От х:

Днес в x:

Тютюнджиите спряха промените в закона, държат гард до следващата седмица

Блокада на четирите ГКПП, планирана за този петък -няма да има. Това заявиха тютюнопроизводителите след срещата си днес със земеделския министър Десислава Терзиева, която продължи повече от 3 часа..

Членове на Инициативния комитет от Националната асоциация на тютюнопроизводителите-2010 постигнаха принципно съгласие за начина, по който ще се разпределят парите, кото всъщност станаха и ябълката на раздора в бранша.

Дебатите бяха много оспорвани, в крайна сметка обаче сме доволни, че постигнахме консенсус с МЗХ по ключовите въпроси, които поставихме в декларацията си от понеделник“, коментира Асен Кичуков от ИК.

Като една от най-важните стъпки, постигнати на срещата той отбеляза съгласието за стопиране на промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия преди въвеждането на защитен механизъм за отпадане на неплатимите килограми тютюн и фиксиране на цена от 2,50 лв. за кг. за трета класа.

На срещата тютюнопроизводителите са получили и обещания, че на заседание на Парламентарната комисия по земеделие ще бъде разгледан и въпроса с данъчното облагане на референтните средства, които производителите получават като национално доплащане. Производителите вече сигнализираха,че в някои райони на страната, сред които и Хасково, се взема данък върху сумите.

Въпреки, че засега блокадите на гранични пунктове и пътища отпада, тютюнопроизводителите ще държат гарда до 5-ти март, следващия четвъртък, когато на среща трябва да се вземе окончателното решение как ще се разпределят по сортови групи 170 милиона държавни субсидии.

Една от идеите е 70 % от парите да отидат за ориенталски тютюни, 30% за останалите сортови групи.

В четвъртък ще бъде обсъдена и идеята да се въведе таван на плащанията за отделните сортове и да се промени рамката на референтния период като спорната 2009 година се изключи от него. Искането за изключването й е, че точно през 2009 са се появили кухи обеми, които са писани на книга заради субсидиите.

 

М. Маналова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини