От х:

Днес в x:

Общината решава кой да получи безплатно саниране

Санирането на блоковете ще става от централизирано определени фирми

Общината ще има последната дума кой да получи напълно безплатно саниране на блоковете и това е принципната разлика с проектите по оперативни програми на ЕС. Това изясниха от община Хасково на пресконференция по повод предвидените 1 млрд лева, с които панелките и други категории жилищни блокове, да се сдобият с напълно безплатна топлоизолация, дограма, ремонтирани стълбища и покриви. Общината ще е посредник между донора, банката, която ще оперира с държавните пари, и крайния получател в лицето на собствениците. Местната администрация ще преценява дали сградата отговаря на изискванията и дали кандидатстващите стават за бенефициенти по програмата, за да резюлира с „да“ или „не“ всеки блок-кандидат.

Въпреки анонсите, че в санирането трябва да се включат максимален брой дребни и средни фирми, за да се стимулира икономиката по места, определянето на изпълнители за грандиозния проект ще става на централизирани търгове. „Това го изисква законът за етажната собственост. Няма как да сепарираме /разделим/ поръчката“, уточни зам.-кметът по строителството Нели Станева. Надеждата все пак е, че дори и 1-2 фирми да вземат поръчката, те няма да се справят с работата и ще се принудят да наемат множество подизпълнители. Защото работата, специално в Хасково, е много.

Почти на 100 % на безплатно саниране подлежат квартали като Орфей, Бадема, Възраждане и блоковете по бул. Васил Левски, ул. Ком, значителна част от Раковски, Червена стена, блоковете по Илинден и други петна с панелки. Макар панелните блокове да са най-големия сегмент, на безплатно саниране подлежат и т.нар. пакето-повдигащи конструкции, като например 4-те блока около Лебеда, 15-16-17 блок до Веспрем, включително и трите тухлени блока 10, 11 и 12 на Орфей до детелината за Димитровград. Иначе тухлата не участва в програмата и това е късата клечка за подобни блокове, включително и известния като Диаманта, до ДНА. Още не е много ясно колко точно сгради подлежат на саниране, още по-малко е ясно кои ще се санират. Защото това зависи от сдруженията на собствениците.

Според член 25 от Закона за етажната собственост, трябва да се създаде юридическо лице „сдружение на собствениците“, което да се регистрира със свой Булстад и тепърва да кандидатства по програмата. Желание за безплатна топлоизолация трябва да заявят собствениците на поне 67 % от идеалните части на блока. До кандидатстване се допускат блокове с минимум 36 жилища, което включва дори и малките 8-етажници с по два входа / 2х24=48 апартамента/. Там, където сградите са долепени една до друга и обединяват няколко адреса, примерно Червена стена 1-3 с общо три блока, трябва да се санира цялата конструкция. Кандидатстващите юридически субекти могат да са няколко, но всяко сдружение на собствениците трябва да включва минимум 36 жилища.

„Много важно е да се отбележи, че кандидатстването по програмата е ЕДНОКРАТНО“, натърти Станева. Тоест общината не може периодично да кандидатства за пари, когато отделните сдружения се наканят да гласуват включването в програмата и да поискат финансиране. Изглежда ще има една дата, до която който кандидатствал - кандидатствал, останалите ще пият студена вода и единствен вариант за тях остава европейското саниране. То обаче изисква 25 % съфинансиране от собствениците, което в пари е някъде около 10 години изплащане на заем от по 80-100 лв месечно. „Има обещание, че невключените сега сгради ще кандидатстват за безплатно саниране за следващия период от 2016-та до 2020-та година“, пробва да успокои главният архитект Кремена Цонева. Но и в самата община не са наясно дори за първия грант, който подлежи на усвояване тази и следващата година, камо ли за следващия период. Крайната дата за настоящото кандидатстване не е ясна - Министерството на регионалното развитие подготвяло типови договори, които да бъдат валидни за собствениците от цялата страна, но формулярите още не били готови. Едва след това ще се стартират процедурите по кандидатстване и последващия избор на изпълнители по проекта.

Любопитна подробност е какво става с вече съществуващата изолация, която всеки собственик си е направил на свои разноски. Ще се преценява дали тя отговаря на енергийните изисквания и бъдещия енергиен паспорт на сградата. Ако не отговаря, ще бъде премахната. Същата участ ще сполети и остъклените тераси, направени по стария способ - с винкели или зазиданите с итонг балкони. Дори изолацията и дограмата да е подходяща и да се разреши нейното запазване, тя трябва да е в съзвучие с общия цвят по фасадата на блока.

Г. Христов

Кремена Цонева/вляво/, Нели Станева и Налян Гюджен разясняваха как ще става санирането в Хасково
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    Жа
    Жакпот
    57 -2
    13:06, 6 яну 2015
    Гошет да почерпи, че такава мазна баница и в сънищата си не е сънувал.
    • Ох
      ох малии
      2 0
      12:28, 26 яну 2015
      Ша черпи той ша черпи, ама балъците дет се хванат на хорото със сдруженията - те ще плащат масрафа
  • 2
    Da
    daniela_1420542869
    10 -2
    13:10, 6 яну 2015
    главният архитект се казва КРЕМЕНА Цонева!!!
  • 3
    Мн
    много стар шофьор
    11 -24
    13:11, 6 яну 2015
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Тт
      ТТ
      35 -11
      13:35, 6 яну 2015
      Какво по-точно откраде Делян Добрев?!...Я дай нещо конкретно...Фактите може да ни убедят в правотата ти...Иначе всичко е прах в очите драги.!
  • 4
    Дс
    дс
    32 -7
    13:32, 6 яну 2015
    Ти се радвай, че не са на власт БСП, че тогава само ДПС щеше да усети от тия пари
    • Дп
      дпс
      15 0
      19:52, 6 яну 2015
      че той кмета пак ще даде баницата на дпс нали това са неговите хора , нищо че сина му е реформатор и двамата са на постовете си благодарение и само на дпс така че кмета и дпс получиха най големия подарък за новата година
    • Jf
      jfc
      0 0
      11:32, 7 яну 2015
      България не е само Хасково приятел
  • 5
    Ма
    мари
    34 -4
    13:58, 6 яну 2015
    кмете кмете другите общини създадоха комисии които вече са описали броя на панелките и събират всички домууправители да им обяснят ситуацията а вие още спите и не сте наясно със ситуацията ами че звънни бе във варна в бургас в пловдив има по кадърни от теб като нямаш способни специалисти намери а тези които са сега и не струват 5 пари ги уволни
  • 6
    За
    запознат_1420554375
    30 -2
    16:22, 6 яну 2015
    Ще падне голямо крадене
  • 7
    Ко
    кой
    18 -1
    16:40, 6 яну 2015
    Блажени са вярващите в "безплатното" саниране.
  • 8
    Аа
    ааззз
    15 -1
    17:17, 6 яну 2015
    Няма безплатен обяд.
  • 9
    Ми
    Митко Г.
    6 0
    17:39, 6 яну 2015
    булстаД !!!!!!!!!!!!!!!
  • 10
    Къ
    къщовница
    8 -7
    21:00, 6 яну 2015
    Каква е разликата между частната собственост - панелно жилище и частната собственост - къща, или тухлен апартамент? От къде ще дойдат тези пари за санирането? Аз искам това, което се "полага" от бюджета за саниране на еди колко си кв.м. панел да ми се изплати за компенсация, че не живея в панелно жилище.
  • 11
    Ми
    Милен Милчев
    0 0
    08:58, 17 яну 2015
    Така е да
Последни новини