От х:

Днес в x:

6 °C

Арменският поп в залата на ОбС за именуването на парка

Представители на арменската общност, сред които и свещеник,  изслушаха дебатите в залата

Група представители на арменската общност, сред които и свещеник от арменската църква, влезе днес в залата на Общинския съвет в Хасково, за да присъства на именуването на парк “Арменци”. Това става по предложение на арменското читалише “Арарат”, както и на арменската апостолическа църква “Сурп Степанос” в града. Става дума за парка между улиците “Христо Ботев”, “Петър Берон”, “П. Р. Славейков” и “Епископ Софроний”, близо до Бизнесцентъра.

Преименуването на парка предизвика обществен скандал, след като кметът Георги Иванов обяви, че е бил притискан от генералния консул на Турция в Пловдив Алпер Акташ. Според градоначалника дипломатът настоявал по телефона за спешна среща с него и с председателя на ОбС Иван Иванов.

Снощи Генералното консулство в Пловдив излезе с писмено опровержение до медиите. То е подписано от консула Алпер Акташ и в него пише: ”Твърденията за „притискане” на Община Хасково и за намеса на Генерално консулство на Република Турция в Пловдив в решения на местните управници са изцяло несъстоятелни, нереални, подвеждащи обществеността и наскърбяващи”.
“В тази връзка, счита се за неприемливо да се представят като мотив за това решение неверни и едностранни твърдения, свързани със събитията от 1915 година, касаещи Турция, както беше отразено от пресата. Предвид това, надяваме се Общински съвет – Хасково, като трета страна по въпроса, да не вземе решение против приятелска и съседна Турция”, пише в писмото си до медиите дипломатът.

Мотивът за преименуването на парка в Хасково е наближаващият 24 април. Тази дата е Международен ден в памет на жертвите на геноцида срещу арменците през 1915 година.

“Тук излезе, че аз съм лъжец, че едва ли не сме си спретнали скандалче”, заяви от трибуната на ОбС кметът Георги Иванов. “Ами ако си пазим записа от телефонните разговори? Какво става тогава? За мен това е желание на един служител в турската дипломация да го забележат, за да върви нагоре. Но така не става”, допълни градоначалникът.

Групата на ДПС отсъстваше от залата, с изключение на двама съветници. Единият – Танер Емин, взе думата и заяви, че ДПС ще подкрепи предложението паркът да се именува “Арменци”. Но поиска да отпадне тексът с датата 24 април.

Железан Узунов от кметската група “Коалиция за Хасково” пък заяви, че не подкрепя предложението, защото целият град знаел градинката не като “Арменския парк”, а като “Мерсито”. Това предизвика гневна реакция на колегите му от групата, а шефът й Албен Манджуков дори се закани от трибуната да разгледа положението му в “Коалиция за Хасково”.

Малко по-късно предложението бе гласувано и прието.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
28 фев 2021
Последни новини