От х:

Днес в x:

Изселниците от Кърджалийско преуспяха в Турция,връщат се на старини в Родината

Ракип Четин

Около 6000 наши изселници са се завърнали след пенсионирането си в Кърджалийско и стягат къщите си за да прекарат летните дни с деца и внуци в Родината. Най голям е броят на нашенци привлечени от носталгията в Ардинско,където те наброяват около 2000.Това сочат данни на общинските кметове в областта.

Много добре се устроихме в Турция.Благодарение на грижите на президента Тургут Йозал бяхме посрещнати с много внимание .Пристигнахме в Турция без покъщинина и с малки деца. Сега имаме домове,коли, работа. Това сподели нашенецът Али Шен по време на среща с изселници на кмета на Кърджали Хасан Азис в побратимената община Осман гаази,Бурса.Той разказа,че брат му е останал в село Бенковски и живее в мизерия.Децата му се пръснали на гурбет в Европа за да намерят препитание.

Али Шен споделя,че само принудата по време на т.нар.Възродителен процес го е накарала да напусне Родината.Бил на 19 години.Бил най-младият писал протестно писмо до комунистическия диктатор Тодор Живков.Поводът бил изключването му от училище.Властите го посъветвали да се запише като частен ученик,щом иска да завърши образованието си.Заради опозиционното си поведение бил измъчван от милицията.Даже използвали електрически ток.

Али Шен не храни неприязън към Родината.Смята като се пенсионира да се завърне в родното си село Медевци.

Авторитетният учител Ракип Четин пък е категоричен:Пак ще дойдем в България.И да не ни искат и да ни искат националистите,ние ще се върнем в Родината.Четин е бил тачен в общината като един от най-добрите преподаватели.На 40 години е принуден да се изсели в Турция.Пътят му към Бурса не бил гладък.Минал границата при Капъ куле.Върнал се обратно в България.После пак заминал отвъд Босфора.Гордея се че съм гражданин на Република Турция.Горд съм, че и моята родина България ме научи на труд. Много работихме,но това ни помогна да се уредим в Бурса,категоричен е Четин.

Четин сочи, че изселници от Кърджалийско са хората които в момента държат медицинските услуги в Бурса. Десетки са лекарите,постигнали много в професията си,които са родом от България.

Следим с внимание положението в Родината.Виждаме, как се надига национализма. Има политици ,които ни делят.Това обаче няма да ни попречи да се върнем там от където сме тръгнали, категоричен е учителя.

Георги Кулов

Али Шен
Хасан Азис
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини