От х:

Днес в x:

Етикет с инструкции за пране на пуловер предизвика политически протест в Италия

Етикет с инструкции за пране на пуловер предизвика антидискриминационен протест от страна на Федерика Мацони, която е депутат в регионалното събрание на областта Емилия Романя и завежда отдела за равноправие на жените в управляващата Демократическа партия (ДП).

Нейна приятелка се готвела да постави в пералнята пуловера на сина си, когато се зачела в етикета с инструкциите за пране и гладене на дрехата. Фотодокументираните от нея указания са шест, всичките изписани на два езика - италиански и английски, и съдържат стандартни текстове с изисквания и предупреждения как да се предпази специфичният текстил от високи температури, химикали и сушилни. Инструкциите завършват с призив само на английски език : "Или пък остави го на майка ти, това е нейна работа!".

Скандализираната майка решила да остави сина си неопран и да отнесе въпроса към Федерика Мацони, за да се търси политическо противодействие на провокационния призив, който двете дами единодушно оценили като нарушение на принципите за равнопоставеност между половете. По партийна линия незабавно бил внесен протест в Националния институт за регламентиране на рекламната дейност срещу италианската фирма, която произвежда линията спортна конфекция "Шушайн" (Shoeshine).

От фирмата пояснили, че това е само шеговито закачка, предназначена за преобладаващо тинейджърската клиентела, но обяснението не удовлетворило тъжителката.

"Очевидно фирмата не се е задоволила да поднесе необходимата и полезна информация, а е изпитала необходимост да изрази свой светоглед, като увековечи едно послание, което е сексистко спрямо майките и жените, и унизително за мъжете и бащите. Сякаш единствената работа на майките е да перат, стоейки си вкъщи, без да имат други професионални изяви освен въртенето на регулатора на пералнята до степен 30 градуса за деликатни тъкани. Защото се знае, че както майката може да прави нещо, никой друг не може. В подтекста се обиждат и мъжете, като че ли не са в състояние да използват обикновена пералня или пък това не е в техните компетенции," заяви пред местни медии възмутената общественичка.

На въпроса за по-нататъшната съдба на изделието със скандалния етикет тя отговори: "Моята приятелка ми каза, че пуловерът още си стои в коша с мръсните дрехи за пране".

До момента не е ясно защо бащата на неопраното момче не е въвлечен в пералния процес с оглед по-бързото намиране на равнопоставен изход от кризисната ситуация.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини