От х:

Днес в x:

15 °C

Новият план прием: Насила тикат децата към професионалното образование

От две години хасковското Механо се рекламира като едно от най-модерните в страната, но децата все така бягат от него/сн.2012 г/

С невиждан уклон към професионалното образование ще стартира новият план прием за гимназиите през учебната 2015/2016-та година. Одобрените паралелки в бившите техникуми са с цели 10 повече от разкриваните класове в хасковските профилирани и общообразователни гимназии. Гаранциите че професионалните паралелки ще се случат са поне две. Първо, план приема е разчетен точно за випускът прогимназисти-на 1930 деца се падат 2080 места в гимназиите и то при максимален капацитет от 26 ученици в клас. Иначе при минимума от 18, свободните места са 1440. И второ, че дори някои професионални паралелки все пак да не станат, от тази година имаме защитени професии-за техници и шивачи, които могат да съществуват при 8 ученика. За останалите 10 празни места до минимума от 18 ще плаща държавата.

Приемът бележи отчетлива промяна в сравнение с предходните години. В последните 2, между двата вида гиманзии, професионални и профилирани, имаше почти пълен паритет. Преди това пък мнозинството места се предлагаха именно в профилираните гимназии. Напливът към тях бе продиктуван от желанията на деца и родители да получат предимно чуждоезиково или общообразователно обучение, което се считаше за по-добър трамплин към висшето. Публична тайна е, че завършилите бившите техникуми обикновено свършват амбициите си дотам, а тези пожелали академична подготовка имаха далеч по-малки шансове срещу възпитаници на ЕГ, ПМГ или дори СОУ-та. С 1-2 изключения пък професионалните гимназии не правеха нищо по-специално да привлекат децата и доверието в тях ерозираше непръкаснато. До такава степен, че списъчния състав на някои се сви наполовина, на други места и повече. Изход за техникумите не се виждаше понеже в саморегулиращия се пазар на образователните услуги, те просто не можеха да издържат на конкуренцията на ЕГ-та и ПМГ-та. В България обаче свободна конкуренция няма никъде и държавата побърза да я ликвидира и в образованието.

Причината е в мераците на БГ-бизнеса за повече работници и по възможност по- ниско платени, което си е логично ако служителят има само средно. Производството реве, че няма кадри и пълнеше публичното с бомбастични заплати и уж хубави условия, от които нямало кой да се възползва. Тихом-мълком се подминаваше факта, че подготвените кадри са в чужбина може би защото почти навсякъде в Европа хубавото е по-хубаво отколкото в България. При това в пъти. Местните фирми обаче не мислят да изравняват разликата и да върнат готовите кадри, а пожелаха държавата да им осигури нов контингент работници, па макар и по-слабо подготвени. Тъкмо няма да им дава големи заплати, а при недоволство, ще им набива в главата, че ги учи на занаят. Че фирмите искат просто хора, а не качествени хора говори и факта, че нито едно предприятие не е сключило договор с конкретно училища-я да му купи техника за подготовка и обучение, я да плаща заплати на учениците при стаж. В момента наистина има платен стаж, но парите идват по програми, също като в Бюрата по труда. И там босовете нямат нищо против предложения им наготово труд, стига държавата да плаща заплатите. В случая-и обучението.

Схемата може и да сработи именно заради планирания без почти никакъв дефицит план прием. От една страна желаните паралелки в желаните училища са ограничени от години и когато се запълнят до отказ, ученикът все пак трябва да влезе някъде. А предложенията са само от професионалните гимназии. Остава да се види доколко тази „насила хубост” ще стане или по-вероятно и децата ще изберат терминал 2 вече не само за работа ами и за образование.


Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
25 фев 2021
Последни новини