От х:

Днес в x:

Сметките на МБАЛ "Св.Екатерина" били блокирани през декември

Сметките на МБАЛ Св.Екатерина са били блокирани през декември, но вечее решен въпроса стана ясно днес

Сметките на МБАЛ "Св.Екатерина" са били блокирани през декември от доставчика на лекарства "Софарма", това стана ясно днес. Причината - стари задължения в размер на 300 000 лв.

На среща на зам.управителя на димитровградската болница д-р Валентин Палашев с журналисти бе съобщено, че проблемът вече е отстанен. С финансова помощ от Община Димитровград са били изплатени дълговете към фирмата, които са от 2012 година.

Задълженията на тукашното здравно заведение към различни доставчици на лекарства и консумативи в момента възлизат на около 2 000 000 лв. Общо дълговете на МБАЛ вече достигнаха 3 500 000 лв.

Според д-р Палашев, общинска болница трудно би съществувала без помощта на Общината, както е станало и при възникване на ситуацията с блокираните сметки. Тя от своя страна е "наляла" в годините доста средства в здравното заведение.

"В момента опитваме да стабилизираме болницата и да я върнем на позициите, на които е била -втора в областта, в последните години отстъпихме много", призна д-р Палашев. 

По думите му, разрешена е кадрова криза, съществуваща от години в Хирургично отделение. Там работа са започнали лекар от Сирия - д-р Ахмед , който е завършил медицина у нас и друг специалист, работил в чужбина - д-р Грънчаров . Съпругата на сирийския медик пък е назначена в АГО към МБАЛ "Св.Екатерина". В МБАЛ  предстои част от своята специализация да провежда и млад лекар.

И в другите отделения има нужда от специалисти, но за момента в болницата се справят със ситуацията.

Д-р Палашев коментира пред журналисти състоянието на димитровградската болница

По въпроса с изплащането на възнагражденията стана ясно, че болницата дължи на персонала малко повече от половин заплата за миналата година, всичко останало е платено.

"Заработките ни са обвързани с лимит, изплаща се част от заплатата, а останалите средства се дават след проверка от Здравната каса", коментира д-р Палашев.

Не се предвиждат съкращения, защото няма как да стабилизираме болницата, ако няма достатъчно персонал, е мнението на зам.шефът.

 "Опитваме се да съживим дейността, това е свързанно с хора. Опитваме се да не назначаваме и разширяваме щатния състав на болницата", добави д-р Палашев. Вариантът, който се прилага е на мястото на хора, излизащи в пенсия да не се назначават нови. По думите му, хората работещи в здравното заведение сега са лоялни, останали са толкова години и не е нормално да бъдат гонени.

"Всяка болница увеличава дейността си, такава е ситуацията, ние сме търговско дружество. Заработваме приходи, тогава има шанс да изплатим задълженията си и да има за заплати", заяви още зам.управителят.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини