От х:

Днес в x:

Българската мечта на Ануар от Сомалия

 Едно момче-бежанец, от многото с тежки съдби, потърсили убежище в България, но уникалено със своя хъс. Това е Ануар Абдула. Той е беглец от родината си Сомалия в Сирия, но след ужаса на войната там поема мечтания път към образованието, към мира и към израстването. Така стига до България. Идва у нас сам, още непълнолетен, разделен от майка си, която остава в бежански лагер в Турция, както и от баща си, който поема към Германия.

В деня, в който православните християни празнуват един от най-големите си празници – Рождество, Ануар също празнуваше - навърши пълнолетие. Рожденния си ден отбеляза с приятели в София.

Той е ученик в хасковското СОУ “П. Хилендарски” и бързо стана любимец на всички. И не само там. Харесват го и връстниците му от школата по китара в Младежкия център.

За пример го сочи всеки, който го познава.

Само за година, откакто е в България, момчето се е постарало да научи българския толкова добре, че да е уважителен към всеки, с когото общува в страната, която става негов трети дом.

За Ануар България не е временна станция по пътя към мечтите му. Той иска да остане тук завинаги. Защото тук му харесва и е намерил добро отношение.

Да повярва, че чудесата се случват, му помага доброволката Лидия Стайкова. Тя успява да открие диплом за завършен 10-ти клас в сирийско училище на Ануар и така той попада в среда на връстници в Хасково. Записва през септември училище, но само като слушател. Амбицията му обаче бързо го довежда до момента, в който само за три месеца успява да навакса с уроците и да си вземе успешно приравнителните изпити.

От известно време Ануар обитава самостоятелно жилище. Няма пари да си го позволи, но отново с помощта на Лидия Стайкова, която в интернет обявава инициатива за набиране на средства, успяват да му наемат собствен дом. Дарителите са събрали пари за макар и скромното битуване на Ануар през следващите 7 месеца.

И както се казва, доброто никога не идва само, когато има вяра и труд. Ануар говори пет езика. Освен българския владее още арабски, английски, турски и сомалийски. И вече има първата си работа.

От Административния съд в Хасково го наемат за преводач. Като такъв той е и доброволец в бежанския лагер в Харманли.

А след навършване на пълнолетието си Ануар има мечта - да остане и успее в България, затова държи да споменава всеки, който му помога тя да се сбъдне. Затова написа и писмо за тях: „Благодаря много на всички дарители. Наистина много съм впечатлен от тяхната щедрост. Че наистина сега мога да продължавам спокойно да гоня мечтите, стремежа, и знанието, които ми са нужни за този етап и нататък в живота“.

М. Манолова

 

 

 

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (45)

  • 1
    Уч
    Учител от училището
    82 -10
    19:08, 30 дек 2014
    Божеее !! Не за първи път в това училище стават инциденти. Директорката нехае и си гони само материалния интерес.. А пък училището има и педагогически съветник-агроном по професия... Какво искате повече..... Само бройка ученици,които носят тлъсти заплати на директорския персонал интересува управляващата го Нина Стайкова.. А пък и тя много се заседя на това място... вече 14 години директорства. Време й е вече да се измете с метла цялото ръководство та да не ни е срам да казваме, че сме учители в СОУ Св Паисий Хилендарски. Управлението се характеризира само с един израз "пълно безхаберие". Половината квартал си води децата в другите училища!!!
    • Ва
      Ваша колежка
      6 -36
      16:11, 1 яну 2015
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 2
    Ли
    Лидия Стайкова
    39 -67
    19:15, 30 дек 2014
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Си
      Сиси
      37 -5
      17:20, 1 яну 2015
      Какъв настойник, нали момчето е навършило вече пълнолетие?
  • 3
    Чо
    човек
    78 -83
    20:44, 30 дек 2014
    лоши хора сме българите,затова ни е такъв живота в... Виж коментара
  • 4
    St
    stoyan_1420000051
    81 -47
    06:24, 31 дек 2014
    basi i mangala samo da go vidq i 6te my s4upia ciganskata mytra
  • 5
    Па
    Павлина
    27 -83
    09:28, 31 дек 2014
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 6
    _1
    _1420020052
    88 -16
    11:57, 31 дек 2014
    ДНеска ануар утре шамар. ден по ден се домъкват ще станат стотици после хиляди. Ще поискат права за гласуване. Лека полека общината ще се напълни с такива. Ще искат помощи и права. Ще искат джамии. Българите сме наивно племе. Потриват ни го по задника а ние сме горди с това че " НЯМА " да ни го вкарат. А дали е така. Ако не вземем мерки децата ни ще плащат. И то скъпо
  • 7
    Па
    пагане
    82 -8
    15:11, 31 дек 2014
    Цялата тази самарянска грижа към бежанците е похвална! Но защо не сме така загрижени за децата без дом и родители в нашата собствена страна, а и не само към децата. Има толкова хора, които плачат за топъл дом след наводненията! Как не се трогнаха тези "доброволки" от тяхната съдба! Нещо сбъркано има в "чипа" ни, както казваше един цар-премиер.
    • Co
      coki
      9 -62
      15:30, 31 дек 2014
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Co
      coki
      3 -60
      15:31, 31 дек 2014
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Ха
      ха стига мрънкане
      10 -60
      17:41, 31 дек 2014
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Ha
      haha_1420042870
      4 -54
      18:17, 31 дек 2014
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Ко
      Кой???Кой???Кой???
      59 -4
      18:27, 31 дек 2014
      Кой??? Кой??? Кой е педагогическия съветник в това училище??
      Г-жа Мария Кунчева е Председател на демократичен съюз на жените в Хасково /смятай женско БСП, състоящо се от верни другарки!!!/. Вместо да си гледа работата в училище като педагогически съветник г-жата обучава млади партийци като "сертифициран кариерен консултант"- справка страницата на БСП Хасково!!! Нали сме деполитизирали училищата... Хеййй... какво става в това училище. Директорката Нина Стайкова нехае... гледа само как да устрои с апартаменти двете си дъщери в София.. Докато е на този пост още може да "лапа" от европейските проекти по които работи училището. Яма, ямаааа.... Келепира Нинче, келепира!!!
    • Ni
      Night Rider
      16 0
      01:00, 3 яну 2015
      цоки, мършо помашко-циганска, българите се опитваме да правим добро на българите, което на мюслитата не Ви харесва разбира се, вие сте като евреите - чувствате се Богопомазани, където и да идете по Света, ревете, че ви дискриминират и искате още и още, но освен евтиния си труд, друго не давате! Дори в Германия са вдигали ръце от вас, понеже освен дюнер и гипс-картон можете само стойки и чалъми да правите. Българин направи добро на българин (като това с поканата за помагане на пострадалите от наводнения) и се почва рязаните да циврят - българите били завистливи. Понеже искаме да си помагаме помежду си ли, или мислиш, че ще искаме помощ от "вашите" крадени пари ли?
  • 8
    _1
    _1420038454
    65 -4
    17:04, 31 дек 2014
    coki. Отдалече миришеш на мохамеданин. Ще ти дам тема за размисъл. Мохамед е бил на 65 години когато се е оженил за 6 годишна. Въпрос. Е ли е би Мохамед ПЕДОФИЛ. Какви тогава са последователите му освен тъпаци
  • 9
    Си
    сиби
    43 -5
    10:33, 1 яну 2015
    Коментара който ще направя може и да възмути някой но аз питам как така момчето не е отишло с бащата в Германия. А майката останала в бежански лагер в Турция. Да война е но какви са тия родители. Освен това са от Сомалия. Не е ли нормално когато има конфликт в Сирия ти да се прибереш в държавата си.Тази работа ми изглежда като пореден тарикатлък. Дай да видим къде ще ни е добре и тогава ще повикаме родата. А роднините са сигурно цял катун чернилки.
  • 10
    Ра
    различна гледна точка
    44 -5
    11:36, 1 яну 2015
    До Павлина,Ха стига мрънкане и coki, искам да ви питам това,което пишат останалите коментиращи лъжа ли е, от злоба и завист ли го правят? Защо вие малко също не помислите преди също да осъждате и критикувате. Това момче си има живи и здрави родители,които могат да се грижат за него,той НЕ Е бежанец от Сирия, НЕ Е сирак без роднини и питам ЗАЩО трабва ние да поемаме грижата за дете, което си има държава в която няма война и двама живи родители. Преди години когато в Хасково са дошли виетнамски бежанци, защо никой не се е оплакал, мрънкал или злобеел? Защото това са били реални жертви на война в собствената им родина и реални сираци, които след това са се върнали в държавата си за да я вдигнат на крака, а не мързеливи готовани, които искат да се настанят на готовото и да ползват,заемайки места които се полагат на други хора,само защото се водят бежанци. Хората се дразнят защото се тези хора са мрънкащите и ползващите и как така едно дете ще бъде назначено на такава работа при положение, че е непълнолетно и още учащо. Ако си направите труда да прочетете чуждата преса ще видите,че и в Турция вече не ги искат защото създават проблеми и напрежение. Все пак в България българите трябва да се чувстват добре за да помагат.
  • 11
    Nq
    nqma takava darjava kato bg
    5 -5
    13:09, 1 яну 2015
    cigani te na parvo mqsto geiovete na parvo mqsto - pak Bulgarite ku4eta gi qlii nalii aideeeeeee
  • 12
    Pa
    patriot
    5 0
    14:34, 1 яну 2015





    Bulgari
    I nay ve4e komonosti jiveqt s misilta ot bay to6evoto vreme za tova nqmate ikonomika I korupsiqtq e na pirvo mqsto zatova 6e mizeruvate o6te dilgo vreme




  • 13
    Ма
    майка
    13 -38
    15:28, 1 яну 2015
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ni
      Night Rider
      16 -4
      01:06, 3 яну 2015
      Мда, българите са прости, българите са такива и онакива, ама един ден когато твоето дете кандидатства за работа и вземат някой черен вместо него, кой пак ще ти е виновен? Не ти ли е гадно от твоите данъци да плащат на такива черни мамби, а ти да плюеш, че получаваш само 35 лв. детски?
    • 34
      34443333
      11 -3
      01:14, 3 яну 2015
      hei maika li si kakvasi ne znam obace nyamas pravo da se hvalis sis toz ciganin yasno li tie da civee bilgaria nad vsicko
  • 14
    Ум
    умен
    40 -7
    16:10, 1 яну 2015
    Как г-жа Стайкова откри дипломата му от Сомалия.А не откри майка му и ли баща му и червения кръст каквато е една от задачите му и не го прати при семейството.Толкова ли сме закъсали да ползваме деца в съда.И кой му вярва на превода и каква юредическа стойност има той?Моля журналистите попитайте г_жа Тянкова в колко дела е участвал и както какъв този Амир.Мисля че гражданите на гр.Хасково заслужават този отговор.
  • 15
    Ум
    умен
    37 -6
    16:10, 1 яну 2015
    Как г-жа Стайкова откри дипломата му от Сомалия.А не откри майка му и ли баща му и червения кръст каквато е една от задачите му и не го прати при семейството.Толкова ли сме закъсали да ползваме деца в съда.И кой му вярва на превода и каква юредическа стойност има той?Моля журналистите попитайте г_жа Тянкова в колко дела е участвал и както какъв този Амир.Мисля че гражданите на гр.Хасково заслужават този отговор.
  • 16
    Ма
    майка
    9 -31
    22:01, 1 яну 2015
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 17
    Ли
    лин
    35 -9
    09:44, 2 яну 2015
    Я ти коментиращия "майка" ми кажи, защо обиждаш другите, а? Защото имаме собствено мнение,при това вярно и си казваме истината, нали. Това "дете" уж е приело християнството от ПОЛЗА ДА ИЗПОЛЗВА ХОРАТА ТЪПИТЕ- НАС, а не защото е повярвало. Къде е документа за отказ на бащата, а, май такъв няма. Всичко тук е изгода и как да използваме и да прецакаме тъпите българи. Да предположим,че това дете с тарикатлъка и използвачеството си успее, и неговия изоставил го татко и мила мама как бързо ще се сетят,че имат дете. Защо например в Румъния не искат такива като него,а? Защото не искат проблеми, а това дете е проблем. Коя нормална майка,жива и здрава,си изоставя така детето, нали не си прост/проста и злобен/злобна помисли малко и ще разбереш. Разселил се катуна и там където е най-добре ще дойдат и другите.Интелигентен и ученолюбив бил, нищо подобно не е. Влачели го през различни страни и по този начин е научил някоя и друга дума. Дали в другите страни е ходел на училище,май не, там няма "самаряни" като нас, о извинете, и помагащата влачи полза. И ние българите се радваме на добрите и хубавите новини и българи УСПЕЛИ СЪС СОБСТВЕНИ УСИЛИЯ И ТРУД, а не деца, които са тарикати и използвачи на такава възраст и търсят на готовото да се установят в чужда държава. Така че първо помисли и тогава пиши, българина не е злобен и прост, а е изстрадал. Такива като теб носят бедите в нашата държава.
  • 18
    Ha
    hasan_1420186823
    38 -7
    10:16, 2 яну 2015
    Този сумалиец първо да ви кажа че е СЕКТАНТ ОТ СВИДЕТЕЛИТЕ НА ЯХОВА и се мъкнат по къщите и тормозят хората с някакви проповеди иброшури
  • 19
    12
    1234567890
    2 -1
    17:44, 2 яну 2015
    nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnneeeeeeeeeeeee
  • 20
    12
    1234567890
    2 0
    17:44, 2 яну 2015
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 21
    Па
    Павлина
    8 -26
    19:36, 2 яну 2015
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 22
    Бр
    Браво
    8 -25
    21:14, 2 яну 2015
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 34
      34443333
      11 -2
      01:23, 3 яну 2015
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 23
    Ли
    Лидия Стайкова
    3 -13
    03:42, 3 яну 2015
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ni
      Night Rider
      5 0
      15:12, 3 яну 2015
      Тогава да започнем да приемаме и хора от Северна Корея, понеже там е диктатура, всъщност нямам нищо против корейците, те са добри хора, не са изроди като черните. Можем и китайци да приемаме - там е комунизъм (диктатура) ;) А до колкото ми е известно, в Сомалия е имало военни конфликти, но пък е странно как вашия негър от една държава с война тръгва да се "спасява" в друга държава, в която се води много ПО-ТЕЖКА война? Някак си не се връзват нещата ;)А това са българските институции е крайно смешно, всички знаем как работят те, полза нулева от тях. Само когато има лапачка, точно както сега - Брюксел отпуска едни пари, за да може терористи, негри и т.н. да не минават по-далеч от България. Като цяло си противоречите много.
      Работил в съда като преводач от арабски, ние проблем с арабите ли имаме? ОАЕ да не би да има някакви претенции към нас? Или някоя от другите Арабски страни?
    • Ха
      хаххахахха
      0 -2
      16:48, 4 яну 2015
      голяма логика вкара пич. като са се преместили от сомалия в сирия не е имало война бавняк
    • Ni
      Night Rider
      2 0
      17:13, 4 яну 2015
      Поредния тъп аскуски каун се прави на умен, първо от къде знаеш кога са се преместили? Да не говорим, че постоянно около границите на Сомалия има конфликти (сам можеш да си провериш), което си е един вид постоянно огнище на война. "Бавняк", "пич", тези думи ли ползват аскуските "гъзари"? Ходете коментирайте в баркод колите на турците дето шият анцузи и дето ви еб*т приятелките за една фанта и разходка в чисто новия внос А6 TDI на 7-8 години ;)
  • 24
    Из
    изстрадала
    14 0
    08:40, 3 яну 2015
    До коментар Лидия Стайкова. Благодарим Ви госпожо за изчерпателната информация за момчето това показва колко активно сте загрижена за него но дали сте такава и към други деца. Българина много самоотвержено защитава каузи от които има лична полза така че не ви вярвам че го правите просто от добро сърце.След като знаете къде е бащата а ние разбрахме че е в Германия защо не се свържете с него да си вземе момчето в една много по-уредена държава. А да по-горе писаха че станал християнин-не сте ли съгласна че вярата е право на свободен избор и ние трябва да обичаме децата си без значение какви са. И не на последно място българина не е злобен а е страдал много и затова е предпазлив. Защото и в миналото има примери как българското гостоприемство и толерантност са се обръщали срещу нас. Така че дайте първо да си погледнем нашето положение е нашите деца и стари хора и тогава да решаваме световните проблеми. Не сте ли съгласна госпожо.
  • 25
    Из
    изстрадала
    10 0
    09:07, 3 яну 2015
    И какви точно правни пречки могат да попречат на едни НОРМАЛНИ родители да си приберат детето. Нали затова са тези организации като Червет кръст и прочие други както и адвокати на световно ниво, които решават тези проблеми. От дотук прочетеното ми стана ясно,че родителите на момчето нито се интересуват от него нито искат да се съберат . Така че, госпожо Стайкова, кажете какво да си мислим. Вероятно добрата мама на момчето,ще иска и тя да дойде тук нали. До коментар Браво, къде е твоето гражданско самосъзнание, когато страдат българи, мизерстват деца и стари хора, но това явно е станало нещо обичайно за ежедневието ти. Колкото до коментиращ Павлина, явно може само да обижда, съди и обвинява и не търпи други мнения освен собственото си. Явно е поредния дървен философ, който много говори и прави опити да поучава но на реални действия се скъпи.Като знае пет езика то той би бил желан и в Сомалия-там имат нужда от интелигетни хора.Едва ли в нашия град няма други арабисти та сме допряли до него. Вижте хора истината е че Европа отпусна пари за бежанците е сега много нашенци са се наредили на редичката да цоцкат. Това е голата истина.
  • 26
    Бъ
    БЪЛГАРИН ! ! !
    5 -3
    09:33, 3 яну 2015
    Този Ануар да си заминава откъдето е дошъл.ц***** си имаме достатъчно ( и турци ).Превеждал в съда. Имаме си достатъчно умни деца БЪЛГАРЧЕТА,за да даваме такива правомощия на ******
  • 27
    Ви
    виж ти
    4 -3
    12:19, 3 яну 2015
    да ама българин да почне такава работа му искат диплома за висше, а момчето нали е "бежанец" ще се настани трайно и край, място за образования българин няма. Много ми е интересно дали съдът има нужда всеки ден от такъв преводач ами не това означава, че реално не работи а получава пари НАШИТЕ пари на готово.Съда я има я няма нужда от преводач на арабски 1-2 пъти на година а пък на сомалийски май никога.
  • 28
    Ви
    виж ти
    6 -3
    12:25, 3 яну 2015
    Един мой преподавател в университета беше казал,че великото преселение на народите ще се повтори и излиза прав УЖАС. Подобни пришълци ще ни затрият, защото те не искат помощ а трайно да се настанят някъде и да извикат и ОГРОМНАТА си рода. Нямам нищо против момчето ама реалноста става страшна, защото където един после идват 1000.
  • 29
    Дн
    Днес
    4 0
    17:01, 3 яну 2015
    Боже,колко глупост, жестокост и безсърдечие на едно място. Явно по НОВИНИТЕ са успели да ви промият мозъците и да ви уплашат от хора, които нямат нищо, а да извърнете глави от опасността която носят хората, имащи ВЛАСТ!!!
Последни новини