От х:

Днес в x:

2 °C

Внимание: Безплатните оферти на мобилните оператори не са безплатни

Промоционалните СМС далеч не са толкова безобидни колкото изглеждат

Досадните промоции, абонаменти за игри и забавления, предлагани ни от мобилните оператори, не задръстват само секцията със СМС-и, но могат да ни докарат немалко увеличение на сметката. И то без да подозираме. Причината е, че джиесем операторите още практикуват номера, „нещо неотказано изрично, влиза в сила“. На този принцип един куп хора изгоряха с дистанционно сключени договори или допълнения към предлаганите тарифи, само защото изрично не са заявили, че не ги искат. Комисията за защита на потребителя постанови тази практика за незаконна, в същия смисъл се произнесе и българския съд. Дистанционните договори отпаднаха, но дойде ред на игрите и промоциите. Сума ти потребители получиха СМС-и с обещанията за игри, от които могат да се спечелят награди, стига само да изпратиш един безплатен СМС. Разбира се, не се уточнява, че следващите СМС-и, изисквани за продължаване на играта, не са безплатни. Горят обаче и тези, които не обръщат внимание на подобни глупости, както разбра по трудния начин потребител на най-масовия към момента мобилен оператор. Вчера той бил изненадан от кратко текстово съобщение, което го хвали, че се е справил „добре“ и че номерът му бил избран да спечели специалната награда - 7 безплатни познавателни теста чрез СМС. Понеже клиентът смятал, че се познава добре и не му трябвали тестовете на оператора, той не обърнал внимание на съобщението, още повече, че там било упоменато, че включването в играта става с изпращане на СМС на кратък номер 1233. На следващият ден обаче все пак дочел съобщението.

Там пишело още, че ако клиентът искал да се откаже от играта, трябвало да изпрати нов СМС на номер 188188, без да е уточнено платен или не е този СМС. С логичната презумпция "защо трябва да се отказва изрично нещо неприето", клиентът позвънил в кол-центъра на оператора. Откъдето жизнерадостно го уведомили, че той потвърдил включването си в играта и на практика играе. Цитирани му били и смс-ите, с които той направил това, въпреки че те липсват в хисторито на телефона му. Коварното на условията в играта е, че абонаментът е безплатен само седмица, а после се таксува 30 ст на ден. За месец това прави цифром и словом 9 лв, които на практика се добавят към редовната сметка. Любезната служителка от кол-центъра пробвала да тушира заформящия се скандал с твърдението, че и отказният смс е безплатен, макар така и да не дала задоволителен отговор защо той въобще е необходим и как, по дяволите, са те включили в играта, без да си поискал. Може СМС-тите наистина да са безплатни, но те също влизат в безплатните пакети, щедро обещавани от операторите. Както и минутите, необходими за изясняване на недоразумението. За удоволствието да разбере, че е набутан в игра за 9 лв на месец /само за 1, а има и следващи/, клиентът похабил 9 минути в обяснения, които горят от пакета му. А само за последните седмици е получавал съобщения за 3 игри, за отказването на които хабял други минути. Защото, ако реши да си ги спести, току виж се озовал натоварен с допълнителни левове към тарифния си план.

Финтът засяга потребителите и на големи, и на ниски тарифни планове, като по-честата досада все пак е спрямо по-високите. Презумпцията е, че ако някой плаща 30, 40, 50 лв за план с много минути за говорене, той едва ли ще обърне внимание на 9-10 лв допълнително, защото по-вероятно е да предположи, че ги е изговорил. Макар примерно 600 безплатни минути да са трудни за изговаряне, камо ли и нещо отгоре. Врътките обаче продължават, а спасяването на абонатите от надути сметки си остава /както винаги/ грижа на самите абонати.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
03 мар 2021
Последни новини