От х:

Днес в x:

Искаме от Европа солидарно да поеме бежанците

5-6 пъти увеличение на миграционния поток към страната ни през последните два месеца отчита Гранична полиция. Това стана ясно днес при посещението на европарламентаристи в бежанския лагер в Харманли.

Евродепутатите са на двудневна обиколка по бежанските центрове у нас и на работна среща за проблемите на България по този въпрос. Дискусията е по покана на българския евродепутат и заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП Илияна Йотова.

Емисарите направиха обиколка из лагера, за да се запознаят с условията на живот в него, придружени от началника му Йордан Малинов. Около 1600 души са обитателите на центъра в момента. 74 от тях са бременните жени, обясни Малинов. Той показа на емисарите новата модерно обзаведена кухня, в която се готви и се хранят бежанците, показа и сградите до входа на лагера, които ще се ремонтират за медицински център и зала за първоначален прием.

По отношение на контрола в бежанските лагери Даниел Инджиев от Държавната агенция за бежанците обясни, че той ще бъде засилен до края на годината с въвеждането на Картова система, която ще струва по предварителни разчети около 250 000 лв. „Инвестицията е напълно оправдана, защото ще доведе до контрол върху движението на чужденците на наша територия“, коментира Инджиев. Чрез нея ще бъде контролирано времето на тяхното напускане на лагера, както и на връщането им. Дали имат право да пребивават на територията на центъра, дали вече е приключила процедурата им и дали имат право да са в лагера. Това е практика в редица европейски държави и намерението на България е да бъде въведено във всички центрове у нас.

Тези, които отсъстват за повече от три дни без разрешение от директорите на центровете, ще бъдат обявявани за издирване. Ще бъдат прекратявани и производствата за статута им, за тези, които вече са в процедура за получаването му.

Около 70 % от базата в страната в момента е запълнена. Има възможности за разкриване на допълнителни места при необходимост във вече съществуващите бежански центрове. Около 20 % от капацитета им може да бъдат разширен.

Много от бежанците в лагера в Харманли поставиха въпроса за неизплатените им от 3 месеца 65 лева. В отговор Инджиев поясни, че вероятно тези помощи, които са гарантиране на социален минимум за страната, ще отпаднат за бежанците напълно, той като те са давани за храна. Във всички бежански лагери храната вече е осигурена, държавата се грижи и за лекарствата на емигрантите, коментира той. Затова в момента е замразено раздаването на тези пари и се очаква решение.

Според личното му мнение тези, които са в процедура и се намират в лагерите, трябва да имат достъп до пазара на труда и да получават заплащане. Въпреки че повечето от чужденците все още не знаят езика, има варианти да работят, и това може да стане например като участват в поддръжката на центъра, в който се намират, или пък в дейности, организирани от общините, каквато е практиката в редица европейски държави.

По думите му обаче въпреки непрекъснатото организиране на трудови борси от страна на ДАБ в лагерите, интересът към тях от страна на настанените е нищожен. Той даде пример, че от организираните 7-8 трудови борси напоследък едва 40 души са приели работа в България.

Само след броени дни ЕП ще започне голямата дискусия за цялостна политика в областта на миграцията и убежищата. За нас е изключително важно интересите на държавите по външната граница на ЕС, като България, да бъдат отчетени, посочи Илияна Йотова. Тя допълни, че по време на дискусията ще се настоява категорично за промяна на Дъблинския регламент - да се връщат бежанци в държави, които за първи път са ги приели. На второ място прословутия член 33, който дава възможност наЕК да санкционира държавите, които не се справят с проблемите си с бежанците.

Категорични сме и в искането си за солидарния квотен принцип на държавите-членки за разпределението на бежанците. Защото някои от страните по периферията на съюза, включително и нашата, се превръщат в буфер между страните, откъдето идват емигрантите и тези, накъдето те са се запътили. Ще бъде развита идеята за съвместни гранични патрули“, коментира още Йотова.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини