От х:

Днес в x:

14 °C

Учител дава 1000 лева от джоба си да бъдат хасковлии горди, че са българи

Ангел Попов/вдясно/ е високо ценен от научната общност в България и е получавал редица грамоти за работата си

Дългогодишния учител по история Ангел Попов ще даде 1000 лева от личните си спестявания за да организира традиционната от близо 40 години за Хасково национална конференция по история по случай 3-ти март. Всяка година хасковското историческо дружество „Клокотница“ отбелязва освобождението на България с конференция, в която участват мастити български учени, професори и академици, които осветляват ключови и славни моменти в Българската история, заради която все още се гордеем, че сме българи. Събитието по традиция събира висок обществен интерес, като го посещават освен всички бъдещи студенти в „Майката на науките“ според Херодот, така и много граждани с будно чувство към миналото ни. И така вече 4 десетилетия.

Тази година обаче традиционният форум увисна на косъм дебел 1000 лв. Толкова струвало организирането на конференцията, на която ще участват 2-ма български академици и 5-ма професори, всеки от които национален специалист в своя период от историята. Хасковлии може и да се гордеят че са българи, но не и хасковлиите с пари. От тях така и не се намерил спонсор, който да извади джобните на детето си за седмица, за да докара учени, които да ни напомнят, че сме синове на славно племе от което другите са се учили, и трябва да се гордеем с това. Може би от последното няма нужда, поне в Хасково.

Попов за втора година харчи лични средства за да спасява положението, но миналата разходът му бил само половината от нужната сума. Сега обаче историкът ще посегне на личните си влогове за цялата сума, за да не прекъсва традицията. За тези, за които 1000 лв са дреболия, следва да се отбележи, че дългогодишният преподавател в СОУ „Васил Левски“ и ГПЧЕ "Асен Златаров" от доста време е пенсионер и като всички български пенсионери е на милостта на субекти като Дянков, Орешарски, а сега и Горанов. Въпреки тях и въпреки Хасково обаче конференция ще има. Утре.

В нея основния лектор акад. Васил Гюзелев ще изнесе доклад върху едно от най-великите събития формирали българското национално и държавно чувство през средните векове-паметната битка при Клокотница. След нея България става европейска супер сила и то само 45 години след като се измъква от робство на една империя. Акад. Георги Марков пък ще разясни в научен доклад пътя на България към Първата световна война и последвалата я национална катастрофа, заради която и до ден днешен изпитваме комплекси, че сме българи. Проф. Иван Стоянов ще представи книга за Васил Левски и Любен Каравелов-един по-различен поглед. Професорите от Софийският университет Искра Баева и Евгения Каменова ще осветлят българската роля във Втората световна война, свои теми ще представят проф. Людмил Спасов от Пловдивския университет и проф. Георги Янков от УНСС. Конференцията започва от 15 часа в залата на Общинския съвет. Преди това от 14 часа маститите учени и преподаватели ще се срещнат с кандидат-студенти за да им разяснят тънкостите по кандидатстването във ВУЗ и отговорят на техните въпроси.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Физическата ви и психическа форма се нуждаят от повече внимание. Погрижете се да си осигурите правилното лечение, от това ще зависи бързото ви възстановяване. С реални шансове сте да успеете в едно начинание, ако не бъдете прекомерно настоятелни и изберете подходящия момент, в който да се намесите или оттеглите.
09 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Старайте се на работното място, по работата ви ще съдят за вас и от нея ще зависи представянето ви.Избягвайте конфликтите, без да ги търсите могат да провалят добрите ви намерения. Не скъпете помощта си, бъдете добри и помогнете на онзи, който я търси. Ако сте на почивка ще се насладите на спокойствие и приятни изживявания.
09 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще разполагате със себе си и няма да ви влияят външни фактори. Ако усетите, че емоциите вземат връх, навреме ги овладейте. Съсредоточете се върху своите си неща, те могат да ви предпазят от разногласия с околните. Ще ви потърсят за мнение, отнасящо се за бизнес, пътуване или уреждане на битов въпрос.
09 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате доста свободно време днес, но имате желанието да го ополозотворите по най-добрия начин. Ще сте най-доволни ако успеете да свършите дребна работа по дома в първата част от деня, и след това се отдадете на по-приятни занимания. Приятел ще ви предложи неща, върху което доста ще се замислите. Няма да сбъркате ако приемете предложението му.
09 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гъвкавото ви поведение ще ви спести главоболия и ще ви осигури желаните резултати. Трудностите, които някои от вас имат с партньора си, ще ги преодолеете и ще заздравите връзката си. Спокойно ще се посветите на нещата, които са ви приятни. Погрижете се за уюта на дома си, като внесете повече настроение и хумор.
09 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Пред вас днес стоят много предизвикателства, от които зависят по-нататъшните ви професионални проекти. Бъдете умерени и едновременно с това преценявайте добре какви възможности ви се предлагат в настоящия момент Преодолявате пречки от административен характер, което ви отваря доста врати. Възползвайте се от обстоятелството, че имате повече опит.
09 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Взаимоотношения с чужденци, обща работа или личен ангажимент ще ви направят активни и добри. Запазете доброто си настроение и заради влиянието, което имате сред околните. По отношение на постигане на изгодни договорености е необходимо да продължите усилията си в тази насока.
09 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Многото задължения вече ви отегчават, въпреки отговорното ви отношение към тях. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си. Повече от притесненията ви ще се окажат напразни, създавате излишно шум с тях. Нещата ще приключат по-скоро и безболезнено за всички.
09 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не хабете нервите си излишно и ще си спестите немалко усилия. Колега ще ви предостави информация, от която бихте могли да се възползвате за в бъдеще. Успявате да подобрите отношенията си с близък приятел, с когото сте имали противоречия напоследък. Не бъдете прекалено уверени в собствената си правота.
09 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
09 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Приближавате се към отдавна преследвани резултати. Дългоочаквани приходи най-после компенсират времето и усилията ви напоследък. Бъдете внимателни в отношенията си с човек, който ще се опита да използва благоразположеността ви. Не се поддавайте на провокации и днес стеснете кръга си на общуване.
09 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите в живота ви ще ви направят по-уравновесени и приветливи. Ще срещнете повече разбиране и съпричастност към идеите си, подходът ви ще се промени и ще подобрите отношението си към света, като цяло. Пилеенето на време и енергия не е по ваш вкус, ще съумеете да извлечете полза от добронамереното отношение на другите към вас самите.
09 мар 2021
Последни новини