От х:

Днес в x:

14 °C

Искаме от Европа солидарно да поеме бежанците

5-6 пъти увеличение на миграционния поток към страната ни през последните два месеца отчита Гранична полиция. Това стана ясно днес при посещението на европарламентаристи в бежанския лагер в Харманли.

Евродепутатите са на двудневна обиколка по бежанските центрове у нас и на работна среща за проблемите на България по този въпрос. Дискусията е по покана на българския евродепутат и заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП Илияна Йотова.

Емисарите направиха обиколка из лагера, за да се запознаят с условията на живот в него, придружени от началника му Йордан Малинов. Около 1600 души са обитателите на центъра в момента. 74 от тях са бременните жени, обясни Малинов. Той показа на емисарите новата модерно обзаведена кухня, в която се готви и се хранят бежанците, показа и сградите до входа на лагера, които ще се ремонтират за медицински център и зала за първоначален прием.

По отношение на контрола в бежанските лагери Даниел Инджиев от Държавната агенция за бежанците обясни, че той ще бъде засилен до края на годината с въвеждането на Картова система, която ще струва по предварителни разчети около 250 000 лв. „Инвестицията е напълно оправдана, защото ще доведе до контрол върху движението на чужденците на наша територия“, коментира Инджиев. Чрез нея ще бъде контролирано времето на тяхното напускане на лагера, както и на връщането им. Дали имат право да пребивават на територията на центъра, дали вече е приключила процедурата им и дали имат право да са в лагера. Това е практика в редица европейски държави и намерението на България е да бъде въведено във всички центрове у нас.

Тези, които отсъстват за повече от три дни без разрешение от директорите на центровете, ще бъдат обявявани за издирване. Ще бъдат прекратявани и производствата за статута им, за тези, които вече са в процедура за получаването му.

Около 70 % от базата в страната в момента е запълнена. Има възможности за разкриване на допълнителни места при необходимост във вече съществуващите бежански центрове. Около 20 % от капацитета им може да бъдат разширен.

Много от бежанците в лагера в Харманли поставиха въпроса за неизплатените им от 3 месеца 65 лева. В отговор Инджиев поясни, че вероятно тези помощи, които са гарантиране на социален минимум за страната, ще отпаднат за бежанците напълно, той като те са давани за храна. Във всички бежански лагери храната вече е осигурена, държавата се грижи и за лекарствата на емигрантите, коментира той. Затова в момента е замразено раздаването на тези пари и се очаква решение.

Според личното му мнение тези, които са в процедура и се намират в лагерите, трябва да имат достъп до пазара на труда и да получават заплащане. Въпреки че повечето от чужденците все още не знаят езика, има варианти да работят, и това може да стане например като участват в поддръжката на центъра, в който се намират, или пък в дейности, организирани от общините, каквато е практиката в редица европейски държави.

По думите му обаче въпреки непрекъснатото организиране на трудови борси от страна на ДАБ в лагерите, интересът към тях от страна на настанените е нищожен. Той даде пример, че от организираните 7-8 трудови борси напоследък едва 40 души са приели работа в България.

Само след броени дни ЕП ще започне голямата дискусия за цялостна политика в областта на миграцията и убежищата. За нас е изключително важно интересите на държавите по външната граница на ЕС, като България, да бъдат отчетени, посочи Илияна Йотова. Тя допълни, че по време на дискусията ще се настоява категорично за промяна на Дъблинския регламент - да се връщат бежанци в държави, които за първи път са ги приели. На второ място прословутия член 33, който дава възможност наЕК да санкционира държавите, които не се справят с проблемите си с бежанците.

Категорични сме и в искането си за солидарния квотен принцип на държавите-членки за разпределението на бежанците. Защото някои от страните по периферията на съюза, включително и нашата, се превръщат в буфер между страните, откъдето идват емигрантите и тези, накъдето те са се запътили. Ще бъде развита идеята за съвместни гранични патрули“, коментира още Йотова.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Физическата ви и психическа форма се нуждаят от повече внимание. Погрижете се да си осигурите правилното лечение, от това ще зависи бързото ви възстановяване. С реални шансове сте да успеете в едно начинание, ако не бъдете прекомерно настоятелни и изберете подходящия момент, в който да се намесите или оттеглите.
09 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Старайте се на работното място, по работата ви ще съдят за вас и от нея ще зависи представянето ви.Избягвайте конфликтите, без да ги търсите могат да провалят добрите ви намерения. Не скъпете помощта си, бъдете добри и помогнете на онзи, който я търси. Ако сте на почивка ще се насладите на спокойствие и приятни изживявания.
09 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще разполагате със себе си и няма да ви влияят външни фактори. Ако усетите, че емоциите вземат връх, навреме ги овладейте. Съсредоточете се върху своите си неща, те могат да ви предпазят от разногласия с околните. Ще ви потърсят за мнение, отнасящо се за бизнес, пътуване или уреждане на битов въпрос.
09 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате доста свободно време днес, но имате желанието да го ополозотворите по най-добрия начин. Ще сте най-доволни ако успеете да свършите дребна работа по дома в първата част от деня, и след това се отдадете на по-приятни занимания. Приятел ще ви предложи неща, върху което доста ще се замислите. Няма да сбъркате ако приемете предложението му.
09 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гъвкавото ви поведение ще ви спести главоболия и ще ви осигури желаните резултати. Трудностите, които някои от вас имат с партньора си, ще ги преодолеете и ще заздравите връзката си. Спокойно ще се посветите на нещата, които са ви приятни. Погрижете се за уюта на дома си, като внесете повече настроение и хумор.
09 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Пред вас днес стоят много предизвикателства, от които зависят по-нататъшните ви професионални проекти. Бъдете умерени и едновременно с това преценявайте добре какви възможности ви се предлагат в настоящия момент Преодолявате пречки от административен характер, което ви отваря доста врати. Възползвайте се от обстоятелството, че имате повече опит.
09 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Взаимоотношения с чужденци, обща работа или личен ангажимент ще ви направят активни и добри. Запазете доброто си настроение и заради влиянието, което имате сред околните. По отношение на постигане на изгодни договорености е необходимо да продължите усилията си в тази насока.
09 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Многото задължения вече ви отегчават, въпреки отговорното ви отношение към тях. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си. Повече от притесненията ви ще се окажат напразни, създавате излишно шум с тях. Нещата ще приключат по-скоро и безболезнено за всички.
09 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не хабете нервите си излишно и ще си спестите немалко усилия. Колега ще ви предостави информация, от която бихте могли да се възползвате за в бъдеще. Успявате да подобрите отношенията си с близък приятел, с когото сте имали противоречия напоследък. Не бъдете прекалено уверени в собствената си правота.
09 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
09 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Приближавате се към отдавна преследвани резултати. Дългоочаквани приходи най-после компенсират времето и усилията ви напоследък. Бъдете внимателни в отношенията си с човек, който ще се опита да използва благоразположеността ви. Не се поддавайте на провокации и днес стеснете кръга си на общуване.
09 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите в живота ви ще ви направят по-уравновесени и приветливи. Ще срещнете повече разбиране и съпричастност към идеите си, подходът ви ще се промени и ще подобрите отношението си към света, като цяло. Пилеенето на време и енергия не е по ваш вкус, ще съумеете да извлечете полза от добронамереното отношение на другите към вас самите.
09 мар 2021
Последни новини