01 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
01 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
01 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
01 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
01 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
01 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
01 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
01 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
01 мар 2021
Последни новини