От х:

Днес в x:

В Деня на Тракия тракийци и македонци благодариха на Хасково с паметна плоча

Потомците на тракийци и македонци в Хасково ознаменуваха в паметна плоча благодарността си към града, че е приютил дедите им, които са намерили уют и дом в това кътче на България.

Благодарността е изписана със златни букви върху гранитна плоча, поставена в дясно от паметника на Капитан Петко войвода, която днес в Деня на Тракия беше открита официално.

С поставянето на тази плоча ние изпълнихме едно от завещанията на предците си-да намерим начин да се отблагодарим на града и хората в него, че са дали възможност навремето бежанците да намерят тук покой“, каза в обръщението си председателят на местното Тракийски дружество “Георги Сапунаров“ Кирил Сарджев.

Гранитът за плочата е взет от село Гранитово по идея на кмета на Хасково Георги Иванов, плочата е изработена от Янка Тодорова, а надписът е измислен от Красимира Узунова от исторически музей на Хасково, обясни Сарджев. Средствата са от местното Тракийско дружество и с помощ от спонсори.

Лентата на паметния знак прерязаха кметът на Хасково Георги Иванов и председателят на Тракийските дружества в България Красимир Премянов.

Колкото и да се правят опити за подмяна на историята ни, докато сме живи трябва да правим необходимото да помним историята си, да носим гордо името българи, за да се запазим като нация, за да имат нашите деца и внуци бъдеще“, каза при откриването Георги Иванов.

Историческите събития от 1913 година пред събралото се мнозинство припомни Красимир Премянов.

На церемонията присъства и областният управител на Хасково Добри Беливанов, откриването уважи и кметът на Ивайловград Диана Овчарова.

Цветя пред паметната благодарствена плоча положиха много граждани, както и българския консул в Одрин Любомир Попов, който е родом от Хасково.

 М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини