От х:

Днес в x:

Списание световен лидер в математиката публикува статия на Вълчо Милчев

Статия на учителя по математика Вълчо Милчев от кърджалийското СОУ „Петко Рачов Славейков” е публикувана в новия брой на канадското математическо списание Crux Mathematicorum. Публикацията на нашия учител носи заглавието Another Application of the Harmonic Mean /Още едно приложение на среднохармоничната отсечка/. Качественият превод на английски език извърши студентката Гюлбеяз Ахмед, която е бивша ученичка от СОУ „Петко Рачов Славейков” и участничка в школата по математика с ръководител Вълчо Милчев.
Crux Mathematicorum е едно от специализираните издания на Канадското математическо общество. Излиза на бял свят вече 39 години и е с авторитет на едно от най-реномираните математически списания в света за гимназиално и бакалавърско ниво. От 2013 година се отпечатват по 10 броя годишно, които се разпространяват и в електронен вариант. Повече за изданието може да се прочете на адрес https://cms.math.ca/crux/.
Статията Another Application of the Harmonic Mean е уникално съчетание между геометрия и теория на числата. Доказано е едно ново приложение на среднохармоничната отсечка – направени са геометрични конструкции с редиците на Фибоначи, на Лукас и на Пел.
Над 25 са общо публикациите на Вълчо Милчев и неговите ученици в математически списания в България, САЩ, Канада, Русия и Испания. През 2013 година бе отпечатана и и книга на учителя „Линейно-рекурентни редици и диофантови уравнения от втори ред” – разработка върху задачи от международни и национални олимпиади. Изданието вече е в препоръчителния списък за извънкласните школи по математика в България. А статия на Мария Петкова, бивша ученичка на СОУ „Петко Рачов Славейков” в Кърджали, намери място в препоръчителната литература в специализирания руски сайт по геометрия http://geometry.ru/articles.php в раздела по комбинаторна геометрия, като подходяща за руските ученици.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини