От х:

Днес в x:

Идеята на министъра: университет на третата възраст в Хасково

Министърът на образованието проф. Танев

Пазените в тайна вчера подробности за идеята на образователния министър за откриване на колеж в Хасково днес лъснаха във Фейсбук. Самият проф. Тодор Танев е споделил в социалната мрежа подробности за новия тип учебното заведение, каквото възнамерява да открие и тук. От публикацията става ясно, че замисляният в Хасково колеж всъщност ще е нещо доста по-различно.

Ето и самия идеен проект на министъра, както го е описал самият той:

Нека споделя една идея.
Тъкмо се връщам от Хасково, където имах възможност да обсъдя идеята си за „Университет на третата възраст“.

Идеен проект за

„УНИВЕРСИТЕТ НА ТРЕТАТА ВЪЗРАСТ“
От проф. ДПН Тодор Танев, министър на образованието и науката

УНИВЕРСИТЕТЪТ НА ТРЕТАТА ВЪЗРАСТ е висше учебно заведение (професионален колеж). Мисията му е да защищава човешкото право на всеки гражданин за допълване или получаване на нови знания, активен живот във всяка възраст, поддържане на добро лично психофизическо състояние, активно участие в обществения живот и предаване на натрупания опит на новите поколения.
Слушател в УТВ може да бъде всеки човек в зряла възраст, който желае да развива нови социални взаимодействия, да участва в живота на обществото със своя труд и опит, да разширява своите умения и да прекарва свободното си време активно, интересно и творчески. Същевременно УТВ приема и студенти за бакалавърско обучение по нова специалност – геронтология, както и студенти от други ВУЗ за практики или научна дейност, за което те получават кредити.
УТВ има огромен и абсолютно пренебрегнат контингент в сравнение с нормалните университети в момент на демографска криза. Тези хора са пренебрегнати, а могат да спомогнат за развитието на обществото повече, отколкото можем да си представим. Университетът ще подпомага пълноценния живот, развиването на втора професия, нови социални роли и активно гражданско участие на възрастните хора. Университетът не е просто образователен, а в равна степен научен център. Обществената му и научна мисия е да запълни широка научно-приложна изследователска ниша във важна сфера, като развие науката и образованието за възрастни хора и създаде постоянен обществен диалог по този въпрос. Съществена част от обучението се извършва присъствено, но са включени и дистанционни форми, фокус групи, дискусии и други непреки форми на обучение.
УТВ заедно с просветната и културна дейност развива мощна научно-изследователска дейност във важни и малко изследвани у нас области и затова е изследователски университет. Той ще се превърне в националния център по геронтология във всичките й измерения и ще привлича учени, студенти и докторанти от страната и чужбина за развитие на научното познание в тази област. Развойната дейност на университета ще се гради на тази основа, като се създават технологии за пълноценен живот на възрастните в обществото, отношенията между поколенията и менторството. Ще се изследва, анализира и промотира обучението за възрастни и ще бъде развито обществено съзнание и отговорност към него. Ще се осигуряват консултации в същата сфера на местно, национално и международно равнище и България ще участва в подобни международни научни и практически форуми.
Заедно с това, УТВ предлага важни допълнителни дейности, като здравни консултации, културни събития, туризъм, клубна дейност и пр. Към университета ще се създаде дом за възрастни хора.
Това ще бъде първа цялостна инициатива в това отношение на територията на България.
Области на изследване и развитие:
• Професионална квалификация (преквалификация, доквалификация, продължаващо обучение, бизнес умения, микроикономика, занаяти, социални дейности)
• Нашият свят (философия, футурология, история, политология, право, макроикономика, основи на банковото дело, глобалният свят, междукултурни отношения, информационно общество, медии)
• Възрастният и другите (възрастова психология, геронтология, отношения между поколенията, наследствено право, човешки права, отглеждане на деца и болни хора, дислексия при възрастните, неравностойни отношения у дома и в обществото)
• Съвременни умения (компютърът и Интернет, чуждоезиково обучение, обучение и тренинг за нови социални и трудови роли)
• Творчески умения (история на изкуството, художествени занятия, дизайн, музика, танци)
• Здраве за възрастния човек (спортни занимания, бани, тематични екскурзии, здравни знания, отношения с институциите на здравеопазването, козметика, диетология)
София, януари 2015 г.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    67
    673865
    47 -6
    10:44, 17 фев 2015
    Тоя май има нужда да се върне в първи клас... На дърти години да учел.. OMG
Последни новини