От х:

Днес в x:

Петър Москов: Бонусите за добрите джипита ще са над 5000 лв.

Със здравния министър и зам.-председател на ДСБ разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Москов, предишният кабинет “Борисов” имаше 4-ма здравни министри. Това държи ли ви нащрек?

- Да.

- Подхванахте интензивно реформата - и в болниците, и в доболничната помощ. Сега ще закривате ТЕЛК. Режете много, до здраво.

- Наистина променяме философията. Насочваме финансирането към заплащане за резултат, създаваме яснота за източниците на финансиране и базираме всяка една от реформите в здравеопазването към цели, които са свързани с ясни индикатори на здравето на всеки човек и на нацията.

- Ще порежете сериозно и търговците на лекарства. Призовахте четиримата големи играча да се държат като малките. Зовете ги към смирение, както направи Борисов към политиците ли?

- Търговците на лекарства, както и всички други търговци не са нито враг, нито приятел. Това е бизнес, с който държавата трябва да сключи договорености при ясни и дългосрочни правила. А относно това, че големите търговци трябва да започнат да се държат като малките, т.е. наистина да се движат по законите на конкуренцията, имам предвид сериозната амбиция на екипа да създадем електронен лекарствен търг в лечебните заведения.

- Кога?

- В момента завършва правното обосноваване. Още през следващия месец ще бъде пусната обществена поръчка. Искрено се надявам, че през пролетта ще имаме тестова, а месец-два по-късно - реално действаща във всяко едно лечебно заведение такава задължителна форма на търговия с лекарства. Което изсветлява процеса. Навсякъде, където това е въведено, разходите на лечебните заведения за едни и същи като количество и като обем медикаменти падат с около 20 процента. Това е добре за всеки ползвател на системата, защото получава по-голяма възможност за лечение срещу по-малко пари, а от друга страна, въвежда наистина реален и прозрачен принцип, където всяка една от малките и средни фирми, които са регистрирани, може да участва. Това изтрива възможността за всякакъв лобизъм и административни пречки пред това да има реална конкуренция. В момента 90% от доставките в болниците се държат от 4 фирми - само те са се оказали достойни да предоставят медикаменти, а на пазара има регистрирани 200.

- И всичко това тръгва след около месец?

- Тогава законодателната обосновка ще влезе в парламента. Успоредно с това започват да текат процедури по обществени поръчки за осъществяването на системата.

- Лошо ли е болниците да са търговски дружества? Не е ли гаранция, че ще се управляват добре?

- За мен и за екипа ми остава отворена възможността за премахване на статута на търговски дружества за болниците. В момента се прави правен анализ на тази тема. Сега болниците са търговски дружества, но дали се управляват добре? Не е задължително начинът на управление да е свързан с даден статут по Търговския закон. Напротив.

- Още в първите си минути като министър обещахте “яка система от реформи”. Да ви питам като анестезиолог, със или без упойка ще протече тази манипулация и ако е със, пълна или местна ще е? Звучи доста кардинално.

- Хубава ви е метафората. Като се каже реформа, нека да е ясно, че смисълът на това нещо е услугата да стане по-добра.

- Не съм си и помислила нещо по-различно... Някой участник в системата опита ли да ви повлияе, след като така решително я раздвижвате?

- Много хора опитват много неща, но да е напълно ясно - това не е философията на реформата на министъра или на министерството, а на мнозинството, което стои зад правителството. Трудно се влияе на мнозинство и на правителство, което е взело своите решения да промени системата. Ако беше индивидуално усилие, вероятно щеше да им бъде лесно на лобистите. В момента има ясно, координирано действие на цялото правителство в много сфери, една от които е здравеопазването.

- С една дума лобистите въобще да не пробват да стигнат до вас.

- Всеки, който ме познава, знае, че е трудно.

- Чувствате ли се като отличника на кабинета? Без да омаловажавам усилията на колегите ви, при вас реформата дърпа с най-голямо темпо.

- Не. Честно. Чувствам се като един от 21 човека, които са поели тежък кръст. И ще си вършат работата, доколкото им позволяват капацитетът и съвестта, докато това мнозинство стои зад тях.

- В какъв срок да очакваме 85-те милиона евро за спешна помощ? И ще раздвижат ли те интереса към тази специалност от страна на лекарите, пък макар и под заплахата да ги натупат някъде?

- Правителството вече осигури средно с 20% увеличение на възнагражденията в спешната помощ. Което по методика, която ще бъде оповестена в нашите центрове след дни, ще оценява натовареността на всеки филиал. И заплатите на хората, които работят там, ще бъдат изравнени с тези на колегите им от болничната и доболничната помощ. Според директорите на центровете това вече води до заявки за постъпване на работа. Имаме основания да считаме, че финансирането от 85 млн. евро, свързано с концепцията на правителството за реформа в спешната помощ, ще бъде окончателно валидирано в Брюксел през следващата седмица.


- Какво искате да се промени с телефон 150?

- На среща на здравното и вътрешното министерство с фирмите, отговорни за управлението на тези системи, дадохме двумесечен срок да предложат технологично решение за унифициране на системата. Не може да продължава по този начин - от телефон 112 оператор да се обажда на телефон 150. Не е умно. Защо точно сме въвели 112? Да служи за връзка с оператор на друг?

- По какви критерии ще оценявате джипитата? Къде ще изнасяте резултатите - на стена на плача ли, или на стената в кабинетите? И какво ще им зависи на личните лекари от тази атестация?

- Това е национална програма на министерството, която на базата на резултати от дейността на личните лекари да бонифицира тези с добра дейност. В момента националният консултант заедно с цяла група разработват тези наистина подробни и ясни критерии и те са свързани с философията, на която подчиняваме реформата - да бъде поощрявана добрата работа, която води до качествено лечение.

- С какви суми ще поощрявате добрите? Споменахте “масивни”. По-конкретно?

- Наистина при добри резултати ще са масивни. От порядъка на хиляди левове на година. Няма да е по-малко от 5000 лева.

- Какъв е здравният статус на Реформаторския блок?

- Към момента здравният статус на РБ е добър. Участието в управлението има дисциплиниращо и отрезвяващо действие върху всичките участници в блока. Вървим към изработване на ясни механизми на действие и на ръководни органи на РБ.

- Скоро не сте разказвали вицове по отношение на Меглена Кунева. Да разбирам ли, че докато е стабилно правителството, такива закачки няма да си разменяте?

- И не само докато е стабилно правителството. Аз мисля, че ние преболедувахме. Наистина имаше кризисни моменти. Взехме си поука

от действията си. Има ясен път, по който блокът все по-консолидирано да върви напред.

- Ревнувате ли ГЕРБ от ДПС? Лютви Местан изтълкува бурните реакции на РБ относно плаващите мнозинства като ревност...

- Държа много ясно да кажа: за мнението на ГЕРБ, включително по отношение на ДПС, ние се информираме от ГЕРБ, а не от г-н Местан. Какво говори г-н Местан и къде точно го стяга облеклото, това е разказ, който наистина не ни касае. Когато търсим мнението на ГЕРБ, ние го получаваме от тях и нямаме притеснение спрямо сценариите, за които говори г-н Местан.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини