От х:

Днес в x:

Министър Митов: Не се каним да воюваме с никого

Нито България се кани да воюва с някого, нито Русия има намерение да воюва с нас. Това подчерта в интервю за предаването „Седмицата" по Дарик министърът на външните работи Даниел Митов.

Сидеров поиска референдум за членството на България в НАТО

Относно дебата за щаба на НАТО в София и позицията на „Атака", че България трябва да напусне Алианса министър Митов коментира, че „Атака" си имат своята позиция и си гонят техния дневен ред.

„Зад нас стои много силен съюз. НАТО е най-силният военнополитически съюз в човешката история. Това са 28 държави, които формират повече от половината брутен вътрешен продукт на света. Това е мощ, която е сътрудник на България", добави министър Митов.

Външният ни министър призна, че са допуснали една грешка спрямо обществеността във връзка с щаба на НАТО у нас: „Не обяснихме какво точно се случва. Въпросният координационен център - с 40 човека - 20 от които български офицери, беше заложен отдавна в програмата 2020. В координационния център няма нищо страшно, необичайно. Ние сме държава член на НАТО и подобни неща се случват, както има и учения през цялото време. В близост до нас освен Украйна има и друг конфликт - „Ислямска държава. НАТО трябва да има готовност да реагира".

По думите му този координационен център е нужен на целия източен фланг на НАТО.

Трябваше много по-отрано да обясним на обществеността какво се прави, за да не бъде използван един такъв сравнително незначителен елемент за нагнетяване на истерия, добави министърът.

Огънят в Източна Украйна спира от 15 февруари

Даниел Митов каза още в „Седмицата" по Дарик, че България подкрепя споразумението от Минск.

„Очаквахме го с голямо нетърпение и сериозно притеснение. Изходът от срещата беше неясен. Постигна се договореност, която най-малкото трябва да спре кръвопролитията в източна Украйна".

Според него трябва да се даде шанс на подписаното в Минск споразумение.

Относно Крим министър Митов заяви, че позицията на ЕС е ясна. Не е нужно да е част от споразумението. Крим е анексиран в разрез с международното право.

Министърът на външните работи подчерта, че никога не е казвал, че България е против федерализацията на Украйна. По думите му това е работа на украинското правителство.

На въпрос дали трябва Западът да воюва за Украйна, външният министър коментира, че никой не иска война с Русия. Всички държави членки на ЕС подкрепят териториалната цялост на Украйна.

Министър Даниел Митов подкрепи президента Росен Плевнелиев, че са нужни още пари за обрана. Българската армия трябва да повишава капацитета си, подчерта той.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини