От х:

Днес в x:

Забраняват опасни вещества в играчките

През тази година влиза забрана за използване на голяма група вещества с канцерогенно, мутагенно и токсично въздействие в детските играчки. Това се вижда от наредба, качена на сайта на икономическото министерство за обществено обсъждане.

Правилата за използване на въпросните химически продукти и метали са разписани в европейската директива за безопасността на детските играчки от 2011 г., но на производителите и търговците бе даден четиригодишен гратисен период да приведат бизнеса си към изискванията, съобщи експертът от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Теменужка Грънчарова.

От юли т.г. например никелът може да присъства само в токозахранващите части на електрическите играчки, както и в сплави от неръждаема стомана, защото така няма риск да премине в слюнката.

В момента всяка дървена играчка се обработва с лакове, които я правят труднозапалима. Доказано е обаче, че те крият рискове за малчуганите, и от декември 2015 г. трябва да бъдат заменени с други материали. Често те са по-скъпи, но са безопасни и производителите трябва да са съобразят с новите изисквания, посочи Грънчарова.

През обработка с химикали преминават и текстилните играчки, за да бъдат труднозапалими. Тези химикали обаче също не бива да се използват. Определят се гранични стойности за веществото биофенол А, което не се допуска в детските съдове за хранене и най-вече в бебешките шишета. Формалдехидът също ще се контролира строго.

През миналата година вече влезе в сила забрана на много ароматизатори и есенции.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини