От х:

Днес в x:

Нов щъркел окончателно сложи край на зимата в Подкрепа

Щъркели в Подкрепа обявиха края на зимата на Атанасовден

Нов щъркел се появи многозначително точно навръх Атанасовден в хасковското село Подкрепа. Преди 5 дни друг екземпляр на предвестника на пролетта навестил селото. И да не е разбрал някой поличбата, днес визитата е повече от ясна-според поверието точно на Атанасовден зимата си отива, а ако се вярва на щъркелите-пролетта идва. Поне в Подкрепа.

Повечето от селото си повярваха, защото бяха убедени, че този дългоклюнест е различен от онзи от миналия вторник. Бил по-дребен и изглеждал по млад. Опонентите им възразяваха, че в крайна сметка щъркът кацнал на същото гнездо където бил и първия, но пък веднага бяха контрирани, че допреди малко пък се пощел на гнездото на местната църква. Спорът отстъпваше на чуденето какво все пак ядат щъркелите, при условие че обичайното им меню от жаби, гущери и змии е дълбоко зазимено. Отговорът изненадващо дават ловците.


Според чифтетата имало толкова храна по нивите в полето, че дори и дивите прасета не се качвали по балкана, а риели за лесно жито или царевицата. Заради дъждовната есен и калната земя много селскостопански машини не успяха да пробият до нивите и част от реколтата остана неприбрана навреме. После покълнала и не ставала за продан, затова била оставена на полето. Авджиите най-сериозно твърдят, че именно заради това прасетата не щат да кацнат на мушките им. Хранилките в балкана стояли непипнати, гората била застлана от жълъди, но нямало грухтящи да ядат. Очевидно дашните все още ниви са спасение и за култовите пернати, които по-често били забелязвани да крачат из земеделските полета, отколкото да се въртят около реките и блатата.

Г.Христов

Пернатият спокойно обикаля селото в търсене на храна по нивите
Има достатъчен избор на гнезда-в Подкрепа има поне 6
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Уй
    УЙО БГ
    19 -21
    14:31, 18 яну 2015
    Путкарепа путкарепа!!! Канясъибе канясъибе.
  • 2
    Ba
    bai spiro_1421586902
    12 -7
    15:10, 18 яну 2015
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 3
    Ха
    хахо
    17 -6
    15:55, 18 яну 2015
    Бай Спиро, отвратителен си !
    Как може да не се зарадвате на нещо, а все да търсите кусура ?
    Ако си специалист по български език, сигурно и ти имаш "трески за дялане".
    Ако преподаваш на ученици,треските ти са двойно повече...
Последни новини