От х:

Днес в x:

Боевете в Украйна не стихват в нарушение на примирието

Боевете в Източна Украйна и днес не спират въпреки усилията на европейски лидери да осигурят спазване на примирието.
Украинските военни казаха тази сутрин, че през последните 24 часа проруските сепаратисти са атакували 49 пъти позиции на правителствените сили, използвайки ракети, оръдия и бронирана техника.

"Броят на нападенията показва, че терористите не искат оръжията им да замлъкнат напълно", каза военният говорител Анатолий Стелмах, цитиран от Ройтерс и БТА.

Бунтовниците също обвиняват армията, че нарушава примирието, като твърдят, че тя е атакувала жилищни квартали на Донецк. Вчера там е била убита една жена, съобщи Донецката новинарска агенция, тоест пресслужбата на сепаратистите.Според очевидец, цитиран от Ройтерс, един танк на сепаратистите е стрелял днес край градчето Вуглегирск, близо до фронтовия град Дебалцево. Това показва, че боевете в този район още не са прекратени.

"Въпреки минските договорености през последните дни е проследено вкарване на военна техника и боеприпаси от Русия в Украйна", съобщи военният говорител Андрий Лисенко, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Повече от 20 танка, 10 реактивни системи за залпов огън и 15 камиона са навлезли в посока към Новоазовск", каза Лисенко и допълни, че автобуси, пълни с бойци, също са забелязани да пресичат границата в района.

Новоазовск e контролиран от сепаратистите град източно от стратегическото югоизточно пристанище Мариупол.

Вчера ръководителите на Германия, Франция, Русия и Украйна се разбраха по телефона да предприемат нови опити за спиране на огъня в Украйна. Очаква се следващата седмица външните министри на четирите страни да се съберат, за да обсъдят украинската криза.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини