От х:

Днес в x:

Хасковлийка в Париж: Аз съм Шарли. Аз съм свободна

Луиза Китар, снимки: личен архив

20-годишната Луиза Китар е от Хасково. Тя е дете от смесен брак между арменка и тунизиец.

От две години е студент във висшето училище по дизайн Дюпере, Париж. По време на антентата във френското списание “Шарли Ебдо“ на 7-ми януари е на занятия в училището си, което се намира на 15 минути от кървавите събития. За драмата, за това как Париж диша днес, за очаквания едномилионен тираж на новия брой на списание “Шарли Ебдо“ - разказ от първо лице специално за Haskovo.net

 

Луиза, къде те завари новината за касапницата в списанието?

Бях в училище, което впрочем е на 15 минути пеша от редакцията на Шарли Ебдо, когато учителите ни съобщиха за атентата. Беше наистина шокиращо, объркващо... всички започнахме да четем статиите в сайта на LeParisien и къде ли не... Аз изпитах тъга, болка, но и гняв в същото време. Сякаш някой иска да ми вземе нещо ценно... Не познавам така добре вестника, както някои от колегите ми, но познавах идеите му. И наистина бях много засегната. Смъртта е трудна за възприемане, особено тази смърт...

Как реагира Париж на атентатите?

Реакции имаше всякави, но глобално – хората бяха шокирани, и не само в Париж. Разбира се, живеещите във Франция познават добре вестника и неговата „политика на смеха“... точно затова ударът е толкова болезнен. Париж миналата седмца беше такъв, какъвто никога не съм го виждала, като се започна от сряда и така до неделя.
В сряда беше трудно за всички да осъзнаем случилото се.
В четвъртък, убийството в Монруж сложи още няколко удивителни на атентата, а в петък беше капката, която преля чашата – видях страха на хората... Говореха само за това, четяха само за това, мислеха само за това. Когато чуехме сирени, първата мисъл беше – ужас, нещо пак се е случило! Доста напрягащо....

Страхуваш ли се за живота си?

Не се страхувам за живота си. Намирах се близо и до атентата в сряда, и до похищението в петък... но какво? Събития като тези целят да убиват и да създават страх. Аз не искам да съм тази, която ще каже – мисията успешна! Не ме е страх, осъзнавам добре къде живея и колко много непредвидени неща се случват, но човек не трябва да живее в страх, а да накара страхът да се страхува от него!
Беди се случват навсякъде.


Публикувала си във Фейсбук профила си, че си Шарли. Защо?

Защото Шарли е символ, който смятам, че разбран правилно, е красив и ценен. Шарли е свободата да бъдеш, да кажеш, да се смееш и живееш. Това събитие силно ме засегна... особено щом се отнася до правото на един артист да създава.


Разкажи за Марша в неделя, каква беше атмосферата?

Маршът в неделя беше едно силно преживяване... Никога не съм виждала толкова много хора на едно място. Хората тук са толкова силни и обединени в такива моменти. Очарована съм и съм горда, че съм част от това.
В петък, когато разбрахме за похитения магазин, мои познати се поколебаха дали да излязат на улицата в неделя. Стори им се рисковано, опасно... За щастие всички, които се колебаеха, все пак бяха навън и носеха името Шарли. Полицията си свърши прекрасно работата... аз се чувствах сигурна, нямаше никакви проблеми (поне доколкото ми е известно), въпреки почти 2-та милиона на Марша в Париж.

В сряда, на 14 януари излиза новият брой на „Шарли Ебдо“. Наистина ли има таков търсене? Говори се за 1 млн. заявки и готовност да бъдат разпечатани още 2 милиона броя. Защо хората искат толкова много този брой на списанието, което иначе се печата в 60-хиляден тираж, а се продават около 30 хил. броя?

Утре сутрин излиза броя на Шарли Ебдо в 1 милион екземпляра! Ще се опитам да го купя, но трябва да стана много рано.

Да, наистина има такова търсене – в момента се пише история и всеки иска да има някаква част от този паметен момент за Франция.

 

Как диша Париж шест дни по-късно?


Париж диша. И преди, и след 6 дни! Париж не спира да диша, просто ритъмът на сърцето му се променя. Определено сега хората са по-спокойни... сякаш с неделния марш изразиха и изляха натрупаната емоция от последните дни.

Какво означава, за един млад човек днес да е Шарли?

Вярвам, че означава това, което е и за мен: Аз съм Шарли. Аз съм свободна.

Интервю на М. Манолова

Луиза /с шапката вляво/ по време на шествието в Париж в неделя, снимка:Thomas Cecchelani
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (47)

  • 1
    Жо
    жокера миро
    1 -2
    18:46, 13 яну 2015
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 2
    На
    Надежда
    37 -13
    19:41, 13 яну 2015
    Браво, Луиза! Поздpавявам те за смелите и искpени думи! Успех!
    • Dv
      Dven standart
      18 -6
      10:22, 14 яну 2015
      Уважавам малката художничка и й жилая здраве и безпасност НО НЕКА НЕ СМЕ СЛЕПИ, ЧЕ ЕНТУСИАСТИ КАТО НЕЯ ЧСТО СА ИЗПОЛЗВАНИ. Нещата във Франция не са днозначни! ЗАЩОТО Справедливите" и "свободни" французи искат да съдят ФРЕНСКИ комик, изказал се подигравателно за подигравчйския вестник Шърли Ебдо. Двоен стандарт в "свободната Франция"! Понеже сегашнто недоволство на хората срещу атентата обслужва НЕЧИИ интерси.. Подпалвачите на междуособни войни са сред нас, а не сме балъците като са вързват.. и когато войната пламне - здравей Сирия. Само тогава ще разберем какво изправя братя срещу братя. ...................................... ............................... .................... ................................. ............... "Комикът взе участие в масовите демонстрации в памет на жертвите на терористичните атаки и в защита на свободата на словото, при които взеха участие близо 5 милиона души в цяла Франция. Връщайки се у дома, Дийодоне пише в своята Фейсбук страница ироничен коментар за демонстрацията: "Какво мога да кажа след този исторически поход ... Легендарно! Вълшебен момент, равен на Големия взрив, създал Вселената! .. Или, в по-малък мащаб, сравним с коронацията на Версенжеторикс. Сега съм най-накрая у дома. Що се отнася до мен, да знаете, че днес се чувствам Шарли Кулибали." 48-годишният Дийодоне М'бала М'бала е известен френски комик, актьор и политически активист. Баща му е от Камерун, а майка му е фрацузойка. Много от неговите комични изпълнения са спорни, а френските власти постоянно забраняват изявите му в различни градове на страната. Той е съден и по обвинения в антисемитизъм. "Решението за започване на разследване е взето тази сутрин", заяви прокурорът, като каза, че изказването на Дийодоне може да се разглежда като оправдание за тероризъм. По-рано френският външен министър Бернар Казнев нарече изявлението на комика "низост" и обеща да направи проверка."
    • До
      до : dvenstandart
      6 -17
      13:51, 14 яну 2015
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Дв
      Двоен стандарт
      9 -1
      16:57, 14 яну 2015
      Екипът на Хасково Нет вече е пуснал даже статията за въпросния френски комик.
  • 3
    Ле
    Леля София...
    25 -11
    19:58, 13 яну 2015
    Браво, дете! Радваме се да
    чуем за тебе! Желаем ти успех!


  • 4
    Jh
    JHB
    20 -15
    22:09, 13 яну 2015
    Браво, наистина си свободна, много хора дори тук в България, не знаят значението на думата свобода- искат си социализЪмът...
    • Ща
      ЩАНДАРТЕНФЮРЕР ЩИРЛИЦ
      9 -2
      19:32, 14 яну 2015
      Съкратил си думата бе шопар искат си националсоциализма в европа,че и тука.
    • Jh
      JHB
      1 -1
      23:45, 15 яну 2015
      Щирлиц, отдалечете личи червеният ти маймунски задник! Ходи да гушкаш другаря си Путин и не се обаждай!
  • 5
    Вс
    Всевишния Кенанец
    26 -43
    22:31, 13 яну 2015
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Az
      az_1421222979
      19 -5
      10:05, 14 яну 2015
      Еиииии, много прости хора има по този свят! Включително и ти "Всевишния Кенанец"
    • As
      Asparuh
      3 -1
      22:45, 14 яну 2015
      Наистина ли има значение дали е от Хасково в крайна сметка?
  • 6
    Хр
    Христова
    40 -28
    00:17, 14 яну 2015
    Браво хлапе, добре си изкопирала еврогейсктие цености! Толкова ти е малък мозъка, че не вдяваш, че това е просто кампания за по-голям тираж... А ако си толкова свободна, защо защитаваш гаврата с ценостите на другите!? В тези издания е имало подигравки и с Христос... всъщност какво ти дреме... Важното е да си "сободен". Чаве, свободата е отговорност, тя не е гавра! Тя не е да се завираш в живота на другите и да го потъпкваш! Това в разюздания Париж няма да го научиш... там е люлка на разврата (духовния и физическия)
    • Br
      Brqh
      5 -8
      21:44, 14 яну 2015
      Хайде де, недей да пишеш така небрежно. Очевидно смяташ, че трябва да се забрани френската революция, френската любов, канкана, бурлеската, комикса и френската културна традиция въобще, Скарамуш, бохемата,Коко Шанел, минижупа, Малкия принц и оригинала на Статуята на свободата. Другите могат да имат също каквито си искат ценности . Но хайде да не убиват френските.
    • As
      Asparuh
      4 -1
      22:46, 14 яну 2015
      И къде е проблема на подигравките с Христос?
    • Ха
      хаха
      3 -4
      13:54, 15 яну 2015
      Гледам, че тука се говори за гавра на религиозна основа, говори се сякаш религиите са над всичко. Съвземете се бе хора, откога взехте да сте толкова дълбоко религиозни? Ама че лицемерие. Десятъка платихте ли си? Може само да ми се струва, ама май Христова ползва като обидни думи евреи и гей. Не се прави така, Христова, нищо че твоите ценности са други.
  • 7
    Ha
    Haha_1421211639
    20 -16
    06:56, 14 яну 2015
    Странно е как реагират някои българи .... имам предвид горните два коментара. Прави ли ви впечатление че българина не знае как да реагира и в повечето случаи реагира грозно ....за жалост. Този дебат предстои в България. Искам да ви питам в България според вас има ли свободна журналистика? Защото аз мисля че почти няма. Ние сме толкова объркани защото нашите ценности са объркани и не знаем вече кое е нормално и кое не е. Ние европейци ли сме или не? Как мислите? Ние според мен не сме никакви европейци защото не споделяме ценностите на Европа. Няма значение какви ни са гените, важното е че искаме да сме в една група с тях, обаче не споделяме техните ценности. Тези хора имат просперитет и са по добре финансово от нас защо според вас? Значи разбра се вече не е работата до гени, нещо друго има в тяхното общество което го няма в нашето. Нашето общество не изповядва никакви ценности, то е нагаждаческо и страхливо, то няма собствено мнение и няма нищо против да бъде тъпкано. Така едно общество не може да просперира. Ако искаме да бъдем в тяхната група трябва да изградим ценности и да се обединим около тях. И сега следва да ви питам дали според вас е важно за едно общество да има наистина свобода на словото? Ами важно е разбира се! От там започва коректива! А ако няма коректив тогава се превръщаме в българи. Отворете си очите граждани и гледайте европейците за да научите нещо от тях, а като научите ще дойде и просперитета, защото ще се научите да изисквате и да проявявате нетърпимост, ще се научите като един да излизате на улицата за да се борите за вашите ценности.
    • Ju
      jurnalist
      19 -6
      08:09, 14 яну 2015
      Не знам какво имате предвид "свобода на словото"??? Ако в България няма свобода не знам къде има. Вижте ни жълтата преса- за всеки един могат да кажат,че сестра му е к...ва , пък той няма как после да обясни че няма сестра.
      Опитайте с този сайта Хасково нет. Изпратете им вашата новина , която смятата ,че няма да публикуват. Със сигурност ще го направят, както и всички останали хасковски медии. Ще го направят и националните- да не изброявам безбройните сайтове от типа "Бивол"- Фрог и т.н
      Въпроса у нас е доколко тази информация е достоверна-и той идва от сЛободията на словото-те прекалената свобода
    • Св
      Свобода,но не слободия!
      23 -6
      09:29, 14 яну 2015
      Свобода и обективизъм дотолкова,че да се отразяват новини и събития без оглед на политически настроения или пристрастия,но гавра на верска и религиозна основа,пък било то и в хумористична нотка,извинете,но не е редно!Хумор,сатира и забава може да се прави с всякакви мотиви,но никой няма право да иронозира най-ценното на една нация-Бог!Пророкът Мохамед за мюсюлманите е това,което е за нас Христос,т.е за християните.Ако се появи нещо подобно в турски вестник,дали всички ще сте "Анадола таймс"примерно!?Аз не съм Шарли,защото не смятам,че свободата на словото се изразява в това,което направи френският вестник.освен това при единичен случай може да се сметне за хумор,но когато това е направено няколко пъти,става тенденция(с каква цел,само някои знаят).Изказвания като на Луиза не могат да бъдат нито критерий,нито коректив,минимум заради фкта,че е от еврейски произход,а както знаем те не зачитат и Христос!А и е твърде млада,за да разбира същината.Не се подвеждайте по масовата истерия,а се замислете кой и с кава цел подклажда крайни настроения!
    • Ne
      ne razbiram
      8 -2
      12:49, 14 яну 2015
      Аз съм съгласна - Свобода на словото, а не слободия.Обаче дай сега да се разберем дали ги смяташ за журналисти тия дето от сутрин до вечер пишат глупости в жълтите издания или ни обясняват кой футболист коя любовница бил сменил...ами това не са журналисти, това са някакви си драскачи. Това ли ти е свободата на словото? Айде сега да видим колко хора екзекутираха в името на аллаха? Мен да ти кажа това крайно ме възмущава. Като не могат да покажат с нещо да са по-добри те екзекутират невинни хора или хора които са ги критикували ...Какъв е този Аллах в името на когото си позволяват да пренасят жертви на наша територия и да убиват невинни? Какво оправдава това? Как можете да си помислите дори че може да имат право при положение че отнемат човешки животи в името на някой така да кажа ХИПОТЕТИЧЕН бог? Това че някой те критикува не е основание да го убиваш, толкова ли е трудно за разбиране? Какво сега трябва да се страхуваме от тях и да треперим а те да продължават да убиват? Вие луди ли сте? Трябва да се разбере че нормалното общество няма да позволи това.Трябва всички нормални мюсулмани не да се страхуват че омразата ще се прехвърли върху тях, а да излезат и открито да заклеймят такива прояви. Трябва да се знае че не всички мюсулмани са терористи. Не можем да се отнасяме с омраза към обикновените мюсулмани, те не са виновни. Обаче очакваме от тях да чуем че осъждат подобни прояви. Не може като те критикуват и те осмиват в карикатури защото ти го заслужаваш ти да разстрелваш за назидание.
  • 8
    Св
    Свобода,но не слободия!
    12 -4
    09:51, 14 яну 2015
    Извинявам се за "еврейския произход"-всъщност е арменски плюс тунизийски!
  • 9
    7/
    7/8
    4 -11
    09:53, 14 яну 2015
    ДО "Свобода,но не слободия! Луиза не е еврейка .Ба... Виж коментара
  • 10
    Ни
    Никодимчо
    23 -9
    12:01, 14 яну 2015
    Лицемерие, манипулация и промити мозъци..., и пари - това е кампанията "Шарли"!
    Някой помни ли убитите 15 сръбски журналисти през 1999г., когато американците обстреляха белградската телевизия? А взривените 13 души в автобус в Украйна вчера?
    • Ne
      ne razbiram
      6 -8
      12:23, 14 яну 2015
      Какво по точно искаш да кажеш? Искаш да кажеш че ако аз сега кажа чв си простак, имаш право след една седмица да ме застреляш?
  • 11
    Nq
    nqma takava darjava kato bg
    10 -6
    12:27, 14 яну 2015
    aman ot teq psevdo za6titava6ti nqkvi cenosti na malscinstvata ot cql svqt idvat problemite ot tqh , xitler ne naprazno gie parjil i trepal , komi se praite segaaa vie tuka
  • 12
    Кр
    Крум
    25 -8
    12:34, 14 яну 2015
    Това дете какво е видяло и разбира от Париж и от света, че го интервюирате- видяло е едни университетски ********* и няколко кафенета и парка. Няколко тривиални фрази, мнение, оформено от околните и от медиите,а се изказва така, сякаш е отдавнашна и неделима част от светския живот в Париж. Ненужно интервю и статия.
  • 13
    !
    !
    9 -14
    12:43, 14 яну 2015
    Към Крум и останалите като него! Тесногръдието-... Виж коментара
  • 14
    Ds
    dsadas
    9 -1
    12:55, 14 яну 2015
    iskam da popitam vsichki koito bqha na tozi protest, zashto ne protestirate i za Palestina?
    • Ds
      dsadas
      9 -4
      12:56, 14 яну 2015
      mejdu drugoto internet se napylni s prosti vyzrastni hora may e vreme da napusnem i internet
    • От
      отговор
      7 -3
      20:44, 14 яну 2015
      1 това не е бил протест, а МАРШ в почит на загиналите ....

      2 ти протестираш ли?

      вие протестирате ли за нещо въобще?

    • Da
      da
      8 0
      20:47, 14 яну 2015
      Между другото прав си за простите хора, много улеснения им се създадоха и сега натискат клавишите и готово. И между другото това не беше протест, както и предишните вечери. Това беше шествие за солидарност с жертвите, свикано от властта. Та когато убиват френски журналисти във Франция, на работното им място, това прави правителството - първо ликвидира терористите, второ събира хората си.
  • 15
    Кр
    Крум
    13 -8
    13:03, 14 яну 2015
    не съм тесногръд българин, просто не съм тъпо лапе на 20, дето си мисли че всичко дето лети се яде
    • !
      !
      6 -12
      13:17, 14 яну 2015
      "тъпо лапе"!!!! А това какво е? Пример ли сте за п... Виж коментара
  • 16
    Кр
    Крум
    14 -7
    13:39, 14 яну 2015
    Пример съм за хасковлия, дето живее, работи, плаща и прави деца в Бг, гр. Хасково, така че ще си изказвам мнението колкото си искам и доста хора ме имат за пример между другото. Айде със здраве!
    • As
      ask
      4 -7
      16:05, 14 яну 2015
      Г-н Крум, бихте ли ми отговорили- Вие изразявате Вашето мнение по форумите или сте били и на малобройните протести в последните две години. Защото при втория случай, мисля че наистина сте за пример.
  • 17
    Ап
    Апостол
    11 -3
    15:09, 14 яну 2015
    А дали би сложила карикатури на пророка на прозореца си в Хасково?
    • As
      Asparuh
      7 0
      22:43, 14 яну 2015
      Прозорецът в Хасково не е място, от което света би възприел някаква позиия по даден въпрос, каквато е идеята на медиите, били те и хумористични. Така че не бих си сложил нищо на прозореца, освен перде, поради безсмислицата на акта...
  • 18
    Вс
    Всевишния Кенанец
    13 0
    16:11, 14 яну 2015
    от два дни разкарват един "французин" като панаирджийска мечка от съда до полицията и обратно, въоръжени все едно че този е Бен Ладен! 1 месец търсят Петко Сертов, разни бежанци постоянно влизат в България, докато МВР копира френския модел, няма да има оправия...Полицията трябва да бъде като американската! 2-ма души с автомати побъркаха 1/3 от света! Сега всеки българин който е във Франция се изкава, колко му е тежко на френския народ, а като натурализира, алжирци, сенегалци и какви ли не, изобщо не им беше тежко!
  • 19
    Mi
    mi
    16 -6
    18:20, 14 яну 2015
    Ako e умна младата госпожица и може да мисли, един ден ще разбере, че тя както и много други просто са били жертви на грозни манипулации, защото свободата не се изразява в това да си драскаме каквото ни скимне, а дали има реален смисъл, както и какво послание оставя след себе си. В този случай това беше послание на провокативно разрушение.
    • Не
      нещастник си
      7 -6
      20:17, 14 яну 2015
      Това тука е върха на регионалната мъдрост. Ти наред ли си бе?
    • Ми
      ми
      8 -2
      11:16, 15 яну 2015
      Сигурно не съм наред, щото всички задружно викате, че сте Шърли, но аз не мога да се оприлича на него, на такива като него и на онези, които ви разделят и владеят, и които не можете да видите. За тази цел се иска доста четене на книжки, а не лапане на дюнери, макдоналдс и джобове. Хубав ден!
    • Do
      do mi
      3 -5
      12:04, 15 яну 2015
      Не става въпрос вече дали харесваш карикатурите им. Става въпрос за свободния ти избор какво ще харесваш. Щото някакви аутсайдери с Калашници отидоха да решават. Затова сега нямаш избор, щото си мислиш че ще дойдат тези с Калашниците. Мисли, мисли усърдно, защото всеки ден сигурно нарушаваш табутата на много от религиите по тази планета. Или си Шарли, или не заслужаваш да живееш в светска държава. 17 убийства са това
  • 20
    Лю
    люлебургаски
    0 0
    20:21, 14 яну 2015
    Четох четох коментариите и ми писна Тая пръдла сигурно не може както трябва дамската си превръска да сложи и ми се прави на звезда Дъщеря на тунизиец и ******* --амчи тя сигурно е мюсюлманка ето ти още един скрит терорест
  • 21
    Uu
    uujas
    12 -4
    21:14, 14 яну 2015
    Това интервю е като да нахраниш прасетата с ябълки. И се понесе едно грухтене. Наистина ме е срам като чета тези коментари. Луси, поздравявам те!
  • 22
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    6 -3
    08:01, 15 яну 2015
    Остава да ни закичат с присмехулния надпис-не сте сами...демек в главата си имаш съквартиранти...
  • 23
    Bo
    Bonio
    0 -1
    08:40, 15 яну 2015
    taz ovca ako e qbalka az verno sam prase
  • 24
    Ge
    GERB BOKLUCI
    5 0
    11:10, 15 яну 2015
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
Последни новини