От х:

Днес в x:

Червенокръстците помагат на бежанците в региона в инфо център

Информационен център към Червенокръстката организация в Хасково консултира бежанците от региона. Това стана ясно днес по време на общо събрание на областната организация, на което присъства и председателят на БЧК Христо Григоров.

Инфо центърът действа в рамките на проекта за Подобряване на условията на прием и интеграция на бежанци в България и е финансиран от Върховния комисариат на бежанците към ООН.

Основната функция на звеното е да помага на бежанците излезли вече на външен адрес, които най-много са в районите на Свиленград, Харманли и Хасково. Основната работа на центъра е да подпомага бежанците както със социална и хуманитарна помощ, така и чрез посреднически услуги, когато те търсят контакт с лекари или имат нужда от други здравни услуги, чужденците са подпомагани и при нуждите им от връзка със местните и държавни институции.

По проекта работят на място в бежанските лагери и двама социални работници. Тяхната задача е свързана най-вече с помощ към децата в центровете.

До момента консултация са получили чрез Информационния център на БЧК повече от 5 000 души.

По време на отчета за новото звено към БЧК присъстваха и представители на бежанската общност от лагера в Харманли.

Освен представянето на новата дейност на червенокръстката организация в Хасково, отчетът на председателят на областния съвет д-р Венко Балабанов показа, че през изминалата година броят на доброволците в региона се е увеличил. 4200 са членовете на БЧК, те са обединени в 106 дружества. 5486 души са получили подпомагане от БЧК през изминалата отчетна година. Червенокръстците са помогнали на 714 деца в неравностойно положение.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини