От х:

Днес в x:

Внимание: Безплатните оферти на мобилните оператори не са безплатни

Промоционалните СМС далеч не са толкова безобидни колкото изглеждат

Досадните промоции, абонаменти за игри и забавления, предлагани ни от мобилните оператори, не задръстват само секцията със СМС-и, но могат да ни докарат немалко увеличение на сметката. И то без да подозираме. Причината е, че джиесем операторите още практикуват номера, „нещо неотказано изрично, влиза в сила“. На този принцип един куп хора изгоряха с дистанционно сключени договори или допълнения към предлаганите тарифи, само защото изрично не са заявили, че не ги искат. Комисията за защита на потребителя постанови тази практика за незаконна, в същия смисъл се произнесе и българския съд. Дистанционните договори отпаднаха, но дойде ред на игрите и промоциите. Сума ти потребители получиха СМС-и с обещанията за игри, от които могат да се спечелят награди, стига само да изпратиш един безплатен СМС. Разбира се, не се уточнява, че следващите СМС-и, изисквани за продължаване на играта, не са безплатни. Горят обаче и тези, които не обръщат внимание на подобни глупости, както разбра по трудния начин потребител на най-масовия към момента мобилен оператор. Вчера той бил изненадан от кратко текстово съобщение, което го хвали, че се е справил „добре“ и че номерът му бил избран да спечели специалната награда - 7 безплатни познавателни теста чрез СМС. Понеже клиентът смятал, че се познава добре и не му трябвали тестовете на оператора, той не обърнал внимание на съобщението, още повече, че там било упоменато, че включването в играта става с изпращане на СМС на кратък номер 1233. На следващият ден обаче все пак дочел съобщението.

Там пишело още, че ако клиентът искал да се откаже от играта, трябвало да изпрати нов СМС на номер 188188, без да е уточнено платен или не е този СМС. С логичната презумпция "защо трябва да се отказва изрично нещо неприето", клиентът позвънил в кол-центъра на оператора. Откъдето жизнерадостно го уведомили, че той потвърдил включването си в играта и на практика играе. Цитирани му били и смс-ите, с които той направил това, въпреки че те липсват в хисторито на телефона му. Коварното на условията в играта е, че абонаментът е безплатен само седмица, а после се таксува 30 ст на ден. За месец това прави цифром и словом 9 лв, които на практика се добавят към редовната сметка. Любезната служителка от кол-центъра пробвала да тушира заформящия се скандал с твърдението, че и отказният смс е безплатен, макар така и да не дала задоволителен отговор защо той въобще е необходим и как, по дяволите, са те включили в играта, без да си поискал. Може СМС-тите наистина да са безплатни, но те също влизат в безплатните пакети, щедро обещавани от операторите. Както и минутите, необходими за изясняване на недоразумението. За удоволствието да разбере, че е набутан в игра за 9 лв на месец /само за 1, а има и следващи/, клиентът похабил 9 минути в обяснения, които горят от пакета му. А само за последните седмици е получавал съобщения за 3 игри, за отказването на които хабял други минути. Защото, ако реши да си ги спести, току виж се озовал натоварен с допълнителни левове към тарифния си план.

Финтът засяга потребителите и на големи, и на ниски тарифни планове, като по-честата досада все пак е спрямо по-високите. Презумпцията е, че ако някой плаща 30, 40, 50 лв за план с много минути за говорене, той едва ли ще обърне внимание на 9-10 лв допълнително, защото по-вероятно е да предположи, че ги е изговорил. Макар примерно 600 безплатни минути да са трудни за изговаряне, камо ли и нещо отгоре. Врътките обаче продължават, а спасяването на абонатите от надути сметки си остава /както винаги/ грижа на самите абонати.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Още новини

Последни новини