От х:

Днес в x:

Обогатителната фабрика замърсила реката край Рудозем

При съвместна проверка на експерти на РИОСВ – Смолян и Регионална лаборатория в Смолян, е установен източника на замърсяване на река Елховска.  
Водите на реката са замърсени от стичащите се скатни  води от временните руднични отвали на Рудоземска обогатителна фабрика (РОФ), показали пробите, взети от предприятия, заустващи отпадни води в река Елховска. 
При дъжд, водите отмиват фини частици и отлагания по рудничните отвали, а от там попадат в дъждовната решетка, която се зауства в реката. Именно това е довело до побеляване на реката, въпреки че първоначалните лабораторни анализи не са показали изтичане на промишлени води от РОФ и наднормени стойности на цианиди. Изпратени са проби и в Регионална лаборатория -  Хасково, където ще бъдат изследвани за тежки метали.

От РИОСВ – Смолян е разпоредено незабавно почистване на района на отвалите и всички площадкови пътища от собствениците – „Горубсо Мадан“ АД – Мадан, РОФ – Рудозем и „Рудметал“ АД – Рудозем. Дадени са предписания за предприемане на мерки, за недопускане на подобни инциденти. Стартирана е процедура по Закона за административните нарушения и наказания. 


Сигналът за замърсяване на река Елховска постъпи в РИОСВ – Смолян на 21 януари, а два дни по-късно имаше сигнал и за мъртва риба в река Арда, 
в района на кв. Койнарци в Рудозем. Експертната проверка е установила, че става дума за единични екземпляри от вида Черна мряна, в сравнително напреднал стадий на разлагане. След като взетите проби на водата не са показали отклонения от нормите, експертите  предполагат, че вероятно причината за мъртвата риба са резки промени на температурата на водата.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини