От х:

Днес в x:

Дядо Николай препита хасковски деца по вероучение

    снимки: Пловдивска митрополия

    Пловдивският митрополит Николай изнесе открит урок и провери лично докъде стигат знанията на децата от Неделното училище в Хасково. Импровизираният изпит, за който хасковлийчетата получиха отличен от владиката, се случи тази събота в женския манастир “Св. св. Кирик и Юлита“ край Асеновград.

    В светата обител 15 деца, техните учителки от неделното училище и родителите им, заедно с местните свещеници отец Никола и отец Златко, бяха на първото си Зелено училище. Групата от Хасково присъства на литургията, разказа отец Никола. След нея всички са били приети от игуменката на манастира, която е дала в тяхна чест празничен обяд.

    Най-голямата радост за децата обаче дошла, когато те се ръкували лично с митрополит Николай, запознали се и със Знеполския епископ Арсений и епаршеския духовен надзорник свещеноиконом Виктор Христев. Децата са поздравили висшите сановници с „Богородице дево“. Цялата група била благословена от митрополита.

    Всяко от децата е отнесло със себе си спомен от дядо Николай - кръстче от маслиново дърво, донесено от него от свещения град Йерусалим, както и икони на Св. Богородица „Златна ябълка“, и други с ликовете на светиите Кирик и Юлита.

    Съботният воаяж на хасковската група е продължил с посещение на асеновградските храмове - “Св. Георги” и т.нар. Рибна църква.

    Групата е била и на светско събитие - Празника на виното, който по това време се провежда традиционно в Асеновград.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини