От х:

Днес в x:

21 °C

Бракониери пак надупчиха Кралчо, този път фатално

В края на миналата седмица природозащитници откриха какво е останало от орела

Царският орел Кралчо, който веднъж се спаси от бракониерската мушка, този път бе надупчен отново от недобросъвестни ловци и бе открит мъртъв в гориста местност в района на село Маломир, община Елхово. Орелът обаче с право се смяташе за свиленградчанин, след като дълги години обитаваше ареал около тамошното село Райкова Могила. До януари 2014-та, когато Кралчо бе открит със счупено крило и прострелян с 4 сачми. Птицата бе откарана по спешност и оперирана в Стара Загора, а със съвместните усилия на лекари и специалисти от „Зелени Балкани“ животът му бе спасен. Свиленградските ловни дружинки пък бяха привиквани една по една при прокурор, който разследваше деянието, понеже царският орел е световно защитен вид. Никой не си признал, всеки хвърлял вината върху бракониерите, макар никой от местните ловци да не признава, че има бракониери сред тях. Вероятно Кралчо се бе самопрострелял.

Между другото името Кралчо бе измислено от „Зелени Балкани“. Те не само излекуваха птицата, но и поставиха сателитен предавател за да следят младия орел. На 28-ми февруари тази година предавателят на Кралчо започнал да излъчва наземен сигнал, който обикновено е знак, че птицата е в беда и не се движи. Двама експерти на БДЗП посетили мястото на последния GPS сигнал и открили останки от птицата, както и нейния сателитен предавател. Тялото на мъртвия орел бе откарано в Центъра на „Зелени Балкани“, където бе направена рентгенография за установяване на причините за смъртта. Открити бяха отново сачми, които този път са станали причина за мъчителния край на птицата.

За случая са сезирани всички компетентни органи и се водят съответните действия за откриване на извършителя. Отстрелът на грабливи птици е криминално деяние, което според Наказателния кодекс на Република България, чл. 278 се наказва с глоба от 5 до 20 хиляди лева и лишаване от свобода до 5 години. Това не спира бракониерите.

Друг царски орел бе намерен мъртъв в началото на миналата седмица край свиленградското село Маточина. Този път обаче животинката била отровена. Няма обяснима причина защо ловци биха избивали царски орли, освен за да ги държат препарирани на стената като трофей. С подобни бракониерски дейности се посяга на един национален символ, какъвто е царският орел и се компрометират дългогодишните усилия на природозащитната общност за спасяването на вида. Царският орел е световно защитен вид, опазва се от законодателството във всички страни в Европа. В България има едва 25 двойки, като въпреки многото програми за опазването на птицата и подхранването й, за последните 5 години популацията е нараснала само с 5 двойки. Орелът е незаменим за всяка екосистема, понеже се храни основно с гризачи и лалугери, които са сред най-големите вредители по земеделските култури.

Г. Христов

Спасената веднъж птица бе надупчена фатално
Рентгеновата снимка показа че птицата е била надупчена с олово
Кралчо в силата си
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини