От х:

Днес в x:

Нов стар шеф поема Агенцията по бежанците

Никола Казаков се връща на главния пост в ДАБ

Екс шефът на Агенция по бежанците при Министерския съвет Никола Казаков отново ще я оглави. Това реши правителството на първото си заседание за тази година.

Казаков заемаше поста на директор на Агенция в периода 2010-2013 година.

В разгара на бежанската криза беше заменен от Николай Чирпанлиев. В края на декември миналата година изненадващо той пък беше свален от поста и на негово място като временно изпълняващ длъжността обявен заместникът му Васил Върбанов.

След като отново влезе в кабинета си, Казаков ще трябва да се справи с очаквания нов наплив от бежанци, пробиващи през „зелената“ ни граница, както и с интегрирането на тези, които очакваме да ни бъдат върнати от Европа.

Пред него ще стои въпросът и с настаняването, тъй като бежанските лагери у нас са почти пълни. Така например новата година стартира за бежанския лагер в Харманли с изпълнен капацитет от 75 %, 80 на сто е запълнена и базата на този в Пъстрогор.

Междувременно стана ясно и, че тежкият проблем с медицинското обслужване в лагера в Харманли е на път да намери своето разрешение, тъй като там ще бъде обособена здравна служба.

Тя ще бъде в сега съществуваща сграда в лагера. За ремонта и оборудването на кабинетите ще плати фондация, чието име не е обявено официално засега.

Към момента има и 12 лекари мераклии да работят в бежанския лагер в Харманли почасово и на щат.

Медиците, които имат готовност да се грижат за здравето и профилактиката на чакащите статут у нас чужденци, са от различни градове на Южна България. Има от Тополовград, Стара Загора и Димитровград.

Сега за бежанците на място в лагера отговарят един лекар и един фелдшер, което е крайно недостатъчно за повече от 2000 души, колкото са настянените към момента в лагера.

haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини